Skip to content

Kypros on antiikin aikainen ja aurinkoinen

 

Upea Kypros on mielenkiintoinen, aurinkoinen ja suosittu lomakohde Välimerellä. Hieman erikoisemman, ja kiinnostavan, Kyproksesta tekee sen asema valtiona. Keskellä saarta kulkee raja, ja toinen puoli on kreikkalaisten asuttama, toinen turkkilaisten. Pohjois-Kypros on julistautunut itsenäiseksi, tosin vain Turkki on tunnistanut julistuksen. Saaren suosituimmat lomakohteet sijaitsevat kreikkalaisten asuttamalla eteläisellä puolella. Saaren rajan yli pääsee myös vierailemaan Turkin puolella EU-passilla.

Kypros tarjoaa lähes kaiken, mitä lomailija voisi ikinä haluta. Saarella paistaa keskimäärin 320 päivää vuodessa aurinko, joten lämpimät lomapäivät ovat taattuja. Kyproksen eri lomakohteet sisältävät toinen toistaan useampia rantoja, pieni lomakyliä ja aktiviteetteja. Lomakohteet ovat kaikki upeita, mutta ennen reissua kannattaa kuitenkin selvittää, mitä lomaltaan etsii eniten. Kyproksella löytyy rantaelämän ja yöelämän lisäksi herkullinen ruokakulttuuri ja paikallisia, todella hyviä viinejä, sekä tietenkin kaunis luonto. Kyproksen perinteinen herkku ovat mezet, jotka ovat eräänlaisia Välimerellisiä tapaksia, pieniä erilaisia annoksia jotka nautitaan yhdessä.

Info: 

Valuutta: Euro (€)

Kieli: Kreikka, Turkki (mutta kohteessa pärjää yleensä englannilla)

Väkiluku: 1 258 209 (2023)

Pääkaupunki: Nikosia

Matka-aika: 4h 

Matkustuskausi: Huhtikuu-Lokakuu

Kyproksen Must see -lista

Pafos

Lounaiskärjessä sijaitseva kaunis Pafos on Kreikan mytologian Afroditen tarussa suuressa roolissa. Pafos on pieni lomakaupunki, josta löytyvät kaikki tarvittavat palvelut ja taattua lomatunnelmaa. Pafos kuuluu myös Unescon maailmanperintökohteisiin. Pafoksen paras ranta on upea Coral Bay, mutta useilla hotelleilla on myös pienempiä yksityisiä rantoja.

  • Jos lekotteluun kyllästyy tai kaipaa jotain aktiivisempaa, tarjoaa Pafos sitäkin; kaupungin lähellä on esimerkiksi munkkiluostari ja appelsiiniviljelmiä, ja löytyy kohteesta myös golfkenttäkin.

Limassol

Limassol on Kyproksen toiseksi suurin kaupunki ja se tarjoaa lomailijalle lekotteluloman ja kaupunkiloman yhdistelmän, ja on oiva kohde esimerkiksi shoppailu-intoiselle, sillä kaupoissa on hyvä valikoima. Suosituin ranta on menevämpi Dassoudi Beach joka on ympäröity palveluilla, mutta Limassolista löytyy myös paljon pienempiä rantoja.

  • Myös Limassol sopii lomailijalle joka lähtee mielellään lomakohteesta päiväreissuille; lähimympäristössä on esimerkiksi patikointireittejä ja Unescon maailmanperintölistalle kuuluvat Troodoksen kirkot.

Agia Napa

Agia Napa tunnetaan ensisijaisesti nuorison villinä biletyspaikkana viimeisen kymmenen vuoden ajalta, ja sitä se osittain onkin. Agia Napa tarjoaa muutakin lomailijalle; rentoa ja menevää lomatunnelmaa, retkiä läheisiin kohteisiin ja esimerkiksi lapsiperheille vesipuistoja, mutta on matkailijan silti otettava huomioon varsinkin keskikesällä valtaisa nuorten määrä, joka kaupunkiin matkustaa joka kesä juhlimaan. Myös hotellia varattaessa tämä kannattaa varmistaa.

  • Agia Napan suosituin ranta on legendaarinen Nissi Beach, jota on usein kutsuttu Euroopan parhaaksi rannaksi.

Sukella Kyproksen salaisuuksiin upeissa sukelluskohteissa, tutustu saaren moneen eri nähtävyyteen vuokra-autolla ja näe saari erilaisesta näkökulmasta reittikävelyillä!

Sukella Kyproksen salaisuuksiin

Jos sukellus kiinnostaa, on Kypros todella hyvä lomakohde siihenkin. Hyviä sukelluspaikkoja on enemmän erityisesti Kyproksen etelä- ja länsirannikoilla, ja kohteeksi kannattaa valita Pafos, jos lomalla on tarkoitus sukeltaa enemmänkin. Pafokselta on pääsy useisiin upeisiin sukelluskohteisiin. Retkiä järjestetään runsaasti aloittelijoista kokeneimpiin, ja tavallisista sukelluksista jännittäviin yösukelluksiin. Suosittuja sukelluskohteita ovat myös saaren edustalle uponneet laivat, kuten Zenobia-lautan hylky.

Autolla koko saari tutuksi

Jos lomalla haluaa nähdä vähän enemmän, on auton vuokraaminen Kyproksella hyvä idea. Yhden päivän aikana ehtii nähdä jo monta eri kohdetta, ja muutamassa päivässä koko saaren. Tämä sopii matkailijalle, joka ei malta pysyä paikallaan. Kyproksen sisämaassa sijaitseva pääkaupunki Nikosia on erityisen kiinnostava päiväreissun kohde, sillä se on jaettu kahtia keskeltä Kyproksen ja Pohjois-Kyproksen osiin. Kahden kulttuurin kohtauspaikka on näkemisen arvoinen, ja voi päiväreissun aikana käydä myös rajan toisella puolella katsomassa, mikä on erilaista. 

Kävele jumalten jalanjäljissä

Kulttuurista ja historiasta kiinnostuneen kannattaa tarkistaa Kyproksen kulttuuritarjonta ja lukea hieman esimerkiksi mytologiasta. Hyvä tapa nähdä saari hieman erilaisesta näkökulmasta on osallistua eräänlaiselle reittikävelylle. Kyproksen virallisilla sivuilla esitellään erilaisia reittejä, riippuen siitä mitä etsit. Reitin ideana on kävellä esimerkiksi jumalten maisemissa ja lukea samaan aikaan mytologiasta ja tapahtumapaikoista. Tarjolla on myös perinteisiä patikointireittejä eri tasoisille.

Hyödyllisiä linkkejä:

Visit Naples
Lonely Planetin Cyprus