Skip to content

Narva ja muut Itä-Viron helmet

Viron jännittävimmät elämykset löytyvät Itä-Virumaalta, jossa niitä voi kokea niin maan alla, kukkulan huipulla, vetten päällä, puiden latvustoissa kuin kirjaimellisesti rajan tuntumassakin. Täällä ovat myös Viron pisimmät rannat ja korkein rantatörmä sekä paljon muuta. Koko Itä-Virumaa onkin Seikkailumaa.

Itä-Viron rannikko on hyvin erilainen kuin Suomessa. Sen edustalla ei ole saaria, ja meren äärellä viljaisa maaperä voi loppua jyrkkään pudotukseen kuin leikaten. Korkeimmillaan rantatörmä on Ontikassa, jossa se nousee 56 metriä viivasuoraan ylös merenpinnasta. Lähellä törmää sijaitsee myös Viron korkein, 30-metrinen Valasten putous.

Narva on kokeneellekin Viron-kävijälle kuin löytöretki. Raja-alue tuntuu yhtä aikaa todelliselta ja epätodelliselta. Narvajoen äärellä kaksi linnoitusta ovat jo vuosisatojen ajan valvoneet toisiaan, Venäjän puolella Iivanan linna ja Viron puolella Hermannin linna. Alavirtaan niistä sijaitsee kaksi uimarantaa. Siellä kahden maan kalastajat kisaavat onnestaan. Itse koettuna näkymät linnasta ja tunnelma yllättävät.  

Tiesitkö, että kivi voi palaa aidosti eli näkyvällä liekillä? Tästä voit vakuuttua juuri Itä-Virumaalla. Palava öljyliuskekivi on itävirolainen luonnonvara, joka on muovannut maisemaa ja elämänmuotoa. Useat suljetut kaivosalueet ovat nyt suosittuja nähtävyyksiä ja matkailukohteita.

Info:

Valuutta: Euro (€)

Kieli: viro, venäjä (myös englanti ja suomi)

Väkiluku: 138,266  (2020)

Pääkaupunki: Narva, Viron 3. suurin kaupunki

Lentoaika Suomesta: –  (junalla Tallinnasta 2,5 h)

Matkustuskausi: ympäri vuoden

Narvan must see -lista!

 

Rajakaupunki Narva

Narvan linnoitukset, sekä Hermannin linna että Victorian linnakkeen kasematit, ovat uhkeita osia Pohjan sodan historiaa. Siihen liittyvästä Narvan taistelusta kertoo suomalaisille tuttu Porilaisten marssi. Narvan linnan itäsiipi ja museon uusi näyttely avataan yleisölle huhtikuussa 2020 mittavan peruskorjauksen tuloksena.

  • Kun kävelet Narvan jokivarren kaunista iltavalaistua promenadia pitkin tai istut sen rantakahviloissa, tunnet olevasi äärimmäisellä Euroopan Unionin ja Naton itärajalla.
  • Ainoa alkujaankin tarkoitukseensa rakennettu hotelli on nimeltään Narva, ja kaupungin paras kahvila-ravintola on Raatihuoneentorilla sijaitseva Kohvik Muna.

Kaivokset uusikäytössä

Suljetuista palavankiven kaivoksista ja louhoksista on kehitetty Itä-Viroon monipuolista ohjelmaa tarjoavia perhelomakohteita. Tunnetuin niistä lienee Kiviõlin seikkailukeskus, jonka kauas valtatielle näkyvä ”tuhkavuori” eli täyttömäki palvelee aktiviteettilomailijoita talvisin myös pohjoisen Viron parhaana laskettelukeskuksena. Aidun avolouhoksessa toimii nyt puolestaan vesiurheilukeskus, minkä lisäksi sen ympäristössä polveilee vaellus- ja jeeppisafarireittien verkosto.

  • Viron kaivosmuseossa voi laskeutua maan alle tutustumaan mainarien elämään ja ajamaan kaivosjunalla.
  • Kohtla-Järven palavankiven museossa voi puolestaan tutustua teollisuustaiteen kokoelmaan.

Luontoa ja wellnessia

Valasten putousta voi ihailla myös meren ääreltä, sillä rantatörmälle on tehty uusi portaikko. Sitä myöten voi laskeutua törmän eli klintin alla kasvavaan metsään ja pitkospuita myöten 1,5 km kulkevalle Valasten luontopolulle. Idempänä törmä vaihtuu Toilan jokilaaksoksi, josta osa on maisemoitu kauniiksi puistoksi. Itäisimmässä osassa, Narva-Jõesuun kylpyläkaupungin alueella rannikko muuntuu peräti 12 km pitkäksi hiekkarannaksi.

  • Toilan kylpylähotelli, Ontikassa sijaitseva Sakan kartanokylpylä ja Meresuu SPA Narva-Jõesuussa tarjoavat wellness-hoitoja niitä arvostaville.
  • Rannikolta 15 km päässä sijaitsevan Jõhvin maakuntakeskuksen konserttitalossa vietetään keväisin Viron ainoita balettifestivaaleja.

Vieraile maan suurimmalla järvellä sekä pisimmällä hiekkarannalla, käy tutustumassa sodanaikaisiin rakennuksiin Sillamäessä ja lähde saunomaan ainutlaatuiseen turvesaunaan!

Pisin hiekkaranta Virossa? Peipsijärvellä!

Peipsi on Viron suurin järvi, ja sen lähes 40 km pitkä pohjoisrannikko on myös maan pisin hiekkaranta. Alueen suosituin lomakeskus on Kauksi, jonne rakennetaan parhaillaan rantapromenadia. Peipsin pohjoispuolella avautuvat laajat metsä- ja suoalueet sekä Alutagusen kansallispuisto ja Kurtnan järvet. Niiden rannalla toimintaansa pyörittää Alutagusen loma- ja urheilukeskuksen majatalo. Lähellä sijaitsevat myös kaunis Mäetagusen kartanohotelli kylpylöineen sekä Kuremäen luostari

Sillamäen kaupunki kulttuuriympäristöineen

Suomenlahden rannalla, noin 23 kilometrin päässä Narva-Jõesuusta Tallinnan suuntaan sijaitsee neuvostoaikaan salaisena eli suljettuna pidetty teollisuuskaupunki Sillamäe. Tänään siellä voi tutustua sodanjälkeisestä ajasta peräisin olevan stalinistisen tyylin rakennuksiin, puistokatuihin ja museoihin, jotka tarjoavat elämyksiä ja seikkailuja kiertokäyntien muodossa.

Lammasmäen loma- ja saunakeskus

Itä- ja Länsi-Virumaan maakuntien rajalla sijaitsevalla Lammasmäellä voi saunoa maailmankin mittapuun mukaan lähes ainutlaatuisessa turvesaunassa. Lammasmäe on eräs vanhimmista ihmisen asuttamiksi tiedetyistä paikoista Virossa. Jo tuhansia vuosia sitten esi-isämme saapuivat ja asettuivat aloilleen juuri sinne. Nyt paikassa järjestetään historia-, kulttuuri- ja urheiluteemaisia retkiä, saunaseikkailuja sekä paljon muuta. Lammasmäe on osa Viron Saunatie -nimistä saunakulttuurin edistyshanketta.