Skip to content

Split on monipuolinen satamakaupunki

Kroatian rannikon suurin kaupunki Split on tiedetty auringonpaisteestaan, hyvästä ilmastosta ja ennen kaikkea monipuolisista ajanviettomahdollisuuksista, joita se kävijälleen tarjoaa. Aktiiviselle lomailijalle Split tarjoaa esimerkiksi patikointimahdollisuuksia, snorklaamista ja veneilyä. Kohde sopii hyvin sekä kaupunki-, että rantalomasta haaveilevalle. Paras matkustuskausi on keväisin ja syksyisin – tällöin lämpötilat ovat vielä lämpimiä, mutta matkailijoita on kesäkuukausia vähemmän.

Splitin pääsee nauttimaan rannikon satamatunnelmasta, jonka terassit ja ravintolat ovat omiaan kaupungin vilinän tarkasteluun. Splitistä löytyy myös runsaasti historiallisia nähtävyyksiä. Hintataso Kroatiassa on verrattain edullinen, joka mahdollistaa mukavan reissun pienemmälläkin budjetilla matkustavalle. Split on hyvällä sijainnilla ja se on helppo yhdistää Dubrovnikin lomaan, tai tehdä päiväreissu Plitviceen tai vaikkapa Hvariin.

Infoboksi:

Valuutta: Kroatian kuna (HRK)

Kieli: kroaatti (kohteessa pärjää englannilla)

Väkiluku: 178,000 (2023)

Pääkaupunki: Split

Lentoaika Helsingistä: 3h

Matkustuskausi: huhtikuusta lokakuuhun

 

Splitin Must see -lista

Diocletianuksen palatsi ja Vanhakaupunki

Rooman ajoilta peräisin oleva palatsi pitää sisällään suuren osan vanhasta kaupungista. Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva kohde on käymisen arvoinen. Vanhakaupunki on pullollaan pieniä putinkeja, baareja ja ravintoloita. Vanhankaupungin läheisyydessä sijaitseva rantabulevardi kerää kesäisin ihmisiä nauttimaan rennosta tunnelmasta ja lämmöstä.

  • Diocletianuksen palatsi lukeutuu maailman vaikuttavimpiin roomalaisraunioihin.
  • Palatsialueelle pääsee maksutta, mutta joillain alueen rakennuksilla on omat pääsymaksut.

 

Ulkoile pinjapuiden katveessa

Marjanin niemimaa tarjoaa ulkoilumahdollisuuksia pinjapuiden keskellä. Maasto sijaitsee aivan lähellä Splitin keskustaa ja monet paikalliset viihtyvätkin vapaa-aikanaan Marjanilla, jonka huipulta avautuva maisema Splitin kaupungin ylle ja Adrianmerelle on vierailun arvoinen.

  • Varaa mukaan tarpeeksi vettä, sillä kuumana päivänä sitä kuluu reippaasti. Reitiltä löytyy  pari vesipistettä.
  •  Korkein kohta on n. 180 metriä veden pinnasta ja huipulla on näköalatasanne. Puistossa on useita erilaisia reittejä, joihin tutustua.

Paistattele päivää Bačvicessa

Lähin ranta keskustan tienoolla on Bačvice, jossa on hyvät uintimahdollisuudet. Ota huomioon, että parhaimpaan sesonkiaikaan Bačvice saattaa kuitenkin olla hieman ruuhkainen. Splitin lähiympäristön on täynnä pieniä rantoja, joilla omaa rauhaa varmasti piisaa.

  • Kesäkuukausina ranta on hyvin vilkas, joten paikalle kannattaa mennä ajoissa.
  •  Rannalla voit bongata paikallisten picigin-pelejä! Pelin tavoitteena on estää palloa putoamasta veteen ja peli on kehitetty Bačvicen rannalla 1900-luvun alussa.

 

Tee irtiotto koskemattomille rannoille ja saaristoon, tutustu Kroatian viininviljelyn perinteisiin ja lähde nauttimaan turkooseista järvistä kansallispuistoon!

Päiväretki saaristoon

Miltä kuulostaisi irtiotto Splitin lähistön koskemattomille rannoille ja saaristoon? Kätevä tapa tämän toteuttamiseen on osallistua risteilylle, joka lähtee Splitin ACI Marina –satamasta, Spinutista tai Zentasta. Risteilyt vaihtelevat kestoiltaan ja valinnanvaraa löytyy runsaasti. Kristallinkirkkaat vedet ja koskemattomat rannat kutsuvat mukanaan seikkailuun!

Vietä päivä viinitilalla!

Kroatia on hieman vähemmän tiedetty viinimaa, mutta sitäkin mielenkiintoisempi. Viininviljelyn perinteet Kroatiassa ulottuvat syvälle historiaan, sillä viiniä on viljelty jo yli 2500 vuotta ja noilta ajoilta on olemassa edelleen köynnöslajikeita, joita ei esiinny missään muualla. Splitissä vierailevan kannattaa ehdottomasti vierailla Putaljin viinitilalla, jossa pääsee maistelemaan upeita lajikkeita.

Plitvicen kansallispuisto

Splitistä muutaman tunnin matkan päässä sijaitsevassa Plitvicen kansallispuistossa pääsee nauttimaan turkooseista järvistä, jotka yhdistyvät toisiinsa vesiputouksilla. Puistoa voi kiertää eri kävelyreittejä pitkin. Puiston mielettömät maisemat ovat näkemisen arvoisia. Splitin ja Plitvicen välillä liikennöi hyvin busseja, joilla liikkuminen on edullista ja helppoa.