Skip to content

Passi ja muut matkustusasiakirjat

Lue tämä, niin tiedät, että milloin tarvitset passia ja milloin pitää hankkia matkalle myös viisumi. Saat samalla vastauksen myös moneen muuhun matkustusasiakirjoihin liittyvään kysymykseen.

Matkustusasiakirjat yhdessä paketissa

Matkustusasiakirjat – Mitä eri maihin matkustettaessa tarvitaan? Miksi passia ei tarkasteta enää lentokentällä? Mikä on henkilökortin ja passin ero? Hankinko viisumin Venäjän risteilyä varten? Miten Brexit vaikuttaa Englantiin matkustamiseen? Kokosimme kaiken aiheesta matkustusasiakirjat samaan artikkeliin, ole hyvä.

 lukuaika 3-5 minuuttia

Alueet

Periaatteessa matkustusasiakirjojen perusteella maailman voi jakaa karkeasti neljään alueeseen:

  1. Et tarvitse mitään asiakirjaa
  2. Henkilökortti riittää
  3. Tarvitset passin
  4. Tarvitset viisumin ja passin

Pohjoismaat

Suomalainen ei tarvitse mitään matkustusasiakirjaa matkustaessaan muihin Pohjoismaihin; Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan ja Islantiin. Sinun tulee pystyä kuitenkin tarvittaessa pystyä todistamaan henkilöllisyytesi. Tähän käy esimerkiksi ajokortti, joka ei muulloin käy virallisena matkustusasiakirjana.

EU-maat

Schengen-alueella (eli lähes kaikki Euroopan maat) saat taas matkustaa ilman passia, mutta tässä tapauksessa sinulla tulee olla virallinen EU-henkilökortti, muuten tarvitset passin. Passia tai henkilökorttia ei usein Euroopan sisällä tarkisteta, mutta se on oltava mukana, jos tarkastus tulee.

Katso Schengen-maat

EU:n ulkopuoliset maat

Suurin osa Euroopan ulkopuolisista maista kuuluu maihin, joihin voit matkustaa ilman viisumia, ainakin lomalle, mutta tarvitset passin mukaasi, sillä pelkkä henkilökortti ei riitä.  Et joko tarvitse viisumia lomalle tullessasi tai saat sen automaattisesti lentokentällä saapuessa.

Viisumimaat

Maat, joihin matkustaessasi tarvitset passin lisäksi viisumin ovat kohteina usein hieman eksoottisempia. Viisumiprosessi aloittaa jo melkeinpä ennen lentolippujen ostamista, sillä prosesseissa voi joskus kestää tai ilmetä jopa ongelmia.

Katso tiedot eri maiden viisumivaatimuksista

Huom. Brexit ei ole vaikuttanut ainakaan vielä Englantiin matkustaessa, eli mukaan ei tarvitse viisumia.

Matkustusasiakirjat

Henkilökortti

EU-henkilökortti käy lähes jokaiseen EU-maahan matkustaessa. Sen saat poliisilta tekemällä hakemuksen sähköisesti tai poliisin palvelupisteellä. Korttia varten tarvitset virallisen valokuvaamossa otetun passikuvan. Henkilökortti on voimassa 5 vuotta ja maksaa n. 50-60 euroa tilaustavasta riippuen.

Lisätietoja henkilökortista ja lista maista, joissa se käy matkustusasiakirjana

Passi

Perinteinen, virallinen matkustusdokumentti ja henkilöllisyystodistus, joka kelpaa kaikkialle matkustaessa. Jos et ole varma ja et ehdi tarkistaa, ota passi mukaan. Passin saat poliisilta hakemuksella joko sähköisesti tai sitten poliisiasemalta. Tarvitset virallisen passikuvan valokuvaamosta, joka lähettää sen suoraan poliisille.

Lista virallisista valokuvaamoista

Passi on voimassa 5 vuotta. Muista tarkistaa aina hyvissä ajoin ennen matkaa, onko maalla erityisiä passisääntöjä, esimerkiksi voimassaoloa koskien. Monessa maassa passin tulee olla voimassa tietyn ajan vielä matkan jälkeenkin, usein tämä aika on 6 kuukautta.

Viisumi

Tarvitset joihinkin Euroopan ulkopuolisiin maihin. Jos matkustat lomalle, viisumin hankkiminen on usein helpompaa, voit saada sen esimerkiksi ’’automaattisesti’’ lentokentälle saapuessa.

Selvitä ja hanki viisumi jo kuitenkin ensimmäiseksi matkaa suunniteltaessa, mielellään ennen lentolippuja. Ohjeet viisumin hankkimiseen löydät suurlähetystöjen tai viranomaiset sivuilta. Viisumin hankkimisessa auttavat myös tarvittaessa useat erilaiset yritykset, jotka ottavat pienen lisämaksun palvelusta.

Matkustusasiakirjat hätätilanteessa

Apua! Lomalento lähtee huomenna, ja passia ei löydy mistään, tai se on vanhentunut! Pikapassin saa seuraavana päivänä tai sitä seuraavana, jos hakemuksen jättää viimeistään klo 9. Express-passin saa jo samana päivänä n. klo 15 aikaan, jos hakemuksen jättää ennen klo 11. Express-passin saa myös toimitettua suoraan lentokentälle.

Katso poliisin ohjeet passin toimituksesta

Muista myös

  • Matkavakuutus on hyvä olla voimassa lyhyelläkin matkalla, sillä se kattaa tarvittaessa esimerkiksi reissussa sattuneet vahingot tai kadonneet matkatavarat. Matkavakuutuksia on eri kokoisia ja hintaisia, ja niiden kattavuus vaihtelee.

Pikaopas matkavakuutuksen hankintaan

  • Eurooppalainen sairaanhoitokortti, jolla saat EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä hoitoa samaan hintaan kuin maassa asuvat henkilöt
  • Tarkista aina kohdemaan matkustustiedote Ulkoministeriön sivuilta. Se kertoo kohdemaan turvallisuustilanteesta sekä muista hyödyllisistä asioista. Lue matkustustiedote jo ennen matkan varaamista, varsinkin jos olet matkustamassa johonkin erikoisempaan kohteeseen.
  • Matkustusilmoitus on palvelu, jossa ulkomaille matkustavat tai muuttavat suomalaiset voivat antaa matka- ja yhteystietonsa ulkoministeriölle. Tälloin esimerkiksi kansallisen kriisin tai hätätilanteen sattuessa ulkoministeriö voi tiedottaa tästä suoraan henkilölle. Matkustusilmoituksen voi tehdä aina, mutta se kannattaa varsinkin jos on matkalla pidemmän aikaa, tai jos matkustaa levottomalle alueelle.

Kun teet matkajärjestelysi ajoissa ja huolellisesti, lomallelähtö helpottuu ja lomastressi vähenee.

PS: Matkamessut on täydellinen paikka aloittaa matkan suunnittelu!