Skip to content

 

Matka 2024 Vastuullisuuskilpailu

 

 

 

Vastuullisuuskilpailun voittaja on selvinnyt, onnea Kasnäsudden!

Tiukan kilpailun päätteeksi Suomen messusäätiön myöntämän 10 000 euron palkinnon pokannut Kylpylähotelli ja ravintola Kasnäsuddenin toimintamalli pohjaa kestävään matkailuun ja kehitykseen. Heidän kestävyystyönsä näkyy laajasti eri toiminnoissa:

💚 Palveluissa käytetty vesi on puhdistettu merivedestä heidän omassa puhdistamossa.
💚 Kaikki sähkö tulee uusiutuvista energianlähteistä, muun muassa lähisaarien tuulimyllyjen tuottamana.
💚 Kylpylä, ulkoaltaat sekä ravintola lämmitetään hukkalämmöllä, joka tulee vieressä olevasta emoyhtiöstä AB SALMONFARM OY:stä.
💚 Ravintolassa, kaupassa sekä kylpylässä tarjotaan lähituotettuja tuotteita, mm. ravintolassa tarjolla heidän itse viljelemäänsä kirjolohta.

Suuret onnittelut upealle voittajalle ja iso kiitos muille finalisteille! ✨

Vastuullisuuskilpailun finalistit on valittu!

Matkamessut haastaa matkailualan yritykset vastuullisuuskilpailuun, jossa haetaan matkailun vastuullisuuteen pohjautuvia matkailutuotteita ja -palveluita. Kilpailun pitchausfinaali järjestetään Matkamessuilla 18.1. ja voittaja saa Suomen Messusäätiön myöntämän 10 000 euron palkinnon. Matkamessut pidetään Helsingissä Messukeskuksessa 19.-21.1.2024 (ammattilaispäivä 18.1.). 

Matkamessujen vastuullisuuskilpailu (Sustainable Travel Competition) kutsuu Matkailualan yritykset ilmoittamaan oman vastuullisen matkailutuotteensa tai -palvelunsa mukaan kilpailuun.  

Vastuullisuuskilpailuun haetaan tuotteita tai palveluita, joissa vastuullisuus on keskiössä, ja jotka toimivat hyvinä esimerkkeinä ja suunnannäyttäjinä ja edelläkävijöinä muille. Tuotteella tai palvelulla on pystytty minimoimaan matkailun negatiiviset ympäristövaikutukset ja maksimoimaan positiiviset sosiokulttuuriset ja taloudelliset vaikutukset.  Kilpailu on avoin kaikille Suomessa matkailualalla toimiville yrityksille ja organisaatioille. Ehdolla olevien tuotteiden ja palveluiden tulee olla myynnissä ja tarjolla vuonna 2024.  

Kyseessä voi olla matkailuyritys tai organisaatio, tuote tai palvelu, joka esimerkiksi täyttää jonkun tai useamman seuraavista kriteereistä: 

  • pystyy tuottamaan matkansa työllistämällä paikallisia ihmisiä ja yrityksiä tai vaikuttaa erityisesti matkakohteen kulttuuriperinnön säilymiseen 
  • huomioinut ympäristön muutosten haasteet ja mahdollisuudet, kuten puhtaan energian käyttö tai vähäinen energian tarve, ilmastoteko, vedenalaisen elämän tai ympäristön suojelu 
  • minimoi todennetusti oman energiankulutuksensa tai korvaa hiilijalanjälkensä 
  • huomioinut demografiset haasteet ja saavutettavuuden erityisen hienolla tavalla  
  • terveys- ja hyvinvointivaikutuksiin pohjautuva tuote tai palvelu

Kilpailun finalistit ovat: 

  • Kasnäsudden 
  • Haltia Lake Lodge 
  • Matkatoimisto Aventura
  • Scandic Hotels 
  • Viking Line  

Tuomariston valitsemat finalistit esittelevät tuotteensa tai palvelunsa Matkamessujen ammattilaispäivänä ohjelmalavalla, ja tuomaristo valitsee voittajan tämän jälkeen. Voittaja saa Suomen Messusäätiöltä 10 000 euron palkintorahan. Voittajan valitsee ammattilaisraati. 

Vastuullisuuskilpailun finaali 18.1. klo 15:30 – 17:00 · Matkatieto lava. Lisätietoa täältä >>

Raati 2024

  • Timo Saranpää, tuomariston puheenjohtaja, SMAL
  • Liisa Kokkarinen, Head of Sustainable Development, Business Finland, Visit Finland
  • Minna-Maari Harmaala, yliopettaja, Haaga-Helia
  • Lumia Ankkuri, markkinointi- ja viestintäjohtaja, Helsingin Messukeskus.

Matkamessujen vuoden 2023 vastuullisuuskilpailun voittaja oli Saimaa Canoeing

Matkamessujen vastuullisuuskilpailun finaalissa voitosta kilpaili viisi kovatasoista yritystä. Näistä viidestä yrityksestä kilpailun tuomaristo valitsi voittajaksi Saimaa Canoeing, joka palkittiin Suomen Messusäätiön myöntämällä 6 000 euron palkintorahalla.

Perusteluina voittajan valinnalle on koko palvelun moniulotteisuus ja lähtökohta, jossa sitoutetaan niin maan omistajat kuin kyläläiset, kunta, kalastusosuuskunta ja metsäyhtiö sekä kirkastetaan jokamiehen oikeuksien vastuullista hyödyntämistä matkailutarkoituksessa.

”Kilpailun finaali oli äärimmäisen tasaväkinen. Saimaa Canoeing on erinomainen esimerkki uudistavasta matkailusta, kuinka olemassa olevaa infrastruktuuria ja yhteisöllisyyttä hyödyntämällä voidaan jättää ympäristö parempaan kuntoon kuin aikaisemmin. Lisäksi matkailun hyödyt jakautuvat tasaisemmin ja elävöitetään yhteistä elinympäristöä. Saimaa Canoeing on selkeä uudistavan matkailun suunnannäyttäjä”

Kilpailun raadin puheenjohtaja Timo Saranpää

 

Saimaa Canoeingia edustava Sanna Korhonen korosti Helsingin Messukeskuksessa tehdyssä esittelyssään jokamiehen oikeuksien oikeanlaista käyttöä.

”Mitä enemmän etuoikeuksia, sitä enemmän on myös vastuuta. Olemme mm. kunnostaneet vanhan pappilan liha-aitan majoitustarkoitukseen”

Sanna Korhonen, Saimaa Canoeing

 

Kysyttäessä mihin palkintoraha käytetään, Korhonen vastaa, että hyvä pitää pistää kiertämään. ”Käytämme palkintorahan Blue care -toimintan eli järjestämme lapsille ja nuorille perheille melontatoimintaa sekä lisää huusseja ja leiripaikkoja”.

Kilpailussa jaettiin lisäksi kunniamaininta Tallink Siljalle ansiokkaasta työstä, jota yhtiö on tehnyt ukrainalaisten sotapakolaisten humanitaarisen avun hyväksi vuonna 2022. Tallink Silja on maksutta kuljettanut laivoillaan noin 12 00 ukrainalaista sotapakolaista ja yli 1000 ajoneuvoa. Tallink Siljan Isabelle -laivalla majoittuu tällä noin 1700 henkilöä.