Skip to content

10 vinkkiä Suomi-matkalle lasten kanssa

Teksti: Siru Valleala

Kuva: Julia Kivelä

Suomi on mainio maa matkustaa pikkuväen kanssa, eikä tekeminen lopu kesken. Siitä pitävät huolen laadukkaat, lapsen näkökulman huomioivat museot, puuhapuistot ja eri vuodenaikojen leikkikohteet. Tähän artikkeliin olen poiminut Tripsteri Suomi -oppaastani 10 vinkkiä lapsiperheille, kun matkakohteena on kaunis kotimaamme.

Tripsteri Suomi -opaskirjan ovat kirjoittaneet Siru Valleala ja Paula Kultanen Ribas, jotka esittelevät kirjan vinkkejä myös matkamessujen jokaisena päivänä.

Teksti: Siru Valleala

1. Hämeenlinna: Hämeen linna

700-vuotias linna on vaikuttava elämys, vaikkei linna ulospäin näytä kovin suurelta. Sisätiloissa keskiaikainen linnavanhus esittelee upeasti säilyneitä kammioita ja käytäviä, joilla voi käyskennellä Game of Thronesin tai vaikkapa Tylypahkan tunnelmissa.

Vetonauloina ovat muun muassa 12-metrinen kaivo, 1600-luvun haarniska, Suomen vanhin juhlasali “linnantupa” ja linnanpihan seinien tiilikoristelu. Päivittäiset opaskierrokset kuuluvat lipun hintaan ja ovat oivallinen tapa kuulla linnan tarinoita.

Linnassa on säilytetty vankeja niin keskiajalta saakka kuin virallisesti vuodesta 1837, jolloin päälinna muutettiin vankilaksi. Kesäkaudella rohkeimpien kannattaa vierailla Suomen suurimmassa Vankilamuseossa. Kesällä linnan maavallien kasvillisuutta hoidetaan nälkäisen lammaslauman avustuksella. Lampaille on aitaus, jos helle tai sadesää yllättävät.

 

Kuva: Siru Valleala

2. Kouvola: Repoveden kansallispuisto

Repoveden kansallispuisto on hieno paikka koko perheelle, ja eri vuodenaikojen sävyt tekevät jokaisesta reippailusta erilaisen. Repoveden reitit sopivat kaikentasoisille patikoijille, ja suosittu helpomman pään lenkki on nimeltään Ketunlenkki.

Jos kuntoa riittää, ei kannata unohtaa tehdä matkan varrella nousua mykistävien maisemien Katajavuorelle. Reissun kruunaa lasten kohokohta, hupaisa Ketunlossi, jolla voi itse naruista vedellen hinata oman lautan yli Määkijänsalmen.

 

Kuva: Siru Valleala

3. Turku: Seikkis eli Seikkailupuisto

Kupittaanpuistossa sijaitsee Turun-seikkailijoiden useampikin perhehelmi. Alueelta löytyy tekemistä vuoden ympäri niin taiteen kuin liikkumisenkin saralta. Seikkailupuisto eli Seikkis on lastenkulttuurikeskus, jossa on tavallista suurempi, runsas leikkipuisto. Talvikaudella sisätiloissa järjestetään ohjattua avointa toimintaa, teatteriesityksiä ja säännöllisesti kokoontuvia harrasteryhmiä. Seikkikseen kannattaa varata aikaa ja eväät.

Kupittaanpuistossa, Suomen vanhimmassa kaupunkipuistossa, joka 1700-800-luvuilla oli kuulua kylpyläaluetta, sijaitsevat myös hauska liikennekaupunki pikkukuskeille, lintupuisto sekä maauimala. Kun etsit edullista leikkiseutua vaikka koko päiväksi, on tämä paikka oivallinen!

4. Varkaus: Mekaanisen musiikin museo

Suomen hassuimpiin ja nostalgisimpiin museoihin kuuluva musiikkimuseo esittelee 400 ihmeellistä instrumenttia soitinrasioista maailman suurimpaan orkestrioniin eli automaattisoittimeen, jonka äänentuotto perustuu pääasiassa urkupilleihin. Olen itsekin ollut täällä lapsena, ja kokemusta ei hevin unohda!

Ällistyttävien musiikkielämysten jälkeen voi rauhoittua Mulajärven lintutornilla, jonne vie 200 metrin polku museolta. Polku soveltuu myös lastenvaunuille ja liikuntarajoitteisille.

 

Kuva: Visit Saimaa

5. Lahti: Suurmäen hyppytornin huippu, maauimala ja hiihtomuseo

Lahti on kuulu hiihtokaupunki, ja kesäkaudella viihdyttävä vierailukohde on Suurmäen hyppytornin ympäristö. Huimiin korkeuksiin suuntautuva retki on ikimuistoinen. Voit ostaa Lahden urheilukeskukselta menopaluu-tuolihissilipun kukkulalle ja sen huipulla jatkaa hissillä itse mäkihyppytorniin. Maisemat siintävät kauas mykistävinä.

Täällä on kiidetty suksihurmassa jo vuodesta 1922, ja ensimmäiset hiihdon MM-kilpailut järjestettiin vuonna 1926. Hiihtohistorian havinaa siis!

Alhaalla näkyy hyppymäen montun maauimala sinisenä keitaana. Seuraavaksi kannattaakin pulahtaa Lahden maauimalassa. Uimalan kahvilasta voi napata kesäpäivän eväspullat.

Urheilukeskuksessa on Hiihtomuseo, joka on auki ympäri vuoden ja jossa on aina talvi, Museossa voi testata hurjaakin hurjempaa mäkihyppysimulaattoria. Simulaattori kuljettaa ylös torniin ja tuo alas ”rännistä”. Pistäkää koko perhe kisaan Salpausselän herruudesta – ja vieläpä ilman hengenvaaraa!

 

Kuva: Siru Valleala

6. Jyväskylä: Laajis ja Sataman Viilu

Talvella Laajavuoressa eli Laajiksessa suksi luistaa leppoisissa rinteissä ja lasten Lumimaa pulkkamäkineen viihdyttää, kun taas kesällä kutsuvat Seikkailupuisto Laajavuoren vajeriseikkailut tai reippailu maisemahuipulle.

Talviaikaan Jyväsjärven jäällä voi myös usein retkiluistella, ja kaupunkikylpylä Sataman Viilussa kannattaa tarkastaa perheiden saunavuorot. Viilussa on pari poreallasta, kolme erilaista saunaa ja järviallas.

7. Kalajoen hiekkasärkät

Kalajoen Hiekkasärkät ovat retkikohde, joka kuuluu lapsiperheiden must-ohjelmaan. Harvassa paikassa on näin paljon hauskaa yhdellä alueella. Hiekkasärkät omaa pitkät perinteet – harvassa paikassa oli 1990-luvun alussakaan näin paljon hauskaa kerralla! Lisäksi täällä on tietenkin kuuluisat hiekkadyynit ja matala uimaranta. Vain hurjalla helteellä mereen tarkenee pulahtaa, mutta uimapaikkoja Kalajoella riittää kyllä muutenkin. Hiekkasärkillä myös aikuiset saavat nauttia merenrantamaisemista ja auringonlaskudrinkeistä!

Lapsiperheiden vinkkilista on pitkä: Seikkailupuisto Pakka tramppoineen ja megaliukuineen, JukuPark vesiliukuineen, leikkiparatiisi SuperPark Kalajoki, legendaarinen Kylpylä Sanifani merenneitouimatunteineen sekä Kotieläintila HuliVili, jossa on myös kiva kahvila.

 

Kuva: Visit Kalajoki

8. Helsinki: Ratikkamuseo

Uudistunut Ratikkamuseo oli ennenkin kiva ja nyt vielä kivempi. Uutuus Sisulaattori-ratikkasimulaatio vie äänen ja kuvan avulla aikamatkalle menneiden aikojen Helsinkiin. Sisulaattori on rakennettu vuosina 1941–1979 käytössä olleeseen moottorivaunuun, ja kävijä pääsee kuskin, matkustajan tai rahastajan paikalta käsin kokemaan Helsingin joukkoliikenteen kehittymisen hurmaa eri aikakausilla. Lisäksi museossa pääsee kolmen raitiovaunun sisälle – yksi on 1800-luvun lopun hevosvetoinen ratikka. Toki myös lipun saa leimata itse! Museoon on aina vapaa pääsy, ja museo on pyhiä lukuun ottamatta avoinna joka päivä.

9. Kotka: Katariinan meripuisto

Upeassa, nimensä mukaisesti merellisessä Katariinan Meripuistossa on paljon kirmailtavaa lapsille. Ruotsinsalmen linnoitusraunioiden keskelle rakennettu ulkoilualue on niin suuri, että sinne mahtuu kesälampaiden niitty. Mukavia vierailukohteita ovat muumileikkipuisto muumitaloineen, labyrintti, skeittiramppi, parkour-alue, söpöt pienoismajakat, tervaleppälehto ja piknik- ja grillipaikat, kuten 50 henkilöä kattava Suomen suurin piknikpöytä. Eväät siis mukaan!

 

Kuva: Julia Kivelä

10. Lappi: Suomen pisin pulkkamäki

Kaunispää (437 m) on Urho Kekkosen kansallispuiston kainalossa sijaitsevan Saariselän matkailukylän ja hiihtokeskuksen tunnetuin huippu. Perille on opasteet Nelostieltä, ja laelle pääsee autollakin ihailemaan maisemia. Kyseessä on Saariselän tunturialueen ainoa tunturi, jolle vie autotie.

Talvella Kaunispään huipulta lähtee alas Saariselän lomakylään Suomen pisin pulkkamäki. Aurora Tobogganing -nimistä pulkkamäkeä ylläpitää ja huoltaa Ski Saariselkä eli Saariselän hiihtokeskus, ja siksi se on avoinna vain hissien aukioloaikoina. Pulkkia voi vuokrata useista kylän hotelleista, vuokraamoista ja Ski Saariselän vuokraamosta tuolihissin ala-asemalta. Pulkkamäki ei sovellu alle 7-vuotiaille. Erillistä pääsymaksua ei ole, mutta tuolihissiin tarvitsee lipun. Huimia kyytejä!

Teksti: Siru Valleala

Siru Vallealan ja Paula Kultanen Ribasin Tripsteri Suomi -kirja löytyy messuhintaan Kirjaspotista (7r108).

Matkamessuilla:

  • Siru Valleala ja Paula Kultanen Ribas: Parhaat roadtrip -vinkit Suomessa

Perjantaina 19.1.2024 kello 14.30-15.00 | paikka: Adventure Stage

  • Siru Valleala ja Paula Kultanen Ribas: Suomen parhaat ravintolat, nähtävyydet ja päiväretkikohteet

Perjantaina 19.1.2024 kello 16.30-17.00 | paikka: Meet the World Stage

  • Siru Valleala ja Paula Kultanen Ribas: Suomen parhaat ravintolat, nähtävyydet ja päiväretkikohteet

Lauantaina 20.1.2024 kello 13.00-13.30 | paikka: Nordic Stage

  • Siru Valleala ja Paula Kultanen Ribas: Parhaat roadtrip -vinkit Suomessa

Lauantaina 20.1.2024 kello 16.00-16.30 | paikka: Nordic Stage

  • Siru Valleala: Parhaat perhelomavinkit kotimaassa

Sunnuntaina 21.1.2024 kello 12.30-13.00 | paikka: Adventure Stage

Kurkkaa Tripsterin majoitusvinkit Suomeen:

 

20 x Suomen paras hotelli