Skip to content

Viro – kompakti, uudistuva ja hurmaavan luonnonkaunis maa

Fillaroiden Viroon?

 

Viro on ollut 20 vuoden ajan suomalaisten ykkösmatkakohde. Moni ei laske päivämatkaansa Tallinnaan enää ulkomailla käynniksi lainkaan. Jos mietit, onko maasta löydettävissä vielä näkemisen arvoisia kohteita, vakuutamme vilpittömästi: Kyllä, taatusti on. Käännä auton keula ulos Tallinnasta, tai hyppää mukavien ja nykyaikaisten junien tai bussien kyytiin. Yllätyt positiivisesti.

Kooltaan hieman Tanskaa tai Sveitsiä suurempi Viro on miellyttävän kompakti. Maan halki ehtii muutamassa tunnissa, joten kaupunkilomaa, kylpylässä rentoutumista ja luontomatkailua ehtii nauttia jo yhden viikonlopunkin aikana. Ja mikä parasta, palvelujen ja elämysten hinta-laatusuhde on yhä edullinen.

Matalan asukastiheyden Virosta on helppo löytää koskemattoman luonnon rauhaa. Kuusi uniikkia kansallispuistoa muodostavat 20% valtion maa-alasta ja vesistöistä. Siten Viro onkin täydellinen kohde suosiotaan jatkuvasti lisäävälle ns. hiljaisuusmatkailulle, esim. vaeltamiseen soilla tai maan länsi- ja lounaisosien kautta Latviaan etenevällä Rannikon vaellusreitillä.

Keskiaikaisen arkkitehtuurin, goottilaiskirkkojen ja hansakaupunkien historiallisen kulttuuri-ilmapiirin keskeltä kumpuavat yllättävänkin modernit kaupunkikeskustat wellness-palveluita tarjoavine kylpylöineen ja White Guide -oppaan ylistämine ravintoloineen.  Uuden ja vanhan sekoitus onkin juuri se, joka tekee Virosta Viron.

Info:

Valuutta: Euro (€)

Kieli: viro, englanti, venäjä, suomi

Väkiluku: 1 329 015 (2023)

Pääkaupunki: Tallinna

Lentoaika Suomesta: 35 min

Matkustuskausi: ympäri vuoden

 

Viron must see -lista:

Viro on monipuolinen maa ja tarjoaa nähtävää jokaiselle. Tutustu ainakin näihin!

Saaret ja saaristolaiselämä

Virossa on yli 2200 luotoa ja saarta, joista suurin osa sijaitsee lyhyen lauttamatkan päässä maan länsi- tai pohjoisrannikolta. Monilla niistä on oma paikalliskulttuurinsa ja ympäristöä kunnioittavan elämäntavan ansiosta säilyneitä uniikkeja luonnonpiirteitä, joita ei löydy mantereelta. Lounais-virolaisen Kihnun saaren kulttuuriympäristö hylkeenpyytäjien jälkeläisten ylläpitämine tapoineen esim. hääjuhliin, pukeutumiseen ja juhlapyhiin liittyen on listattu myös Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Tapahtumia joka lähtöön

Viro inspiroi. Maassa järjestetään joka vuosi yli 200 festivaalia ja suurtapahtumaa raskaasta rock-musiikista elokuviin sekä taiteesta kansanperinteeseen ja urheiluun. Niiden mitä omintakeisemmat järjestämispaikat – kaupunkien ohella saaret, suot, järvenrannat ja peltoaukeat ovat jo itsessään nähtävyys. Keskiaikanostalgiasta, käsitöistä ja maalaisherkuista pitävät voivat suuntautua markkinoille, joista tunnetuimpia ovat entisen Hansaliiton jäsenkaupungeissa Tartossa, Pärnussa, Viljandissa ja Tallinnassa pidettävät Hansapäivät.

Suussa sulavat maut

Fine dining -elämysten loistava hinta-laatusuhde on Virossa ympärivuotinen ilmiö. Arvostettu White Guide -ravintolaopas on luokitellut vuodelle 2020 peräti 29 virolaisravintolaa joko korkean tai mestaritason arvoisiksi: Alexander (Muhu), GMP Pühajärve (Otepää), Rannahotell (Pärnu), Ku Kuu (Kuressaare), ravintolat Hõlm ja Joyce (Tartto), Ruhe (Jõelähtme), Wicca (Laulasmaa) sekä 21 ravintolaa Tallinnasta. Kansainvälisen mestaritason luokituksen saivat tallinnalaiset NOA Chef’s Hall, 180 Degrees sekä Ö.

 

Koe Viron viides vuodenaika veneen tai kanootin kyydissä, lähde matkustamaan julkisilla Viron ympäri ja suuntaa kesäparatiisiin Pärnuun!

Viides vuodenaika

Talvipakkasia tai kesäyön aurinkoa suomalainen tokikaan ei hätkähdä, mutta tavat, joilla keskisessä Virossa lähes juhlistetaan keväisin lumien sulamisesta ja syksyisin sateista johtuvia alavien maiden tulvia on elämys, johon kannattaa tempautua mukaan. Vene- ja kanoottivuokraamot sekä seikkailufirmat elävät kulta-aikaa järjestäessään opastettuja piknik-melontoja läpi kylien ja koivikkojen.

Matkusta julkisilla

Tallinnasta pääsee esim. Narvaan, Tartoon, Rakvereen ja Viljandiin siisteillä, Helsingin seutukaluston kaltaisilla Elronin Flirt-junilla. Ykkösluokan paikka maksaa vain muutaman lisäeuron, polkupyörä kulkee ilmaiseksi. Junissa ja monissa busseissa on hyvä nettiyhteys, ja osassa kaukoliikenteen busseista myös istuinkohtaiset elokuvanäytöt. Vihreää Ühiskaart-matkakorttia kuljettajalle näyttämällä on bussimatka suurimpien kaupunkien ulkopuolella eli Valgan, Võrun, Põlvan, Jõgevan, Tarttomaan, Itä-Virun, Järvan, Läänen, Hiiun ja Saaren maakuntien sisäisillä linjoilla ilmainen.

Rantaleijonat itään!

Pärnu on varmastikin tunnetuin kesäparatiisi, mutta lämminvetisiä lahdensopukoita löytyy myös Haapsalun läheltä sekä jopa kilometrien mittaisia yhtenäisiä hiekkarantoja itäisen Pohjois-Viron rannikolta. Võsu, Toila ja Narva-Jõesuu kannattaa pitää mielessä, sillä siellä paikallisetkin viettävät aktiivista rantaelämää. Ja mikäpä olisi upeampi ympäristö lomakuvien tekoon kuin mereen laskevan ilta-auringon kultaama pehmeä rantahiekka. Hyvä on kuitenkin tietää, että pysäköinti Narva-Jõesuussa on maksullista.