Reppu Reissaaja -

Nepalin syksy

Olen viettänyt osan vuodesta Nepalissa 2010-vuodesta alkaen. Palasin Suomeen kaksitoista päivää sitten. Seuraava Nepalin matkani alkaa helmikuun puolivälissä. Silloin aion olla Katmandussa huhtikuun lopulle asti. Tervetuloa meille kylään Katmanduun!

Loka-marraskuun vaihteessa Katmandussa päivälämpötila on 20 astetta tai yli, mutta yöllä lämpötila laskee alle 10 asteen. Päivä- ja yölämpötilojen ero on suuri, koska Katmandu on 1,3 km korkeudella ja ilmamassa kaupungin yllä on ohuempi kuin Suomessa. Lämpötila laskee nopeasti auringon hävittyä kukkuloiden taakse. Koska Nepalissa ei taloissa ole lämmitystä, lämpötila on sisällä sama kuin ulkona. Itse asiassa sisällä saattaa tuntua kylmemmältä, koska kosteus on suurempi.

Turisteille suositellaan Nepalin matkan ajaksi lokakuuta tai helmikuun puolivälin ja maaliskuun lopun välistä aikaa. Huhtikuussa saattaa olla jo liian kuuma ja pilvet kerääntyvät Himalajan ylle paljon ennen monsuunin alkua. Nepalin talvi on kolme kuukautta: marraskuun puolivälistä helmikuun puoliväliin. Katmandussa saattaa sataa lunta yöllä kerran joka viides vuosi. Päivälämpötila on aina vähintään 14 astetta, joten lumi sulaa aamulla nopeasti. Ihmisillä ei ole talvivaatteita. Naiset kietovat ympärilleen huovan ja jalkineina on yleensä muovisandaalit. Miehillä saattaa olla lyhyt toppatakki ja lenkkarit. Kenelläkään ei ole käsineitä ja vain muutamilla on sukat jalassa.

Monsuuni alkaa kesäkuun lopussa ja kestää syyskuun lopulle. Silloin pitäisi sataa joka päivä. Katmandussa aurinko paistoi kuitenkin vähintään joka aamupäivä. Ilman kosteus oli niin korkea, että nahkakäsineet, jotka olin ottanut mukaani ajatellen paluutani marraskuussa, olivat paksussa homeessa jo lokakuussa. Ei auttanut muu kuin heittää ne roskakoriin. Nahka sietää huonosti lämpöä ja kosteutta. Puuvilla näyttää olevan tässä suhteessa paljon kestävämpää.

Epäjumalien palvonta sai taas ikäviä muotoja Dashainin ja Tiharin juhlien alussa. Katmandu täyttyi loka-marraskuussa kahdesti tuhansista vuoristovuohista, joita tuotiin Katmanduun myytäviksi ja epäjumalille uhrattaviksi Mustangista saakka Nepalin Kauko-Lännestä tiettömien taipaleitten takaa. Vuohien lisäksi uhrattiin sikoja ja vesipuhveleita. Itse asiassa epäjumalille uhrataan eläimen veri, mutta lihoista valmistetaan juhla-ateria tai ne myydään. Kaikki lihakaupoissa myytävä liha on uhrieläimen lihaa aivan kuin Korintossa Paavalin aikaan.

 


 

Oletko kokenut reissatessasi jotain ikimuistoista, jonka haluat jakaa muiden kanssa? Jaa kokemuksesi täällä!