Marmorointi – kokeile ikivanhan Ebru-taiteen tekemistä Matkamessuilla

 

Kuuluisa turkkilainen taiteilijapariskunta Hikmet ja Füsun Barutçugilin olivat Matkamessuilla vuonna 2017. Helsingissä vuonna 2014 näyttelyn pitänyt pariskunta edustaa kahta klassista turkkilaista taidetyyliä: Ebrua ja Tezhibiä.

Ebru on vanha perinteinen turkkilainen taiteenmuoto. Hikmet Barutçugil on maailmanlaajuisesti yksi tärkeimmistä Ebru-taiteilijoista. Hän toi Ebrun takaisin osaksi turkkilaista kulttuuria 70-luvulla.

Ebru on taiteenlaji, jossa piirretään aluksi veden pintaan. Veden pinnalle jäävät värit siirretään paperille, johon syntyy toinen toisistaan kauniimpia kuvia ja kuvioita.

Tyyli tunnetaan myös nimellä marmorointi. Sitä on käytetty vuosisatojen ajan kirjojen sivujen ja papereiden koristeluun. Hikmet Barutçugil on kuvaillut Ebrua seuraavilla sanoilla: ”Itämainen taide osuu suoraan sydämeen. Kaikki on kiinni mielikuvituksesta”.

Füsun Barutçugil on puolestaan Tezhibin, antiikkisen ja koristeellisen kalligrafian taituri. Tezhib tarkoittaa kullaksi muuttamista tai kultalehdillä päällystämistä. Kulta tai maali ovat tämän taidemuodon tärkeimpiä elementtejä. Parhaimmat esimerkit Tezhibistä sanotaan löytyvän Koraanien etu- ja takakansista.

Hikmet Barutçugililla on ollut Ebrulle omistetun taiteilijauransa aikana lähes 200 näyttelyä 40 eri maassa. Füsun Barutçugililla on ollut myös useita näyttelyitä maailmanlaajuisesti.

Matkailijat voivat törmätä Turkin matkallaan Ebru-taiteeseen taulujen muodossa hotellien auloissa, julisteiden ja kirjojen kansien muodossa. Harrastaa sitä voi paikallisyhdistyksien kautta. Taideteosten hinnat vaihtelevat taiteilijan ja koon mukaan.

Marmorointi on todella kaunis taiteenlaji! Liity nyt Matkamessujen messuklubiin, jotta kuulet mitä uutta ja kiinnostavaa ensi vuoden messuilla on!

Matkamessujen messuklubiin