Skip to content

Jouluisa ruokakokemus Espanjassa

Valot, lahjat, koristeet, herkullinen ruoka… Joulu on täynnä perinteitä, ja haluamme auttaa sinua löytämään muutamia herkullisia sellaisia lomallasi Espanjassa. Ravintoloista ja hotelleista löydät erikoismenuja vaivattomasti, ja leipomot pursuavat jouluherkkuja.

On jouluaika, ulkona on kylmä, ja on niin paljon nähtävää… Annamme sinulle vinkin, miten lämmitellä vieraillessasi haluamissasi monumenteissa: osta paahdettuja kastanjoita kojuista, joita löydät missä tahansa matkailualueella. Paahdetun kastanjan ja makean perunan tuoksu varmasti houkuttelee sinut löytämään ne.

Jouluruokaa loputtomasti

Oletko käynyt tapaksilla Espanjassa aiemmin? Oletko nähnyt baarien tiskit täynnä pieniä lautasia? No, Espanjassa on normaalia, että suurimmatkin jouluruoat alkavat tarjottimella erilaisia alkupaloja, jotka saattavat muistuttaa niitä tiskejä, jotka notkuvat herkullisista paloista. Iberian-kinkkua, laaja valikoima täyteläisiä juustoja, mereneläviä, säilykkeitä, suolakurkkuja, juhlia varten valmistettuja monimutkaisia herkkuja… On melkein vaikea uskoa, että nämä ovat vain alkupaloja.

Sitten saapuu ensimmäinen pääruoka, ja siihen kuuluu yleensä keitto tai liemi.

  • Andalusialainen pata, katalonialainen escudella (perinteinen lihakeitto makkaroilla), valkosipulikeitto (esimerkiksi Kastilia-La Manchassa), mantelikreemi Baleaarien saarilla tai jopa taimenen keitto (tyypillisesti Kastilia ja Leónissa) ovat suosituimpia vaihtoehtoja.
  • Grillatut lihat (erityisesti lammas, porsaanleike tai Ternasco-lammas, jos mahdollista, valmistettuna puu-uunissa) ja uunissa paistettu kala, kuten hauki tai merilohi, kuuluvat tyypillisiin pääruokiin.

Hetki makeutta

Kerroimme, että ateria oli loputon, eikö niin? No, se ei ollut liioittelua. Jouluna, aterian päättämiseksi pöytä notkuu kaikenlaisista jouluherkuista, jotka peittävät yleensä suuren ruokapöydän. Ehkä tästä syystä tai koska lapset ovat näiden juhlien keskipisteessä, makea on maku, joka määrittää Espanjan joulun. Makean ystävien iloksi tarjolla olevien herkkujen lista on valtavan pitkä, ja jokaisella alueella on omat erikoisuutensa.

Suosituksemme on harkita lounasaikaa pysyvänä tilana ja yrittää maistella erilaisia ​​nougat’ita, keksejä, marsipaania ja tietenkin loppiaiskakkua. Vaikka niitä voi nauttia leipomoissa ja ravintoloissa koko juhlan ajan, perinteisin tapa on syödä sitä iltapäivällä 5. tammikuuta (samalla kun loppiaiskulkue tapahtuu) tai 6. tammikuuta, kun tietäjät ovat jättäneet lahjat kaikille lapsille. Siinä on jotain erityistä piilossa: pieni asia, joka tuo hyvää onnea sille onnekkaalle, joka löytää sen viipaleestaan.

Espanjalaiset skoolaukset

Tarkoitamme niitä, jotka tehdään cavalla. Kyseessä on kimalteleva, kuiva valkoviini Espanjasta, ja se on täydellinen erityistilaisuuksiin. Haluatko tehdä siitä vieläkin espanjalaisemman? Silloin sinun täytyy sanoa ”Salud” (hyvää terveyttä) skoolatessasi. Toinen rennompi versio on ”Chin-chin”, vaikka todennäköisesti kuuletkin paljon ihmisten skoolaavan käyttäen suositumpaa huudahdusta ”Arriba, abajo, al centro y adentro” (ylös, alas, yhdessä, sitten pohjaan asti).

Kaksitoista viinirypälettä hyvän onnen toivossa

Haluatko, että ensi vuodesta tulee mahtava? Silloin sinun täytyy syödä 12 viinirypälettä hyvän onnen toivossa 31. joulukuuta, kun kello lyö keskiyön. Näet kuinka koko maa pysähtyy television äärelle, ja kaikki syövät rypäleensä samalla kun kello lyö. Perinteen mukaan, jos onnistut syömään kaikki rypäleet ajoissa, saat vuoden täynnä vaurautta ja hyvää onnea. Jos haluat todella hyödyntää näitä kokemuksia parhaalla mahdollisella tavalla, kannustamme sinua tekemään tämän itse paikan päällä Madridin Puerta del Sol -aukiolla (muista saapua aukiolle muutama tunti ennen). Jos olet toisessa kaupungissa, älä huoli, rypäleitä syödään lähes kaikissa kaupungeissa yhdessä niiden  maamerkeistä.

Matkamessujen vuoden 2024 virallisena partnerimaana toimii Espanja.

Tekstien lähde: Espanjan virallinen matkailusivusto.

Lue alkuperäinen teksti täältä