Skip to content

 

 

 

 

 

 

Fillaroiden Viroon – mitä pakata mukaan pyöräretkelle?

Puisia kyliä, kansallispuistoja ja neuvostotunnelmaa – tennaripolkija nauttii Viron vaihtelevista maisemista

Muutaman Suomen pyöräreiteillä vietetyn kesän jälkeen nelikymppinen Lasse kaipasi vaihtelua ja lähti pyöräilylomalle Viroon.

Helsinkiläismiestä kiehtoi nähdä eteläisestä naapurimaasta muutakin kuin vanha tuttu Tallinna. Lasse valitsi Viron valtakunnallisen pyöräilyreitin numero yksi.

”Ilahduin, miten monipuolista ja vaihtelevaa maisema Virossa oli. Verrattuna Etelä-Suomen tylsiin talousmetsiin Virossa on paljon kauniita maisemia.”

Lasse jakoi etukäteen 320 kilometrin mittaisen reitin kolmelle päivälle. Päivittäiset kilometrimäärät olivat 105, 136 ja 82. Tuntivauhti noin 20 kilometriä tunnissa.

”Toki kunnosta ja motivaatiosta riippuen reittiin voi käyttää enemmän tai vähemmän päiviä.”

Lasse polkaisi liikkeelle aikaisin aamusta, sillä hän pitää paljon taukoja ja haluaa syödä rauhassa.

Kaikki nähtävyydet ja eteen ilmestyvät kahvilat ovat hänestä oivallisia syitä pysähtyä. Ajotunteja päivälle kertyi viidestä kuuteen.

Yöpymispaikat Viinistu, Saka ja Narva olivat keskenään sopivan erilaisia.

Sympaattista, ajatteli hän Viinustun kalastajakylässä puutaloja katsellessaan. Sillamäen neuvostohenkisessä kaupungissa pyöräilijä tunsi siirtyneensä ulkoilmamuseoon.

”Kaupunki oli vuoteen 1991 virolaisilta suljettu, eikä sitä merkitty silloin karttoihin, koska siellä muun muassa jalostettiin uraania.”

Narva-Jõesuun perinteikkäässä kylpyläkaupungissa on Viron pisin hiekkaranta. Narvaa lähestyessä reitti etenee Viron ja Venäjän rajajoen vartta ja pyöräilijä tunsi vahvasti olevansa EU:n ja Naton rajaseudulla. Perillä Narvassa useimmat vastaantulijat puhuivat venäjää.

Lasse maksoi majapaikoistaan viisikymppiä yöstä, mutta pisti merkille, että huoneita saisi parillakin kympillä. Kautta linjan hinnat olivat huomattavasti huokeampia kuin Tallinnassa.

”Voisin mielelläni lähteä samalle reissulle uudelleen.”

Yhteistyössä

 

           

Reitin hiilipäästöt 119kg/CO2e per hlö

Info:

Pyörälomailussa minua viehättää: liikunnan ja matkailun yhdistäminen. On palkitsevaa siirtyä paikasta toiseen omin voimin.

Oma periaatteeni reissussa… oli ajaa mahdollisimman kevyin varustein. Yövyin mieluummin hotellissa kuin raahaan telttaa, makuualustaa ja makuupussia.

Hämmästyin… Viron luonnon monipuolisuutta. Näin komeita vesiputouksia, törkeän hienoja merimaisemia ja Lahemaan kansallispuiston. Suurimman osan matkasta ajelin rauhallisia sivuteitä pitkin.

Toivottavasti… ihmiset löytävät Viron pyöräilyreitit. Viime kesänä reitin maanteillä vastaani tuli vain kolme retkipyöräilijää.

Lassen vinkit:

* Tilaa etukäteen paperinen Viron pyöräilykartta Suomen Viro-yhdistysten verkkokaupasta. Sen avulla on mukavampi suunnistaa kuin puhelimen gps:n.

* Jos et ole ennen tehnyt pidempiä pyöräreissuja, käy ennakkoon päiväretkellä testaamassa kuntoa ja varusteita.

* Minä poljin farkuissa ja tennareissa. Pakkaa mukaan sadevarusteet, kuiva vaatekerta, toiset kengät, renkaan paikkausmateriaalit ja aurinkovoidetta.

* Päiväetapeille kannattaa ottaa mukaan riittävästi vettä ja evästä, koska Viron maaseudulla ei ole palveluita joka tien varressa.

* Narvasta pääsee takaisin Tallinnaan junalla. Tarkista ajankohtainen tieto pyörän kuljetuksesta junassa Viron rautatieyhtiön (Elron) sivustolta.

Matkalla on hyvä varautua pieniin yllätyksiin: katso videolta miten pyörän kumi paikataan!

Tutustu Maata pitkin -reitteihin

Jaa Facebookissa

Katso muut Maata pitkin -reitit

Haluatko lisää matkavinkkejä ja tarjouksia?

Liity Matkan klubiin!