Junalla Euroopassa – parhaat vinkit Interrail-aloittelijalle

Junalla Euroopassa matkaileminen on aivan ihanaa, sillä näet ja koet niin paljon enemmän kuin lentäen. Mutta miten päästä suunnittelussa liikkeelle? Poimi tästä parhaat vinkit ja pääset matkaan helpommin!
Kuinka paljon aiemmin suunnittelu on aloitettava?
Ehkä suurin yllätys ensimmäistä Interrailia järjestellessä on se, miten työlästä reitin suunnittelu on. Toisin kuin lentoyhtiöillä junayhtiöillä ei ole yhtenäistä varausjärjestelmää, vaan liput varataan niitä operoivilta junayhtiöiltä. Se, mikä junayhtiö mitäkin väliä liikennöi, vaatii vähän selvitystyötä.
Varsinkin ensimmäistä junamatkaa miettiessä kannattaa olla aikaisin liikkeellä. Monella junayhtiöllä paikat tulevat varattaviksi noin kolme kuukautta ennen lähtöä, osalla aiemminkin. Myös lippujen hinnoittelu on dynaamista eli hinnat nousevat, mitä lähempänä lähtöpäivä on.
Miten pitkä aika reissuun on varattava?
Suomi on kieltämättä verrattain kaukana junamatkailun näkökulmasta. Jos jo Suomessa pitää matkustaa päästäkseen satamaan, pelkkä Saksaan ehtiminen vie helposti puolitoista vuorokautta. Pari viikkoa lienee minimi, jotta matkalla ehtii nähdä muutakin kuin junia ja juna-asemia. Toki itse matkustaminen on osa reilaamisen viehätystä, ja junissa ehtii tehdä monenlaisia asioita maisemien katsomisen ohella. Voi tehdä töitä, lukea kirjaa, katsoa leffaa, neuloa... Viiden tunnin etapit hujahtavat yllättävän äkkiä. Junalla matkustaen olet myös automaattisesti kaupungin keskustassa, eli nopeallakin pysähdyksellä ehdit jo nähdä jotain.
Ostaisinko Interrail-lipun vai yksittäisiä junalippuja?
Tämä riippuu valtavasti siitä, minne matka suuntautuu ja miten monta paikkaa sen aikana on tarkoitus nähdä. Interrail-lippu antaa enemmän vapauksia, jos reittiä haluaa muuttaa matkan aikana. Toisaalta väljyys vaatii aikaa. Osaan junista on joka tapauksessa ostettava pakollinen paikkalippu, vaikka olisikin Interrail-lippu. Monissa junissa on myös kiintiöt Interrail-lipuilla matkustaville, eli paikka kannattaa hankkia ajoissa, varsinkin jos matkustaa suosittuna aikana kuten kesällä tai pääsiäisen ympärillä.
Yksinkertaistetusti voi sanoa, että jos matka suuntautuu Länsi-Eurooppaan ja reitin varrelle osuu useita kalliita junia kuten Eurostar- ja yöjunia, Interrail-lippu voi tulla edullisemmaksi. Toisaalta jos on tarkoitus mennä nopeasti yhteen maahan ja liikkua enemmän siellä, yksittäiset junaliput voivat tulla edullisemmaksi. Esimerkiksi Ranskassa ja Espanjassa operoi Ouigo-halpajunayhtiö, joka kuljettaa pitkiäkin välejä parillakympillä. Itä-Euroopassa junat ovat yleisesti sen verran edullisempia, että Interrail-lipusta ei ole juurikaan hyötyä.
Erihintaisiin Interrail-lippuihin kuuluu tietty määrä matkustuspäiviä, joten reitti on suunniteltava ainakin karkeasti ennen lipun ostamista.
Hyvä vinkki on se, että Interrail-liput ovat olleet monena vuonna marraskuun lopussa Black Fridayn aikaan 25 prosentin alessa. Ja jos matkustat lasten kanssa, alle 12-vuotiaiden reililiput ovat ilmaisia. Toki lapsille pitää ostaa paikkaliput.

Reitin suunnittelu
Vaikka et lopulta ostaisikaan Interrail-lippua, lataa puhelimeesi Eurailin ylläpitämä Rail Planner -appi. Siitä voi hakea kätevästi reittivaihtoehtoja eri kaupunkien välillä. Paikkaliput kannattaa joka tapauksessa ostaa suoraan junayhtiöiltä, koska Eurail ottaa palvelumaksun.
Ehkä vähän yllättäen Google Maps on näppärä reittimahdollisuuksien hahmottamiseen, sillä se näyttää junien lisäksi bussit. Jos et osta Interrail-lippua, jonkin etapin voi mennä vaikka Flixbusilla. Flixbus operoi isojen kaupunkien välillä, ja moni matka on mahdollista taittaa yöaikaan. Esimerkiksi Hampurista pääsee Pariisiin bussilla 12 tunnissa.
Myös Lontooseen pääsee kätevästi junalla. Eurostar vie Pariisista Lontoon St. Pancrasin asemalle kahdessa tunnissa, josta kanaalin alla tunnelissa ollaan vajaa puoli tuntia, vähän niin kuin metrossa. Koska Iso-Britannia ei ole enää osa Euroopan unionia, ennen junaan hyppäämistä on kaksi passintarkastusta ja myös laukkujen läpivalaisu. Lähtöasemalla pitää siis varata normaalia enemmän aikaa muodollisuuksiin.
Mikä on riittävä vaihtoaika?
Reittiä suunnitellessa kannattaa huomioida se, että etenkin Ruotsista Saksaan menevät junat ovat harmillisen usein myöhässä. Siksi vaihtoaikataulua ei kannata tehdä tiukaksi. Alle tunnin vaihtoaika on usein aivan liian vähän.
Toki junia menee myöhemminkin ja reitityksen voi tehdä aina uudelleen, mutta väljemmin matkustaminen ei ole välttämättä lainkaan huono asia. Ehkäpä teetkin tarkoituksella niin, että varaat vaihtokaupunkeihin useamman tunnin aikaa ja käytät sen syömällä kivassa ravintolassa ja vaikkapa vierailemalla museossa. Esimerkiksi Hampurin taidehalli sijaitsee aivan juna-aseman vieressä ja kätkee sisälleen uskomattoman hienon taidekokoelman. Asemilla on säilytysmahdollisuus matkatavaroille.
Junan myöhästyessä voit toki saada junayhtiöltä korvauksia. Esimerkiksi ranskalainen SNCF-yhtiö palauttaa neljänneksen lipun hinnasta pankkitilille, kun juna on yli tunnin myöhässä.
Lähdetkö Helsingistä vai Turusta?
Nopein reitti Tukholmasta eteenpäin on hypätä laivaan Helsingin sijaan Turussa, koska Turun-laiva on perillä aamulla aiemmin ja ehdit aamujunaan kohti Malmötä ja Kööpenhaminaa. Helsingin-laivat ovat perillä kymmenen maissa.
Yksi vaihtoehto on matkustaa Helsingistä Travemündeen. Silloin merellä vietetään yksi yö ja kokonainen päivä. Perillä ollaan iltayhdeksältä, joten yöpaikan joutuu etsimään jostain sataman läheltä.
Näppärät yöjunat
Yöjunat ovat todella näppärä matkustusmuoto. Hyppäät illalla junaan ja heräät aamulla perillä. Harkitsemisen arvoisia yöjunareittejä ovat Tukholma–Hampuri, Pariisi–Berliini ja München–Verona. Yöjuniin voi ostaa istumapaikan, mutta leppoisammin matka sujuu vaakatasossa makuuvaunussa.
Yhdessä hytissä on kuusi makuupaikkaa. Naisten on mahdollista varata lippuja ostaessa makuupaikka hytistä, johon tulee vain naisia. Saatavilla on myös kahden hengen hyttejä, joskin ne ovat aika arvokkaita. Kalliisiin lippuihin voi ja ehkä kannattaa ostaa muutosturva.
Junayhtiö tarjoaa huovan ja lakanat, mutta pakkaa mukaan oma pikkupyyhe iltapesua varten. Hampaidenpesua varten vaunuissa on erillinen lukittava tila. Tossut ovat kätevät, niin vältät esimerkiksi nauhallisten kenkien pukemisen yöllisillä vessareissuilla.

Minne matkatavarat?
Mitä vähemmän matkatavaroita, sitä leppoisampaa matkustaminen on. Käsimatkatavaroiden kokoinen perässä vedettävä laukku tai reppu imee sisäänsä kaiken olennaisen: muutaman vaatekerran, kosmetiikan, tietokoneen. Pieni kassi on helpompi saada säilytykseen oman istumapaikan lähelle, sillä yhteiset matkatavaratilat ovat usein kaukana junan ulko-oven lähellä.
Pakkaa mukaan kevyt kangaskassi eväitä ja muita pieniä tavaroita varten.
Yllättävän vähillä vaatteilla pärjää pidemmänkin reissun. Isoissa kaupungeissa on itsepalvelupesuloita jättikoneineen, jotka hoitavat pyykit alle puolessa tunnissa, jopa kuiviksi asti! Alusvaatteita on helppo pestä käsin hotellissakin.
Satsaa vaatteiden yhteensopivuuteen ja kerrospukeutumiseen. Merinovillaiset teepaidat ovat aivan loistavia, sillä ne eivät hikisty samalla tavalla kuin puuvillaiset ja niille riittää tuulettaminen.
Valitse mahdollisimman mukavat kengät, joilla jaksat kävellä. Nahkaiset tennarit pitävät vähän vettä.
Mitä junamatkailu maksaa?
Tämä riippuu monesta asiasta: ajankohdasta, käytetyistä junista, varaamisajankohdasta…
Tässä kahden eri reissun matkojen kustannukset esimerkinomaisesti vuonna 2024. Kumpikin matka on toteutettu kuumimman matkustussesongin ulkopuolella.
Kaksi aikuista matkalla kaksi viikkoa syys-lokakuun vaihteessa, reitti Helsinki–Tukholma–Hampuri–Pariisi–Nizza–Pariisi–Hampuri–Tukholma–Helsinki. Ei Interrail-lippuja vaan yksittäisiä junalippuja, Hampuri–Pariisi-osuus Flixbusilla. Matkalippujen osuus yhteensä 579,50 euroa aikuiselta, mukana palvelumaksut ja laivamatkat. Kolme yöjunaa oli kuitenkin myöhässä ja niistä tuli palautuksina 139,50 euroa. Näin ollen matkaliput maksoivat todellisuudessa 440 euroa.
Kaksi aikuista ja kaksi lasta (11- ja 7-vuotiaat) matkalla neljä viikkoa maalis-huhtikuussa, reitti: Helsinki–Malmö–Kolding (Legoland)–Hampuri–Amsterdam–Lontoo–Pariisi–Berliini–Tukholma–Helsinki. Interrail-liput maksoivat yhteensä 632 euroa (Black Friday -alennus, lasten liput ilmaiset), paikkaliput ja hytit palvelumaksuineen yhteensä 732 euroa. Lisäksi laivareittimatkat maksoivat 600 euroa.

Artikkelin kirjoittaja Satu Koivisto on toimittaja ja ruokakirjailija, joka toteutti perheensä kanssa vuosien jahkailun jälkeen neljän viikon Interrail-matkan Keski-Eurooppaan. Nyt hän toivoo, että olisi lähtenyt matkaan jo paljon aiemmin. Uusi reissukin on suunnitteilla.