Skip to content

Tuomas Säiläkivi

Tarjoilija ja tuuraava hovimestari, Tallink Silja 

Matkamessujen uratarinoissa haastattelemme matkailualan ammattilaisia. Toivomme uratarinoiden antavan uudenlaista näkökulmaa matkailualaan ja tuovan ihmisille uskallusta hakeutua alalle myös haastavien pandemiavuosien jälkeen. Alan herääminen vaikeiden aikojen jälkeen voi tuoda tullessaan mahdollisuuksia myös uusille tekijöille. Alalla voi työskennellä monella erilaisella koulutuksella ja aiemmalla työtaustalla. Tällä kertaa esittelyssä Tallink Siljan tarjoilija sekä tuuraava hovimestari Tuomas Säiläkivi. 

Mikä on nykyinen työsi ja miten päädyit alalle?

Tuomas on työskennellyt vuodesta 2012 Silja Serenadella tarjoilijana ja tuuraavana hovimestarina. Koulutuksena hänellä on matkailu-, ravitsemis-, ja talousalan perustutkinto ja hän suorittaa tällä hetkellä töiden ohella johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa.

Laivamatkailu on ollut jo lapsesta asti Tuomakselle iso osa elämää. Tuomas kertoo käyneensä usein perheensä kanssa risteilyillä ja ihailleen jo silloin laivatyöntekijöitä ja laivaelämää. Hänen siskonsa oli myös laivasairaanhoitaja usean vuoden ajan, joten hänen kanssa tuli vietettyä monet lomat laivalla.

Aikuisiällä kaveripiiriin tuli useita laivatyöntekijöitä, joiden innoittamana Tuomas päätti hakea myös itse laivalle töihin. Ihan heti ei tärpännyt, mutta sinnikkäästi haettua Tuomas pääsi töihin ensimmäiseen koevuoroon, ja sillä tiellä hän on edelleen. Ensimmäiset 3 vuotta tuomas oli extrana, eli tarvittaessa töihin kutsuttavana, mutta sen jälkeen ollut vakituisena työntekijänä. Laivatyössä suurimpana houkuttimena oli pitkät vapaat ja lisäbonuksena tuli hyvä ja kilpailukykyinen palkka ja muut yhtiön tarjoamat edut.

Millaisena koet matkailualan mahdollisuudet tai tulevaisuuden näkymät?

Laivaliikennettä ja matkailualaa on aina pidetty varmana sekä kehittyvänä työllistäjänä, mutta viime koronavuodet ovat osoittaneet, että mitä vain voi tapahtua. Näiden ikävien vuosien väistyttyä valoa on taas tunnelin päässä, ja tulevaisuuden näkymät ovat loistavat ja Tuomas uskaltaa lämpimästi suositella töitä matkailun parista. Hän korostaa, että tällä hetkellä työllistyminen on huomattavasti helpompaa kuin esim. 10 vuotta sitten. Työntekijätarve on kova, eteenkin lomakausina ja sesonkeina. Myös eläköitymisiä on viime aikoina ollut paljon.

Mikä on ollut parasta matkailualassa ja jotain kehitettävää?

Tuomas kertoo matkailualassa parasta olevan työn vaihtelevuus ja asiakkaat. Asiakkaita tulee Suomen lisäksi Ruotsista sekä ympäri maailmaa, joten tässä työssä myös kielitaito kehittyy. Tuomas kertoo, että itsevarmuus ja rohkeus haastavissakin tilanteissa on lisääntynyt työn myötä. Hän korostaa myös työn upeita maisemia: ikkunasta kun katsoo ulos, niin aina on eri maisemat, jotka vaihtelevat upeista auringonnousuista värikkäisiin auringonlaskuihin. 

Myös kollegoiden tuki ja oppi on tärkeää Tuomaksen mukaan. Monipuoliset ja mahtavat kollegat auttavat jaksamaan työssä – heiltä saa myös oppia ja tsemppiä. Hauskat hetket koostuvat yleensä työpäivien jälkeen, kun ollaan syömässä yhdessä työporukan kanssa ja väsyneenä nauretaan aina tyhmillekin jutuille.

”Olen saanut tutustua upeisiin ihmisiin ja kollegoihin, joista olen saanut myös hyviä ystäviä. ”

Kehityskohteena Tuomas mainitsee ulkomaalaisten mielenkiinnon herättämisen ja matkailun Suomeen ja Pohjoismaihin.

Minkä neuvon haluaisit antaa tulevaisuuden matkailualan työntekijöille?

Tuomas kannustaa matkustamaan aina mahdollisuuksien mukaan, niin saadaan pidettyä matkailuala virkeänä. Avoimuus uusille ihmisille ja kulttuureille on tärkeää, sekä positiivisen suomikuvan levittäminen. Pitämällä silmät auki maailmalla, voi verkostoitua, oppia kieliä, ja jopa tuoda ideoita omaan työhönne ja elämäänne. Viimeisenä Tuomas kannustaa olemaan omia itsejänne rohkeasti!

Voiko matkailualalle mielestäsi hakea pidemmän työuran muulla alalla tehneenä?

Matkailualalle voi hakea minkä ikäisenä vain ja lähes miltä alalta tahansa. Töitä on niin laidasta laitaan, että varmasti jokaiselle löytyy jokin paikka alalta. Matkailualalla en ole huomannut minkäänlaista ikäsyrjintää, vaan kaikki tehdään yhdessä, ja arvostetaan kaikkien mielipiteitä ja kokemuksia.

Tuomas suosittelee alaa kaikille ja hakemaan rohkeasti mukaan! Hän ei ole katunut päivääkään alalle lähtemistä.