Skip to content

 

 

 

 

 

 

10 x Gironan parhaat – Kiinnostava kaupunkikohde tunnin päässä Barcelonasta

Teksti: Paula Kultanen Ribas / Tripsteri | Kuvat: Tuulia Kolehmainen ja Pau Ribas

Girona on mitä mainioin päiväretkikohde Barcelonassa matkaillessa. Girona sijaitsee 100 kilometrin päässä Barcelonasta – junalla matka kestää vajaan tunnin. 65 kilometrin päässä sijaitsee Ranskan raja, joten Ranskan puolellekin on helppo tehdä retki samalla reissulla.

Girona on monipuolinen sekoitus vanhaa ja uutta. Se on nuorekas yliopistokaupunki, Katalonian pyöräilypääkaupunki ja roomalaisten perustama Vanhakaupunki, Länsi-Euroopan parhaiten säilynyt juutalaiskohde, Game of Thronesista tutun katedraalin ja moneen otteeseen maailman parhaaksi ravintolaksi valitun El Celler de Can Rocan tyyssija, lapsiperheiden, pienyrittäjien puotien, tunnelmallisten viinibaarien ja elävän koti.

Vinkki: Tule Matkamessuilla Tripsteri-livepodcastin yleisöksi kuuntelemaan lisää Paula Kultanen Ribasin vinkkejä Gironan-matkalle!

Esityksen tiedot:

  • 1.2024 11:30 – 12:00, Adventure Stage: Sustainable Spain – LIVE Podcast by Tripsteri

Tripsteri Costa Brava -matkaopaskirjasta ja Tripsterin verkkosivulta voi lukea lisää vinkkejä Gironaan ja Costa Bravalle.

1. Keskiaikainen Vanhakaupunki

Monet Gironan tärkeimmistä kohteista sijaitsevat Vanhassakaupungissa: Gironan parhaat historialliset museot ja kirkot, taidemuseo, juutalaiskortteli El Call juutalaismuseoineen sekä tietysti ihania viini- ja vermuttibaareja ja kahviloita. Katsasta ainakin 400-luvulta peräisin oleva katedraali, Catedral de Santa Maria de Girona, joka nähtiin Game of Thronesissa ”Baelorin suurseptinä”.

 

 

2. Juutalaiskortteli ja juutalaismuseo

Gironan Vanhassakaupungissa sijaitsevaa aluetta Carrer de la Força -kävelykadun ympäristössä kutsutaan El Calliksi. Kyseessä on Länsi-Euroopan parhaiten säilynyt juutalaiskortteli. Ensimmäiset dokumentit Gironan juutalaisista juontavat vuoteen 890, mutta inkvisitio karkotti juutalaiset Espanjasta vuonna 1492.

 

Gironan juutalaismuseo on erinomainen paikka tutustua alueen juutalaisten keskiaikaiseen elämään. Nähtävillä on esimerkiksi 1200-luvun juutalaistalo ja 1000-lukulainen rituaalikylpy. 1400-luvulla tässä rakennuksessa sijaitsi kaupungin synagoga. Näyttelyissä opitaan myös juutalaisyhteisön panoksesta alueen keskiaikaiseen kulttuuriin, astronomiaan, lääketieteeseen ja matematiikkaan. Audio-opastus saatavilla englanniksi.

3. Jokivarsi ja sillat

Onyar-joen varren kirjavat talot ovat nähtävyys itsessään. Omalaatuisten talojen lisäksi nähtävyyksiä ja paikallisten kohtaamispaikkoja ovat Mercadalin kaupunginosan ja Vanhankaupungin yhdistävät sillat, joista kuuluisin on Gustave Eiffelin vuonna 1876 suunnittelema punainen rautasilta Pont de les Peixatieries Velles. Seuraavaksi kuuluisin on Gironan suurin silta, vuonna 1850 rakennettu kivinen Pont de Pedra, joka on erinomainen paikka kuvata jokea.

4. Maailman paras ravintola – Celler de Can Roca

Rocan veljekset Joan, Jordi ja Josep perustivat Celler de Can Roca -ravintolan 1986 vanhempiensa baarin yhteyteen. 1995 Can Roca sai ensimmäisen Michelin-tähtensä, toinen tähti ansaittiin 2002 ja kolmas 2009, jonka jälkeen kovalla työllä saavutettu huipputaso on myös onnistuttu pitämään. Vuosina 2013 ja 2015 Restaurant Magazine valitsi Can Rocan maailman parhaaksi ravintolaksi ja 2016 ja 2018 toiseksi parhaaksi.

 

Ravintolan tähtiannoksia ovat muun muassa marinoitu makrilli juovakeltin mädillä, katkarapuannos Tota la gamba ja mausteinen mandala, johon kuuluu karitsan lisäksi juureksia, kukkia, hedelmiä ja makeita mausteita. Pöytävaraus tulee tehdä useita kuukausia ennen matkaa.

5. Kahvilat

Girona on Katalonian pyöräilypääkaupunki ja pyöräilyteemainen kahvila Espresso Mafia on entisen ammattipyöräilijän ja nykyisen kahvihifistelijän Christian Meierin hengentuote. Istahda laatukupillisen äärelle ja nauti vaikkapa raikas chiakulho Vanhankaupungin kaariholviterassilla.

 

Etsitkö myöhäistä aamiaista arkenakin? Suursuosion saavuttanut tunnelmallinen Fàbrica tarjoilee silmiähiveleviä mehuja, avokadotoasteja paistetun kananmunan kera, juustoja, tuorepuuroja ja hedelmiä joka päivä aamuyhdeksästä kolmeen iltapäivällä.

6. Viinibaarit

La Simfonia on romanttinen paikka tulla alkuillan aperitiiville, nauttia pari tapasta ja vaikkapa lasillinen alkuviiniä ennen varsinaista illallista. Juustoistaan kuulusta baarista voi ostaa viiniä myös mukaan.

 

La Malabarista Vermuteria on erinomainen valikoima muotijuoma vermutteja. Teemapäivinä täällä maistellaan Empordàn viinejä tai oluita tapasten kera ja hytkytään DJ-musan tahtiin. Koko aukio kuhisee nuorekkaan eläväistä porukkaa.

 

7. Kauppahalli Mercat del Lleó

Kauppahallista kannattaa käydä kipaisemassa toivotuimmat tuliaiset: juustot, leikkeleet ja säilykkeet, käsityöläisten parhaat taidonnäytteet tai lelu, aikakauslehti tai vaikkapa pullollinen oliiviöljyä. Viinin ystävien kannattaa etsiä koju nimeltä Sólo el amor salvará al mundo (suom. Vain rakkaus voi pelastaa maailman), jossa kaupitellaan erinomaisia paikallisia alkuviinejä.

8.Taidekohteet

Aivan katedraalin vierestä, vanhasta piispan talosta löytyy Gironan taidemuseo, Museu d’Art de Girona, joka esittelee alueen romaanista, goottilaista ja modernistista taidetta. Suosittu elokuvamuseo Museu del Cinema majailee Mercadalin kaupunginosassa. Palkitun paikallisen elokuvaohjaajan Tomás Mallolin henkilökohtaisiin kokoelmiin perustuva museo esittelee elokuva-alan alkuvaiheita ja välineitä. Vanhankaupungin näyttelytila Caixaforum Girona järjestää maksuttomia taidenäyttelyitä ja musiikkiesityksiä.

9. Puistot ja näköalapaikat

Vanhankaupungin kaduilla kulkiessa tuntuu siltä, että Girona on yhtä suurta kivimudostelmaa katutasosta kattoihin. Onneksi kaupunki kätkee sisäänsä myös virkistäviä viheralueita. Torre Gironella on vaikuttava historiallinen nähtävyys ja näköalapaikka. Sen ympäristössä on myös ikivihreää kasvillisuutta. Muita suositeltavia näköalapuistoja ovat Jardins de la Francesa, Jardins dels Alemanys ja Jardins de John Lennon.

 

Parc de la Devesa on Gironan puistoista suurin ja suosittu ulkoilu-, lenkkeily- ja piknikalue. Tiistai- ja lauantaiaamuisin puistossa pidetään maalaismarkkinat, joilta voi ostaa tuoreita hedelmiä ja vihanneksia sekä vaatteita ja asusteita.

10. Roomalaisvaikutteinen kylpylä – Aqva Gerunda Banys Romans

Rooman aikaan Gironan nimi oli Gerunda ja kylpylät olivat tärkeitä kohtaamis-, puhdistautumis- ja rentotumispaikkoja. Tätä perinnettä kunnioittava Aqva Gerunda on upea kokemus ainutlaatuisissa puitteissa, jossa pääsee kokeilemaan erilämpöisiä altaita, erilaisia saunoja ja hierontoja. Kylpylä esiintyi myös Game of Thronesin näyttämönä.

 

Teksti: Paula Kultanen Ribas / Tripsteri | Kuvat: Tuulia Kolehmainen ja Pau Ribas