Reppu Reissaaja -

Bussilla Albaniassa

Lähdimme reppureissulle Albaaniaan muutama vuosi sitten ja viivyimme ensimmäiset yöt Tiranan laidalla olevassa hotellissa. Matkaa Tiranan keskustaan oli noin 3-4 km. Muutaman yön jälkeen päätimme jatkaa matkaa Durresiin bussilla, joka lähti Tiranan keskustasta. Kysyimme hotellimme omistajalta mistä paikallisbussi Tiranan keskustaan lähtee. Hän ystävällisesti sanoi saattavansa meidät sinne.

Bussipysäkki oli tielaidassa kasvava puu ei kylttejä, ei mitään merkkejä, pelkkä puu. Seisoimme siinä puun alla ja pääsimme kuin pääsimmekin minibussin kyydillä keskustaan! Bussiasemallakaan ei oltu nimetty tai numeroitu busseja eli oikein löytäminen itse oli mahdotonta. Kyselimme mieheltä, joka näytti työskentelevän siellä, että mikä olisi oikea bussi Durresiin. Hän ei puhunut englantia, mutta työnsi meidät uuteen bussiin ja supatti bussinrahankerääjälle jotain.

Istuimme rinkat sylissä noin 10 minuuttia kunnes rahankerääjäpoika koputti minua olalle ja sanoi että tämä on meidän pysäkki. Olimme saapuneet kaukobussialueelle eli suurelle hiekkakentälle joka oli täynnä busseja. No siellä oikean bussin löytäminen oli helppoa. Joku kysäisi minulta minne olemme menossa, heti kun astuimme alueelle ja sitten meitä työnnettiin jo oikeaan bussiin. Rinkat heitettiin bussin tavaratilaan ja me istuimme Durresiin matkaavassa bussissa muutamassa minuutissa.

Ikinä en ole törmännyt niin ystävällisiin ja auttavaisiin ihmisiin kuin mitä Albaniassa on ja ikinä ei julkinen liikenne ole ollut noin toimiva! Vaikka bussien ja pysäkkien nimet puuttuivat.