Skip to content

Matka 2023 Vastuullisuuskilpailu

 

 

 

Matkamessuilla 2023 järjestetyn vastuullisuuskilpailun voittaja on Saimaa Canoeing

Matkamessujen vastuullisuuskilpailun finaalissa voitosta kilpaili viisi kovatasoista yritystä. Näistä viidestä yrityksestä kilpailun tuomaristo valitsi voittajaksi Saimaa Canoeing, joka palkittiin Suomen Messusäätiön myöntämällä 6 000 euron palkintorahalla.

Perusteluina voittajan valinnalle on koko palvelun moniulotteisuus ja lähtökohta, jossa sitoutetaan niin maan omistajat kuin kyläläiset, kunta, kalastusosuuskunta ja metsäyhtiö sekä kirkastetaan jokamiehen oikeuksien vastuullista hyödyntämistä matkailutarkoituksessa.

 

”Kilpailun finaali oli äärimmäisen tasaväkinen. Saimaa Canoeing on erinomainen esimerkki uudistavasta matkailusta, kuinka olemassa olevaa infrastruktuuria ja yhteisöllisyyttä hyödyntämällä voidaan jättää ympäristö parempaan kuntoon kuin aikaisemmin. Lisäksi matkailun hyödyt jakautuvat tasaisemmin ja elävöitetään yhteistä elinympäristöä. Saimaa Canoeing on selkeä uudistavan matkailun suunnannäyttäjä”

Kilpailun raadin puheenjohtaja Timo Saranpää

 

Saimaa Canoeingia edustava Sanna Korhonen korosti Helsingin Messukeskuksessa tehdyssä esittelyssään jokamiehen oikeuksien oikeanlaista käyttöä.

 

”Mitä enemmän etuoikeuksia, sitä enemmän on myös vastuuta. Olemme mm. kunnostaneet vanhan pappilan liha-aitan majoitustarkoitukseen”

Sanna Korhonen, Saimaa Canoeing

 

Kysyttäessä mihin palkintoraha käytetään, Korhonen vastaa, että hyvä pitää pistää kiertämään. ”Käytämme palkintorahan Blue care -toimintan eli järjestämme lapsille ja nuorille perheille melontatoimintaa sekä lisää huusseja ja leiripaikkoja”.

Kilpailussa jaettiin lisäksi kunniamaininta Tallink Siljalle ansiokkaasta työstä, jota yhtiö on tehnyt ukrainalaisten sotapakolaisten humanitaarisen avun hyväksi vuonna 2022. Tallink Silja on maksutta kuljettanut laivoillaan noin 12 00 ukrainalaista sotapakolaista ja yli 1000 ajoneuvoa. Tallink Siljan Isabelle -laivalla majoittuu tällä noin 1700 henkilöä.

Finaalissa mukana olleet yritykset

Ab Kasnäsudden Oy

Ab Kasnäsudden Oy on matkailupalveluja tarjoava yritys, johon kuuluu hotelli-, ravintola-, kylpylä-, ja kokouspalveluita, sekä vierasvenesatama ja Caravan-alue. Yritykselle niin saariston luonnosta kuin myös saariston ihmisistä huolehtiminen on erittäin tärkeää. Yritykselle on myönnetty Joutsenmerkki sertifikaatti ympäristömerkittyjen tuotteiden suosimisesta sekä yrityksen lämmitys-, energia- ja vesikäytännöistä, sekä Visit Finlandin STF merkki.

Bearhillhusky / Kontiovaaran Husky Oy

Kontiovaaran Husky Oy on perheomisteinen rekikoirakennel, joka pyrkii esimerkillään lisäämään tietoutta rekikoirien hyvinvoinnista. Heidän ponnistelunsa rekikoirien hyvinvoinnin lisäämiseksi on rohkaissut muita saman alan toimijoita kiinnittämään enemmän huomiota rekikoirien hyvinvointiin. Yritys on myös auttanut kehittämään rekikoirien hyvinvointikriteereitä Green Activities -järjestölle yhdessä samanmielisten kennelien ja Lapin yliopiston kanssa.

Hanhiniitty Ay / Saimaa Canoeing

Saimaa Canoeing melontamatkailukonsepti on vastuullinen tapa nauttia upeista melontavesistöistä Saimaan sydämessä. Saimaa Canoeing melontareitit ovat yksityisiä, palveluvarusteltuja melontareittejä, joilla retkeilijät yöpyvät omissa saarissa vain heille varatuissa leiripaikoissa ja melontamökeissä. Vastuullisesti järjestetty retkeily reitteineen ja majoituksineen vähentää luonnolle ja yksityisomaisuudelle aiheutuvaa haittaa, sekä edistää turvallista ja vastuullista matkailua.

Hawkhill

Hawkhill tarjoaa majoitus-, ravintola-, kokous-, ja retkipalveluita vastuullisuus edellä. Yrityksen tavoitteena on olla kestävän matkailun edelläkävijä, näyttäen miten kestävät arvot voidaan yhdistää kannattavaan liiketoimintaan. Yritys pyrkii huomioimaan vastuullisuuden eri puolet kaikessa toiminnassaan ja yhteistyö päätöksissään, keskittyen laatuun määrän sijasta. Ilmastotekona yritys ennallistaa vuoden 2023 aikana suoalueensa hiilinieluksi, ja tutkii mahdollisuuksia lisätä biodiversiteettiä maillaan sekä lisätä peltojensa hiilen sidontaa.

Ikaalisten Matkatoimisto Oy

Ikaalisten Matkatoimisto Oy on luonut joustavan vaihtoehdon matkailuun Pohjoismaiden ja Viron alueella junamatkapakettien muodossa. Junamatkapaketin varaamalla kaikki hoituu yhdellä varauksella, sillä paketti sisältää laivat, junamatkat ja majoituksen. Junamatkat on mahdollistettu siten, että asiakas voi itse valita lähtöpäivänsä ja matkansa pituuden, joka tekee siitä joustavan vaihtoehdon asiakkaalle. Junamatkapaketit on kehitetty ympäristöystävällisemmäksi vaihtoehdoksi lentäen tehtäville matkoille.

Matka 2023 ja SMAL haastavat matkailualan yritykset vastuullisuuskilpailuun, jossa haetaan matkailun vastuullisuuteen pohjautuvia matkailutuotteita ja -palveluita. Kilpailun finaali on Matkamessuilla 20.1. ja jaossa on Suomen Messusäätiön myöntämä 6 000 euron palkintoraha, joka voidaan tuomariston päätöksellä jakaa myös voittajien kesken.

MatkamessuIla 2023 huipentuva vastuullisuuskilpailu (Sustainable Travel Competition) kutsuu Matkailualan yritykset ja muut toimijat ilmoittamaan oman vastuullisen matkailutuotteensa tai -palvelunsa mukaan kilpailuun. Vastuullisuuskilpailuun haetaan tuotteita tai palveluita, joissa vastuullisuus on keskiössä, ja jotka toimivat hyvinä esimerkkeinä ja suunnannäyttäjinä muille. Ehdolla olevien tuotteiden ja palveluiden tulee olla uusia, myynnissä ja tarjolla vuonna 2022 tai lanseerauksessa Matkamessuilla 2023. Kyseessä voi olla matkailuyritys tai toimija, tuote tai palvelu, joka esimerkiksi täyttää jonkun tai useamman seuraavista kriteereistä:

  • minimoi todennetusti oman energiankulutuksensa tai korvaa hiilijalanjälkensä
  • pystyy tuottamaan matkansa työllistämällä paikallisia ihmisiä ja yrityksiä tai vaikuttaa erityisesti matkakohteen kulttuuriperinnön säilymiseen
  • on keksinyt vastuullisia ratkaisuja, joilla on globaali vaikutus
  • huomioinut ympäristön muutosten haasteet ja mahdollisuudet, kuten puhtaan energian käyttö tai vähäinen energian tarve, ilmastoteko, vedenalaisen elämän tai ympäristön suojelu
  • huomioinut demografiset haasteet ja saavutettavuuden erityisen hienolla tavalla
  • terveys- ja hyvinvointivaikutuksiin pohjautuva tuote tai palvelu
  • teknologian hyödyntäminen ja laajasti skaalautuvat digitaaliset innovaatiot vastuullisuusnäkökulmasta
  • ihmisarvoista työtä ja talouskasvua edistävä palvelu

Kilpailun finaali käydään Matkamessujen Matkatietolavalla perjantaina 20.1. kello 10.30 alkaen. Finaalissa kullakin yrityksellä on viisi minuuttia aikaa esitellä tuote, ratkaisu tai palvelu ja sillä saadut tulokset. Kilpailun tuomaristo palkitsee tämän jälkeen voittajan Suomen Messusäätiön myöntämällä 6 000 euron palkintorahalla.

Tuomaristo:

puheenjohtaja Timo Saranpää – SMAL
Liisa Kokkarinen – Visit Finland
Jarmo Ritalahti –  Haaga-Helia
Päivi Suutari – Lemma Travel
Lumia Ankkuri – Helsingin Messukeskus