Skip to content

Matkailu Suomessa – 5 upeaa retkikohdetta

Retkeilijöitä on moneen lähtöön – aloittelijoista konkareihin, glamppaajista himovaeltajiin. Matkailu Suomessa on monipuolista, jonka vuoksi listasimme viisi upeaa retkikohdetta, joista jokaiselle löytyy sopiva.

Aloittelijalle: Teijon kansallispuisto, Salo

Salossa sijaitseva Teijo on yksi uusimmista kansallispuistoistamme ja mainio kohde aloittelevalle retkeilijälle tai vaikka luonnosta nauttivalle lapsiperheelle. Polut, pitkokset, uimarannat, lukuisat tulipaikat sekä Kalasuntin jännittävä vetolossi takaavat mukavan luontoelämyksen aloittelevallekin luonnossaliikkujalle. Reittivalinnoista riippuen Teijossa voi pyrähtää pikeisesti tai taittaa pitkiäkin taipaleita. Palvelut eivät ole kaukana: suo-, järvi- ja metsämaisemien lisäksi Teijo tarjoaa ruukkikylän pittoreskiä tunnelmaa.

 

Aikaansa seuraavalle: Hossan kansallispuisto, Suomussalmi

Kainuulainen Hossa on todellinen legenda, joka on pakko kokea. Hossa on niin kävelijän, melojan kuin maastopyöräilijänkin unelma selkeine reitteineen, lukemattomine tulipaikkoineen ja kirkkaine vesineen. Tarjolla on myös esteettömiä kohteita. Hossassa läsnä on aito erämaan tunnelma: itärajan hiljaisuus ja valosaasteettomuus ovat elämys jo sellaisenaan. Hossa onkin erinomainen paikka helppoon arjesta irrottautumiseen: lähimpään kaupunkiin on pitkä matka.

 

Nautiskelijalle: Pohjanmaan hiekkarannat

Pohjanmaan rannikolla Vattajan, Fäbodan ja Storsandin uskomattoman upeat hiekkarannat ovat kuin toisesta maailmasta. Rannoilta löytyy tulipaikkoja kiireettömään nautiskeluun ja roskattomaan glamppailuun – pakkaa siis eväsreppuun parhaat herkut! Nämä erikoiset mutta melko tuntemattomat rannat ovat oivallisia paikkoja myös auringonlaskujen sekä merellisten revontulien ihailemiseen ja valokuvaamiseen.

 

Kaukaisuutta kaipaavalle: Kallankarit

Kallankarit on täydellinen retkikohde heille, jotka ovat nähneet jo kaiken. Heille, jotka rakastavat ääretöntä horisonttia, todellista merta ja vapautta.Näiden Perämerellä sijaitsevien pikkusaarten puiset rakennukset ovat kuin matka aikojen taa. Saarilla on itsehallinto, joka pohjaa aina 1700-luvun tapahtumiin. Retkeilijän ei kannata suunnitella liikoja, vaan elää hetkessä. Ulkokallalle saattaa nimittäin joutua jäämään, jos merenkäynti yltyy…

 

Haasteita halajavalle: Vätsärin erämaa, Inari

Erikoinen Vätsäri ei ole aloittelevan retkeilijän kohde. Kivikkoinen ja jyrkkäpiirtinen maasto on vaikeakulkuista, minkä lisäksi alueen kartat saattavat olla harhaanjohtavia. Puhelimen kuuluvuus on heikkoa. Siitä huolimatta, tai ehkä juuri siitä syystä, Vätsäri on yksi Suomen väkevimmistä retkikohteista. Maisemien on vaikea uskoa olevan Suomesta. Reittejä Vätsärissä on vain muutama – paikka sopii oman tien kulkijoille, jotka todella tietävät, mitä tekevät.

 

Teksti ja kuvat: http://retkipaikka.fi/vapaa/