Skip to content

Käsimatkavarat ja ruumaan menevä laukku

Näillä vinkeillä pakkaaminen sujuu kuin leikki

Käsimatkatavarat ja ruumalaukku

Käsimatkatavarat vai ruumaan menevä matkalaukku? Valitsetpa kumman tahansa, tällä pakkaajan pikaoppaalla homma sujuu kuin leikiten!

Lentomatkustamiseen liittyy monia sääntöjä ja rajoitteita – Erityisesti käsimatkatavarat on syytä miettiä huolella.

Lukuaika 2-4 minuuttia

Tarkista

Aloita pakkaaminen tarkistamalla sallittujen matkatavaroiden määrä, matkalaukkujen koko- sekä painorajoitukset lentoyhtiösi nettisivuilta ja varausvahvistuksestasi.

Matkatavaroiden koko- ja painorajoituksissa on pieniä eroja lentoyhtiöiden välillä. Käsimatkatavarat sallii yleensä sekä pienen lentolaukun että yhden henkilökohtaisen tavaran, kuten käsilaukun ottamisen matkustamoon. Lentolaukun tavallisin koko on 56 x 45 x 25 cm ja painoraja 8-10 kilon välillä.

Ruumaan menevä laukku saa olla suurempi ja painorajoitus pyörii yleensä 20 kilon paikkeilla. Sallittu matkatavaroiden määrä riippuu omasta varauksestasi sekä matkustusluokastasi. Lentoa varatessasi voit ostaa lisämatkatavaroita. Ennakkoon se on edullisempaa. Mikäli innostuit matkallasi shoppaamaan aiottua enemmän, osta lisämatkatavara pelkälle kotimatkalle, mutta tee se ennen lentokentälle menoa, niin säästät rahaa.

Elektroniikka ja nesteet

Puhelin, kannettava tietokone, kamera ja viihde-elektroniikka kannattaa pakata mukaan matkustamoon. Myös varavirtalähteet ja akut pitää aina sijoittaa käsimatkatavaroihin.

Matkustamoon saa kuljettaa nesteitä korkeintaan sadan millilitran pakkauksissa ja niiden tulee mahtua yhteen litran suuruiseen ja uudelleen suljettavaan muovipussiin. Usein pussin saa kentältä, mutta sen voi ottaa varalta myös mukaan jo kotoa lähtiessä.

Isommat nestepakkaukset tulee sijoittaa ruumaan menevään laukkuun.
Reseptilääkkeet sekä arvotavarat on hyvä sijoittaa myös käsimatkatavaroihin. Muista ottaa mukaan myös resepti! Kaikki nämä asiat tulee ottaa turvatarkastuksessa esille laukusta hihnalle, joten jätä ne pakatessa päällimmäiseksi.

Lisää pakkausohjeita

Käsimatkatavarat – Kätevät vinkit

 • Pakkaa mukaan kosteussuihke tai -rasva. Lentokoneen kuiva sisäilma sekä ilmastointi kuivattavat ihoa.
 • Muista korvatulpat, mikäli edessäsi on pidempi lento ja haluat nukkua.
 • Puhallettava, matkatyyny takaa myös mukavat unet ja säästää niskakivuilta.
 • Villasukat, lämmin neule tai suuri kaulahuivi ovat suositeltavia, etenkin jos olet vilukissa!
 • Käsimatkatavaroihin on hyvä pakata myös hammasharja ja vaihtovaatteet, mikäli ruumassa oleva laukku syystä tai toisesta ei löydäkään perille.
 • Pakkaa mukaan myös tyhjä vesipullo ja välipaloja! Täytä vesipullo vasta turvatarkastuksen jälkeen. Voit toki ostaa vesipullon myös kentältä.

Vinkit ruumalaukun pakkaamiseen

 • Rullaa vaatteet viikkaamisen sijaan. Näin ne menevät tiiviimpään tilaan ja  eikä niihin jää taitoksia.
 • Merkitse laukkuun yhteystietosi. Laukku löytyy helpommin, jos se sattuisi hetkeksi katoamaan.
 • Pakkaa nestemäiset tavarat tiiviisiin pusseihin, sillä ilmanpaine voi aiheuttaa niiden räjähtämisen lentokoneen noustessa ilmaan.
 • Ota mukaan maitohappobakteereita sekä vatsalääkkeitä, sillä monessa maassa bakteerikanta on hyvin erilainen ja herkistää vatsaoireille. Aloita maitohappobakteerien nauttiminen jo muutama päivä ennen matkaa!
 • Älä unohda adapteria!

Katso, missä maissa tarvitset adapteria

Tarkista myös eri maissa tarvittavat matkustusasiakirjat ja katso vinkit lomastressin välttämiseen!

Kun perusasiat on hyvin hallussasi, voit Matkamessuilla keskittyä unelmien matkakohteen etsimiseen!