Skip to content

Pasi Latva

Toimitusjohtaja, Elämys Group

Matkamessujen uratarinoissa haastattelemme matkailualan ammattilaisia. Toivomme uratarinoiden antavan uudenlaista näkökulmaa matkailualaan ja tuovan ihmisille uskallusta hakeutua alalle myös haastavien pandemiavuosien jälkeen. Alan herääminen vaikeiden aikojen jälkeen voi tuoda tullessaan mahdollisuuksia myös uusille tekijöille. Alalla voi työskennellä monella erilaisella koulutuksella ja aiemmalla työtaustalla. Tällä kertaa esittelyssä Elämys Groupin toimitusjohtaja Pasi Latva. 

Pasin uraa kuvastaa uteliaisuus ja oppiminen nälkä

Pasi Latva viihtyy nyt Elämys Groupin ”toimarina”, jossa saa olla mukana kehittämässä uudenlaista matkailuyritystä. Tätä ennen ehti tapahtua monenmoista – neljän vuoden syklillä.

Matkailu sykähdytti Pasia jo pikkupoikana hänen viettäessään kesiä mumminsa luona Mallorcalla. Siellä hän tapasi mummin ystäviä, jotka tekivät töitä matkaoppaana. Erityisesti se jäi mieleen, miten paljon nuo oppaat tiesivät. Ajokortin saatuaan Pasi teki töitä kuljettajan roolissa lentokentälle kimppakuljetuksia järjestävälle Yellow line -yhtiölle. Lentokentällä asiakkaita odotellessa nuori kuljettaja ehti pohtia, miten tämä matkailuliiketoiminta ja logistiikka pyörii. Lentokoneita tulee ja menee, usein ne ovat myöhässä ja mitä sitten tapahtuu? Pasi päätti ottaa selvää.

1998 Haaga Helia AMK:ssa alkoi uusi restonomin tutkintoon tähtäävä Matkailuliiketoiminnan koulutusohjelma, johon Pasi päätti hakea ja pääsi mukaan. Hän pääsi opiskelujen aikana Tjäreborgille myyjäksi, mutta pääsi välillä käymään keikan hiihto-oppaana Avoriazissa ja työskenteli kaksi kautta enternainerina Sea Club -hotellissa Mallorcalla. Vuonna 2002 oli aika ottaa selvää risteilymaailmasta, Pasi haki Viking Linelle risteilyisännäksi, mutta päätyi tosi-tv -sarjoja muistuttavaan rekrytointitapahtuman kautta ”Show Bartenderin” upouuteen tehtävään. Kysymys oli huikeasta baari-show’sta laivalla, mutta konsepti ei vedonnut suomalaismatkustajiin ja kuihtui alle vuodessa. Baarimikon hommissa Pasi silti viihtyi silti neljä vuotta, kunnes oli jo perhesyistäkin aika vaihtaa sektoria.

Ura jatkui lentokentällä SAS Ground servicesin lähtöselvitystiskin kautta porteille ja check in -esimieheksi. Kiinnostus lentojen myyntiin kasvoi ja vuonna 2006 haku Blue One -lentoyhtiön Key Account Managerin paikkaan osui ja upposi seuraavan neljän vuoden ajaksi. Kuoni haki Suomessa starttitiimiä Apollomatkoille vuonna 2010, mistä avautui työ revenue managementin, myynnin ja tuotannon vetäjänä – neljän vuoden työrupeama matkanjärjestäjällä. Tapahtumamatkoihin erikoistuneelle Event travelille etsittiin toimitusjohtajaa 2014, jonka negatiivisen tuloksen kääntämiseen Pasin kokemus oli tarpeen. Tavoitteen saavuttamiseen kului neljä vuotta, minkä jälkeen tuli uusi haaste – Elämys Groupin kasvutarina 2019.

Tänä vuonna tulee neljä vuotta täyteen Elämyksellä, onkohan mielessä jo seuraava siirto?

Pasi vakuuttaa, että ei ole. ”Elämys Group on hyvä paikka, koska meillä on kaikkea mitä matkailualalla voi tehdä ja kehitämme jatkuvasti uutta. Parasta matkailualalla on sen monipuolisuus ja se, että koko ajan tapahtuu – rauhallisempaakin voisi välillä tosin olla. Ihmiset tekevät toimintaympäristöstämme erityisen hienon”.  

Entä miltä näyttää matkailualan tulevaisuus?

Matkailualan tulevaisuuden hän näkee pitkällä aikavälillä hyvänä. Matkailun perusasiat pysyvät paikallaan, mutta työkalut kehittyvät teknisemmiksi, isoimmat mahdollisuudet Pasi näkee incoming-liiketoiminnassa. Se tulee Suomessa kasvamaan, koska markkina on käytännössä rajaton matkailun lisääntyessä. Suomen vetovoimana ovat puhtaus, turvallisuus, tila, arktiset maisemat ja järvet. Latvan mukaan alan toimistotyö on tulevaisuudessa asiantuntijatyötä, korostuu syväosaaminen, esimerkiksi liikematkavirkailijoista on pulaa, mikä vaikuttaa positiivisesti heidän palkkakehitykseensä. Tulevaisuudessa tarvitaan edelleen myös suorittavan tason tekijöitä bussikuljettajista oppaisiin, sekä yrittäjiä aktiviteettipalveluista kahviloihin ja ravintoloihin.

Mitä Pasi Latva muuttaisi matkailussa, jos saisi yhden toiveen toteutuvaksi?

Lainsäädäntö voisi hänen mukaansa olla matkatoimistoille armollisempi, mikä ajaisi loppu viimein myös kuluttajan etua. Matkailualasta kiinnostuneita Pasi kannustaa kokeilemaan avoimin mielin, mutta korostaa jatkuvan oppimisen asennetta. Hänen mielestään alalle voi hakeutua myös pidemmällä kokemuksella muilta aloilta, erityisesti palvelu, myynti- ja teknisten alojen kokemuksesta voi olla hyötyä. Elämys Groupilla on esimerkiksi tällä hetkellä työsuhteessa 97 henkilöä, jotka tekevät töitä b2b- ja b2c-myyjinä ja matkojen räätälöinnissä, matkatuottajina tapahtumatuottajina. Lisäksi tarvitaan digimarkkinointityyppejä, materiaalituotannon ihmisiä, reskontran hoitajia ja kirjanpitäjiä, web-mastereja, teknologista ohjelmointiosaamista, teknisiä matkantuottajia ja risteilyasiantuntijoita.