Skip to content

 

 

 

 

”Kaukasiassa lomailu on edullista ja ihanaa”

Espoolainen Jaana Niinikorpi ei enää syö aprikooseja Suomessa

”Sen jälkeen, kun haukkaa hedelmiä Kaukasiassa, tietää miltä niiden kuuluu maistua.”

Jaanasta tuli entisen Neuvostoliiton alueen matkailun asiantuntija vahingossa.

”Lukiossa saksan ja ranskan tunnit olivat päällekkäin, joten valitsin lisäksi venäjän.” Parikymppisenä Jaana tarjoutui kielitaitonsa ansiosta lomaoppaaksi Mustanmeren rannalle Sotšiin. Vuosikymmenten kiertäminen 15 valtion alueella työn merkeissä ei ole sammuttanut Jaanan mieltymystä Kaukasiaan. Jos aikaa on pari viikkoa, Jaana nousee junaan. Tämä on Jaanan suunnittelema reitti, jonka nopea taittaa kolmessa viikossa, nautiskelija viipyy yli kuukauden.

”Jos alue on uusi, saattaa olla mukava tutustua yhteen maahan kerrallaan, mutta minä pidän liikkeellä olemisesta.”

 

Tavallisesti Jaana yöpyy joka toisen yön hostellissa, joka toisen yöjunassa.

Pikkubudjetilla matkustava konkarireissaaja viihtyy edullisimmassa kolmosluokan makuuvaunuissa. Petejä on samassa vaunussa 50.

”Toki pienellä lisämaksulla pääsee neljän ja kahden sängyn hytteihin, mutta onhan matkailu kivempaa kun saa kavereita.”

Mitä etelämmäksi juna kulkee, sitä enemmän asemilta nousee kaupustelijoita.

He myyvät piirakoita, konjakkia, banaaneja, varavirtalähteitä, kylminä päivinä villahuiveja. Sitten taas liikutaan.

”Ihmiselle tekee hyvää, että junassa ei oikeastaan tapahdu mitään. Teekupin pesemiseenkin voi käyttää tunnin. Meditoidaan vaan.”

Aamulla junasta laskeuduttuaan Jaanalla on tapana etsiä yleinen sauna ja kivuta naisten kanssa lauteille. Löylyt ovat suomalaissaunaa huomattavasti kipakammat. Kylpemisen jälkeen onkin jo nälkä.

 

Pelkästään Kaukasian ruuat ovat Jaanan mielestä riittävä syy lähteä reissuun.

Sopivan tuliset keitot, haudutetut lihapadat, pähkinäiset kasvispyörykät ja juustoiset hatsapuri-leivät vaihtelevat alueittain. Gluteenipitoiset ruuat on helppo erottaa ja keskittyä muihin, jos vatsa niin toivoo.

Jaanan päiväbudjetti on 40–50 euroa, mikä kattaa matkat ja majoituksen.

”Jos tällä summalla haluaa reissata, on vältettävä pääkatujen kalliimpia paikkoja. Minä olen aina viihtynyt sivukujien kuppiloissa paikallisten kanssa.”

 

Lue lisää Kaukasian rautateistä Jaanan blogista >>

Reitin hiilipäästöt 680kg/CO2e per hlö

Info:

Matkatavarat pakkaan: Muutaman kilon pikkukassiin. Tapa on lähtöisin matkaopasajoiltani, jolloin piti olla kevyet kantamukset. Korkkarit riittävät, meikit otan näytepakkauksina ja pyykkään usein. Kaikkea voi ostaa periltä, ja halpaan hintaan.

Paras aika suunnata tälle reissulle… Hedelmien satokausi syys- ja lokakuu. Silloin Mustameri on lämmin, mutta ilma ei enää ole kovin kuuma.

Lempipaikkani Georgiassa…  Sighnaghin suloiseksi kunnostettu vuoristokylä, jonne reissaa pääkaupungista Tbilisistä pikkubussilla tunnissa. Tbilistä pääsee junalla suoraan rantaan Kobuletin subtrooppiseen kylään, jossa on viehättäviä perheiden pitämiä vierastaloja. Sen naapurissa on Batumin suurkaupunki, kiehtova sekin.

Jaanan motto: ”Kaukasiassa pärjää korkokengillä”

Jaanan vinkit:

* Tutustu juna-aikatauluihin ennakkoon, mutta osta liput asemilta. Kaukasian maiden junayhtiöiden nettikauppa ei vieläkään toimi, mutta kertaakaan en ole jäänyt junasta.

* Jos kuitenkin haluat liput ennakkoon, helsinkiläinen matkatoimisto Lähialuematkat räätälöi matkoja tarpeiden mukaan. Se on kohtuuhintaista, jos lähtijöitä enemmän kuin neljä.

* Viisumia ei tarvita Georgiaan eikä Armeniaan. Koronakauden jälkeen Azerbaidžaniin ja Venäjälle viisumin saa helposti verkosta. Venäjän hakemukseen kelpaa jopa selfie!

* Majoittuminen on edullista. Itse yövyn 5–10 euron hostelleissa. Jos maksaa 20 euroa, saa oman vessankin. Etsi majapaikat hakukoneella, minä suosin Booking.comia.

* Älä jännitä, vaikka ei osaisi venäjää. Kaikki järjestyy, koska ihmiset ovat vieraanvaraisia ja suomalaisista tykätään siellä.

 

Katso parhaat vinkit budjettimatkalle!

Tutustu Maata pitkin -reitteihin

Jaa Facebookissa

Katso reitit

Haluatko lisää matkavinkkejä ja tarjouksia?

Liity Matkan klubiin!