Skip to content

Kreeta tarjoaa jokaiselle uutta koettavaa

 

 

 

 

Välimerellä sijaitseva upea Kreeta on Kreikan suurin saari ja Välimeren viidenneksi suurin saari. Kreetan pääkaupunki ja suurin kaupunki on Iraklion, ja sen muut suurimmat kaupungit ovat Chaniá, Réthymno, Ágios Nikólaos, Ierápetra ja Siteía. Kreeta tarjoaa matkailijalle lähes kaikkea mitä Kreikalla on tarjota; leudon ilmaston, eläväisiä ja idyllisiä kaupunkeja, kulttuuria ja historiaa, yöelämää sekä tietenkin herkullista ruokaa.

Kreetalle matkustavan kannattaa valita ennen matkaa saaren lukuisista kohteista se, joka sopii itselle parhaiten, riippuen siitä, mitä lomaltaan haluaa. Saaren kohteet tarjoavat kaikki kuitenkin upeita rantoja ja pieniä idyllisiä katuja. Lisäksi saarta on myös helppo kiertää esimerkiksi autolla, ja vierailla useissa kohteissa. Myös bussit kulkevat säännöllisesti suurimpien kohteiden välillä, ja pysähtelevät matkalla ihanissa pikkukylissä.

Info:

Valuutta: Euro (€)

Kieli: Kreikka (mutta suurimmissa kohteissa pärjää englannilla)

Väkiluku: 670 000 (2023) 

Pääkaupunki: Heraklion

Matka-aika: 4h

Matkustuskausi: Huhtikuu-Lokakuu

 

 

 

 

 

 

Kreetan Must do -lista

Hania

Suomalaisten keskuudessa suosituimpiin kohteisiin kuuluu upea Hania, joka tarjoaa lomalaisille pääosassa aurinkorantoja, idyllisiä katukahviloita ja erinomaisia ostosmahdollisuuksia. Haniaa kutsutaan myös ’’idän Venetsiaksi’’, sillä kaupungissa sijaitsee tunnettu kaarenmuotoinen keskiaikainen satama, jota reunustavat rantaravintolat. Hanian satama on täydellinen paikka viettää iltaa tai katsella auringonlaskua.

  • Haniassa kannattaa myös tutustua rantoihin sekä keskustan suureen kauppahalliin.

Heraklion

Kreetan pääkaupunki Heraklion on oiva tutustumiskohde jollekin lomapäivälle, jos tuntuu että rannalla lokoilusta tarvitsee pienen tauon. Heraklionissa sijaitsee yksi maailman hienoimmista arkeologisista museoista. Arkeologisessa museossa on esillä todella laaja ja laadukas kokoelma minolaisaarteita, jotka avaavat upeasti antiikin Kreikan historiaa, ja näin myös Kreikan kulttuuria.

  • Heraklionissa on myös upea venetsialaistyylinen linnoitus, joka on käymisen arvoinen.

Knossos

Knossos on yksi Kreikan suosituimmista turistinähtävyyksistä, ja se sijaitsee todella lähellä pääkaupunki Heraklionia. Jos majoittuu jossakin saaren muista kohteista, voi Knossoksen ja Heraklionin käydä katsomassa vaikka saman päivän aikana, jos jaksaminen vain riittää. Knossos on vaikuttava minolaispalatsi ja Kreetan merkittävin pronssikauden arkeologinen kohde, täynnä sokkeloisia käytäviä, puutarhoja ja erilaisia huoneita.

 

 

 

 

 

Suuntaa patikoimaan upeille vuoristolle, hae aitoa tunnelmaa Kaliveksesta ja vaella hevosilla Kreetan saarta!

Patikoi tarunhohtoisille vuorille

Rantojen ja pikkukylien lisäksi Kreetan vuoristo tarjoaa upeat puitteet patikoinnille. Sisämaan kaunis luonto ja jylhät vuoret tarjoavat erilaisen näkökulman Kreetaan. Paras aika patikoinnille on huhtikuu, sillä silloin lämpötila ei ole vielä tukahduttavan kuuma. Kunnianhimoisimmille tiedoksi: Kreetan voi myös patikoida päästä päähän!

Pala aitoa Kreetaa Kaliveksen kylässä

Kalives on pienempi kylä Kreetalla, joka tarjoaa palan hieman aidompaa Kreetalaiskulttuuria. Kalives on rauhallisempi, osin alkuperäismuodossaan säilynyt kylä, josta löytyy kuitenkin tarvittavat peruspalvelut. Tunnelma kylässä on kuitenkin hieman aidompi ja rennompi suuremman paikallisväestön vuoksi.

Hevosvaellus Kreetan maisemissa

Hevosvaellus on erilainen ja varmasti unohtumaton tapa nähdä Kreetan saarta. Se onnistuu myös sellaisilta, jotka eivät ole aikaisemmin ratsastaneet, ja retkiä on valittavissa useista erilaisista vaikeustasoista ja pituuksista. Hevosvaelluksella pääsee todella yhteyteen hetkeksi Kreetan upeaan luontoon.