Skip to content

 

 

 

 

 

 

Suomi varpaasta päähän

Samalla lomalla saaristomerta ja tuntureita

Kun päiväkävijät lähtevät Bengtskärin majakalta paluumatkalle, kallioinen saari vaipuu rauhaan.

Mikko Pennasen unelma on jäädä tänne Suomen eteläisimpään matkailukohteeseen yöksi, kiivetä auringonlaskun aikaan majakan torniin ja antaa katseen levätä meren yllä.

”Tähän asti olen käynyt saarella vain päivämatkalla ja sekin jää pitkäksi aikaa mieleen.” Turun yliopiston kirjastossa tietoasiantuntijana työskentelevä Mikko Pennanen lomailee mielellään itsekseen. ”Olen perheetön eikä minulla ole laajaa tuttavapiiriä.

Omalla matkalla on helppo muuttaa suunnitelmaa tilanteen mukaan.”
Pennasella on ajokortti, mutta ei autoa. Lentokoneessa hän matkusti kerran, kaksivuotiaana. ”Innostuin matkustamisesta vasta kolmekymppisenä ja sen jälkeen olen keskittynyt liikkumaan julkisilla kulkupeleillä.”

Pennasen suku on Pohjois-Karjalasta, mutta yleensä Pennanen suuntaa Lappiin. Toisinaan hän taittaa pisimmän etapin Tampereelta Rovaniemelle yöjunan makuuvaunussa, toisinaan päiväjunassa ykkösluokassa. ”Tunnustan, etten pidä kovaäänisistä lapsista. Ykkösluokassa saa pienellä lisämaksulla enemmän jalkatilaa ja korville rauhaa.”

Pennanen kaipaa lomaltaan pientä ylellisyyttä ja arjen yläpuolelle kohottavia kokemuksia. Rovaniemellä hän on yöpynyt useissa hotelleissa.

”Arctic Lightissa on Suomen paras aamupala. Pohjanhovissa on hyvä uima-allas. Tällä hetkellä suosikkini on Santa´s Hotel Santa Claus, jossa on Lapin tyyliä ja miellyttävä pyöröhirsistä tehty sauna.”

Ensimmäisenä iltana Pennanen virittäytyy Lapin tunnelmaan kävelemällä keskustasta parin kilometrin matkan Ounasvaaralle ja tekemällä lyhyen kierroksen näköalatornille. Seuraavana aamuna tie jo polttaa jalkojen alla, ja Pennanen nousee pohjoisen bussiin. Inarissa on autonvaihto ja perillä Euroopan unionin pohjoisimmassa kylässä Nuorgamissa kyyti on iltaseitsemän aikaan.

”Tuntuu hienolta, jos loppumatkasta saa olla bussin ainoa matkustaja.” Nuorgamissa Pennanen yöpyy Lomakeskuksessa. Ympärillä leviää hiljainen erämää. Kymmenen kilometrin päivävaelluksella ei välttämättä näe ainuttakaan ihmistä. Kun tulee nälkä, Pennanen kaivaa repustaan kuivalihaa ja eväsleivät. Sellaisina hetkin hän tuntee päässeensä perille.

Matkan viimeinen etappi on Saariselällä, jonka monipuolisista ja erikuntoisille tarkoitetuista liikkujille vaellusreiteistä Pennanen erityisesti pitää. Myös pyörätuolilla liikkujille on esteetön reitti.

Suomen ääripäissä käydessään Pennanen on yllättynyt, miten paljon samaa etelästä ja pohjoisesta löytyy. ”Saaristomeri ja Lappi ovat molemmat tietyllä tavalla erämaita ja eristyksessä. Maisemissa toki on eroja, mutta näkymät ovat molemmissa hurjan kauniita.”

Yhteistyössä

 

           

Reitin hiilipäästöt 37kg/CO2e per hlö

Info:

Tavarani pakkaan: Isoon matkakassiin. En ole vieläkään oppinut matkustamaan kevyesti, mutta junissa ja busseissa laukun muotoa ja painoa ei onneksi rajoiteta. Vaelluksilla kannan päiväreppua.

Vaikka muut kehuvat: saariston rengastietä pyöräilyn takia, minä liikun saaristossakin julkisilla. Lomakaudella majoitukset voivat täyttyä, mutta päivämatkailijalle löytyy aina tilaa. Viimeksi kiersin saaristossa äitini kanssa.

Otan aina Lappiin mukaan: Joel Aholan vaellusoppaan, paperikartan sekä Nokian vanhan ajan puhelimen. Sen akku kestää päivätolkulla.

Mieluiten matkustan Suomessa: kesäkuun lopusta syyskuulle. Sitä ennen Lapissa polut voivat olla turhan vetisiä. Lumiseen aikaan en matkusta, sillä en pidä hiihtämisestä.

Mikon motto: ”Rahat riittävät tasokkaampaan majoitukseen, kun ei viivy liian pitkään.”

Mikon vinkit:

* Osta makuuvaunupaikka ajoissa. Edullisimmillaan sen voi saada 49 eurolla (Tarkista VR:ltä).

* Lapissa bussit kulkevat harvakseltaan eivätkä niiden hinnat juuri vaihtele. Lipun voi hyvin ostaa perillä. Tarkista aikataulut hyvissä ajoin.

* Julkisilla liikkumista helpottaa, kun pitää matkatavarasäilytyslokeroja varten mukana euron, kahden ja 50 sentin kolikoita, yhteensä 20 euron edestä. Isojen kaupunkien asemilla voi maksaa kortillakin.

* Varaa Nuorgamin majoitus ajoissa. Ota sinne ensimmäiseksi illaksi mukaan omaa evästä. Suomen pohjoisimmassa kunnassa kauppa ja ravintola sulkeutuvat aikaisin. 

 

Mitä pakata mukaan pyöräretkelle?

Tutustu Maata pitkin -reitteihin

Jaa Facebookissa

Katso reitit

Haluatko lisää matkavinkkejä ja tarjouksia?

Liity Matkan klubiin!