Skip to content

 

 

 

 

 

 

”Kiskobussilla kulttuurikohteisiin ja höyrylaivalla hotelliin”

”Saisiko lomalaiselle olla sieni-cocktail?”, ehdottaa Juha Konttinen.

Savonlinnassa asuva Konttinen on matkailun moniosaaja, jonka mielestä Itä-Suomen kiehtovuus matkailukohteena on vasta avautumassa ihmisille.

”Viime vuonna kohtasin monia suomalaisia, jotka olivat pakon edessä vaihtaneet ulkomaan matkan Itä-Suomen lomaan, ja olivatkin innostuksesta ihan ällikällä lyötyjä.”

Konttinen työskentelee Hotelli Punkaharjussa baarimestarina. Viime vuonna hän valmistui myös konduktööriksi, joten hän jakaa työviikkonsa kahdelle työlle. Molemmissa tehtävissä hän rakastaa rupatella ihmisten kanssa ja vinkkailla omia suosikkejaan.

”Itse en malta odottaa, että pääsen remontin jälkeen avattavaan entiseen Retrettiin eli Saimaan taideluolaan. Sinne on koottu uudenlaista digitaalista taidetta.”

Konttisen mielestä Itä-Suomeen kannattaa tutustua junalla.

Parikkalassa tulee astua Intercitystä pääkaupunkiseudun lähijunia muistuttavaan kiskobussiin ja loikkia sen kyydistä mahdollisimman usein.

Luston seisakkeelta pääsee suoraan vuonna 1908 valmistuneeseen asemarakennukseen, jossa toimii taidemuseo Aseman Taidelaituri. Sen naapurissa Luston metsämuseossa Konttinen käy joka kerta testaamassa metsäkonetta. ”Ihan siksi että metsäkoneet ovat mageita ja kerrankin sellaista pääsee itse ohjaamaan.”

Konttisen työpaikka Hotelli Punkaharju on Venäjän vallan aikana rakennettu sveitsiläistyylinen vaaleanpunainen metsänvartijan huvila. Hotellin emäntä Saimi Hoyer vie vieraita sienimetsään ja ravintolassa pääsee nauttimaan yrttikokkina tunnetun Sami Tallbergin annoksia.

”Myös meillä baarissa lähiluonnon ainekset ovat tärkeässä roolissa.” Hotellin laiturissa pysähtyy höyrylaiva S/S Punkaharju, jolla pääsee päiväretkelle Savonlinnaan. Lapsiperheet suuntaavat mieluiten Puuhamaahan ja vesipuistoon.

Matka maata pitkin alkaa kotimaan raiteilta

 

           

Reitin hiilipäästöt 34kg/CO2e per hlö

Info:

Ennen matkaa… on hyvä hankkia museokortti. Oma suosikkini on Joensuun kulttuurihistoriallinen museo, jossa matkaillaan kivikaudesta rajataistelujen kautta tukinuittajien elämään.

Majapaikoiksi suosittelen:

  • Imatran valtionhotellia, jonka naapurissa kannattaa ihailla koskinäytöstä ja kuljeskella keisarienkin intoilemiin huvimajoihin.
  • Savonlinnassa Hospitz on viehättävä 1930-luvun henkinen boutique-hotelli Saimaan rannalla.
  • Hotelli Punkaharjun söpöt metsähuoneet ovat Suomen ensimmäisiä vuokramökkejä, jotka tehtiin sotaleskille ja heidän lapsilleen. Nyt mökit on uusittu, varustukseen kuuluvan riippumaton voi kiinnittää itse hyvään maisemapaikkaan

Muista maistella.. Paikkakuntien omia herkkuja. Lappeenrannan lihapiirakat tunnetaan nimillä vety ja atomi. Savonlinnasta ei saa poistua maistamatta lötrtsyä. Pohjois-Kalotin parhaat burgerit tehdään Parikkalassa Iloisen Pässin maalaispuodissa. Erityiskehu vegaanihamppareille!

Konduktöörin luontovinkit: Joensuun ydinkeskustan joessa voi bongata leikkiviä saukkoja. Minä olen nähnyt junan ikkunasta jopa karhun.

Juhan vinkit:

* Haluaako lapsiseuralaisesi nähdä kaukojunan ohjaamon? Kerro toiveesta konduktöörille! Kun koronakaudesta selvitään, toive kyllä pyritään toteuttamaan.

* Pyöräilylomalla on mukava taittaa osa reissusta raiteilla ja vesillä. Fillarin lippu kaukojunassa maksaa viisi euroa. Sisävesiristeilyillä pyörän kuljettaminen on yleensä ilmaista.

* Tällä junalomalla monet asiat ovat kävelymatkan päässä, mutta Parikkalan patsaspuistoon ja Siikalahden luonnonsuojelualueelle autottoman kannattaa mennä taksilla. Patsaspuisto heijastelee kokijan omia tunteita hämmästyttävän voimakkaasti. Lintubongareiden rakastamassa Siikalahdessa on piilokojuja ja tulistelupaikkoja, eli kiikarit ja eväät mukaan!

Näin valmistaudut yöjunaan

Tutustu Maata pitkin -reitteihin

Jaa Facebookissa

Katso reitit

Haluatko lisää matkavinkkejä ja tarjouksia?

Liity Matkan klubiin!