Luonnon lumovoimaa Suomussalmi

Suomussalmi kutsuu lumoutumaan luonnosta. Luonto antaa voimaa omaan jaksamiseen, omien toiveiden unelmointiin, päästämään irti murheista ja vaikeuksista, joita on kohdannut. Syksy värittää luontoa upeasti, niin maanpinnalla kuin puiden lehtien osalta.

Raatteen polut

Raatteen tie, tie jota pitkin on kuljettu kauppaa tehden, tie jota pitkin on juostu vihollista vastaan, se tie, joka kulkee rajalla. Tuhansien tarinoiden Raatteen tie. Raatteen portin alueen 60 hehtaaria käsittää 5,5 km hyviä polkua, joita kävellessä olet autenttisessa taistelumaastossa keskellä puhdasta luontoa ja väkevää sotahistoriaa. Polkujen varresta löytyvät hyvät opastustaulut, jotka kertovat alueen tapahtumista. Ulkona olevat tykit, panssarivaunut ja muu sodanaikainen materiaali ovat talvisodan ajalta. Lisäksi alueella on runsaasti sotamuistomerkkejä ja 2 kpl nuotiopaikkoja. Raatteen Portin museoalue on upea ja laaja kokonaisuus historiallisesta Ratteentien taistelusta. Se kertoo talvisodan tapahtumista koskettavin tarinoin, siitä mitä Raatteessa todella tapahtui talvisotavuosina 1939-40. Raatteen Portti on pysähtymisen arvoinen paikka.

Tulistelupaikat Suomussalmella

Jätkänpuiston nuotiopaikka sijaitsee 5-tien varrella, aivan kuntakeskuksen tuntumassa.
Kävelymatkaa parkkipaikalta noin 100 metriä.

Seitenahveninen
Seitenahvenisen polku on noin 2,5 kilometriä pitkä. Se kiertää Seitenahvenisen lammen ja reitin varrella on kaksi laavua ja tulentekopaikka. Reitti jatkuu Kaunisniemeen, jonka rannalta avautuvat hyvät näköalat ympäröivälle Hietajärvelle. Kaunisniemessä sijaitsee Soiva Metsä, jossa voi soittaa isoja maastosoittimia. Reittien yhteispituus on 6,3 kilometriä.
Säynäjän suo
Säynäjäsuon retkeilypolun pituus on n. 8 km. Polku kulkee Säynäjäsuon soidensuojelualueella sekä kangasmetsissä. Suoalueiden yli johtavat pitkospuut. Reitti on merkitty maastoon punaisilla maalimerkeillä. Suojelualueen ulkopuolella, Syväjärven rannalla on kota ja tulentekopaikka.
Varisjärvi
Varisjärvi on upeaa järvellistä maisemaseutua. Siellä on useita tulentekopaikkoja. Suurin osa tulipaikoista sijaitsee aivan hiekkatien varressa ja ovat helposti saavutettavissa.
Varisköngäs
Varisköngäs on 11 metriä korkea vesiputous, joka sijaitsee 9 kilometrin päässä Suomussalmen keskustasta. Putouksen luo pääsee helposti autolla, parkkipaikalta kävelymatkaa könkäälle on 30 metriä. Polku on helppokulkuista, lähellä putousta on jyrkät portaat.

Hossa

Hossasta löytyy useita reittejä niin kävelyyn, kuin pyöräilijöillekin. Maastossa reittien varrella on useita tulenteko paikkoja ja laavuja. Muikkupuron mutka palvelee esteettömiä, patikoijia ja pyöräilijöitä sekä myös kaikkia muita retkeilijäryhmiä. Esteettömäksi rakennettu reitti kulkee hienoissa harju- ja rantamaisemissa Muikkupuron laavulle, jonka seutu on kauneinta Hossaa. Laavu sijaitsee kahden kirkasvetisen järven välissä, joita yhdistää laavun ohi virtaava puro. Muikkupurolla yhdistyvät Hossalle tyypilliset hiekkakankaat ja kirkkaat vesistöt.

Lisätietoja

Visit Suomussalmi, www.visitsuomussalmi.fi, visit@suomussalmi.fi

Takaisin virtuaalimessujen ohjelmaan