Skip to content

5 + 1 vinkkiä sosiaalisesti kestävään matkaan

Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa

Matkavinkit sosiaalisesti kestävään matkaan

Sosiaalisesti kestävän matkan keskiössä ovat ihmiset, joita tapaat – eivät niinkään paikat, joita näet. Sosiaalisen vaikutuksensa tiedostava matkailija tutustuu matkakohteeseen turisteille tarkoitettua infrastruktuuria syvällisemmin ja jättää mahdollisimman suuren osan matkabudjetista paikallisille asukkaille.

Nämä matkavinkit auttavat, kuinka viitoitat oman reittisi valinnoilla ja huomaat eron.

Kuule lisää vinkkeja liittymällä Matkamessujen messuklubiin.

Matkamessujen messuklubiin

 

1. Yövy kotimajoituksissa paikallisten ihmisten luona

Näin varmistat, että majoituksesta maksamasi rahat menevät suoraan paikallisille perheille. Jos paikallisessa kodissa yöpyminen tuntuu pelottavalta, suosi paikallisten omistamia yksityisiä guesthouseja ja bed and breakfast -majoituksia, vaikka niiden löytäminen tuntuisi haastavalta. Myös kukkarosi kiittää!

 

2. Tutustu matkakohteeseen keskustelemalla ja kyselemällä

Jätä opaskirja laukkuun ja juttele paikallisille – myös muille kuin ravintolasi tarjoilijalle. Parhaat matkavinkit saat kyselemällä heiltä vinkkejä heidän suosimistaan ruokapaikoista ja aktiviteeteista. Kuulet vaihtoehtoisista elämyksistä, joita et olisi ehkä löytänyt Lonely Planetia tai muita matkailijoita seuraamalla. Esimerkiksi Balilla harvat paikalliset surffaavat tai käyvät joogatunneilla, vaikka ne ovat yleisiä mielikuvia saaresta.

 

3. Soluttaudu paikalliseen kulttuuriin

Sosiaalisesti vastuullinen matkailija elää paikallisen kulttuurin ehdoilla. Asukkaiden arkeen soluttautuminen on kunnianosoitus – kunhan sen tekee tyylillä. Kun muistat kulttuuriin sopivan pukeutumisen, hillityn käytöksen ja hymyn, pääset pitkälle. Hyvällä onnella ovet voivat avautua vaikka srilankalaiseen temppeliin seuraamaan hinduseremoniaa.

 

4. Osallistu päivittäisiin askareisiin ja heittäydy

Jos yövyt kotimajoituksessa, lähde perheen mukaan toriretkelle, valmista heille kotimaasi erikoisuutta tai osallistu vaikka naapurinpoikien jalkapallopeliin. Miltäköhän glögi tai puuro maistuisi tansanialaisen nuoren mielestä? Paikalliset ihmiset arvostavat sinun kulttuuriasi vähintään yhtä paljon kuin sinä heidän.

 

5. Kehitä matkalla itsesi lisäksi myös muita

Et ole matkalla vain itsesi vuoksi. Vierailusi ansiosta paikalliset ihmiset saavat mahdollisuuden jakaa omaa kulttuuriaan, oppia uusia kieliä ja työllistää itsensä. Murra paikallisten mielikuvaa matkailijoista etäisinä ja kylminä kyselemällä heidän elämästään ja kertomalla omastasi.

 

+1. Unohda Instagram ja Facebook ja keskity hetkeen

Nykypäivän tärkeimmät matkavinkit reissaajalle. Unohda täydellisten lomakuvien pakonomainen metsästys, rentoudu ja räpsi vain silloin, kun siltä tuntuu – kuvat onnistuvat kuin itsestään ja saat niihin aidomman tunnelman.

Teksti ja kuvat: www.duaratravels.com