Skip to content

Espanjan ruokakulttuuri esittelyssä Matkamessuilla 

Matkamessujen 2024 partnerimaana Espanja näkyy tapahtumassa omalla laajalla osastollaan sekä lavaohjelmassa tapahtuman markkinoinnin lisäksi. Ruokamatkailu on yksi Matkamessujen sisältöteemoista ja messuilla saa vinkkejä Espanjan eri alueiden ja kaupunkien ruokakulttuureista. Matkamessut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 19.–21.1.2024. Torstaina 18.1. järjestetään tapahtuman ammattilaispäivä. 

Aragonia  

Koillis-Espanjassa sijaitsevan Aragonian ruokakulttuurissa yhdistyy vaikutteet eri kulttuureista, jotka ovat jättäneet jälkensä vuosisatojen aikana. Aragonian ruokakulttuuri erottuu perinteisten ruokiensa ansiosta, joissa paikalliset raaka-aineet, kuten lammas, vasikanliha, sienet, tuoreet vihannekset ja palkokasvit ovat keskeisessä asemassa. Alueen tunnusomaisia ruokia ovat muun muassa paahdettu vasikanliha, chilindrón, migas, salmorejo aragonés sekä jälkiruoat Almudévarin letit ja makeudestaan kuuluisat Calandan persikat. 

Benidorm  

Espanjan Välimeren rannikolla sijaitsevan Benidormin ruokakulttuurissa yhdistyy paikalliset maut ja Levantin alueen kulinaariset vaikutteet. Koska Benidorm sijaitsee upealla paikalla meren rannalla, ruokalajeissa käytetään runsaasti tuoretta kalaa ja äyriäisiä yhdistettynä paikallisiin tuotteisiin, kuten riisiin, vihanneksiin ja oliiviöljyyn. Benidormin kuuluisia annoksia ovat muun muassa, paella, arroz a banda ja erilaiset suolatut, grillatut tai muhennetut kalat ja äyriäiset. Benidorm on kuuluisa myös jälkiruoistaan kuten aguardiente-kääryleistä ja fartoneista. 

Bilbao  

Bilbaon ruokakulttuurissa näkyy baskien identiteetti ja sen syvään juurtunut ruokaperinne. Pohjois-Espanjassa Baskimaalla sijaitseva kaupunki tarjoaa ruokailukokemuksen, jossa keskiössä ovat Biskajanlahden kalat ja äyriäiset. Bilbaossa pääsee nautiskelemaan muun muassa turskaa pil-pil-kastikkeessa, kummeliturskaa vihreässä kastikkeessa ja mustekalanpoikaset musteessaan. Bilbaon ruokaperinne ulottuu myös sisämaan ruokiin, kuten kuuluisaan marmitakoon (perunoilla höystetty boniitti-muhennos), Tolosan papuihin tai grillattuun naudanlihapihviin. 

Lisäksi pintxot, pienet herkut, joita tarjoillaan paikallisissa baareissa, ovat olennainen osa Bilbaon ruokakokemusta. Nämä suupalat ovat suosittu tapa nauttia ruoasta ja hyvästä seurasta. 

Cádiz  

Etelä-Espanjassa sijaitseva Andalusian maakunta Cádiz erottuu edukseen meren ja maan makujen yhdistelmällä. Merenelävät ovat Cádizin ruokakulttuurin kiistattomassa keskiössä, ja niitä pääsee nauttimaan monipuolisissa ruokalajeissa, kuten paistetussa kalassa, katkarapuomeletissa tai almadraba-tonnikalassa, joka on alueen herkku. Maan maut näkyvät sellaisissa ruokalajeissa kuten kuuluisa pescaíto paistettu kala marinadissa, andalusialainen gazpacho sekä papas aliñás tai riisipata, jossa yhdistyy paikalliset ainesosat, kuten tuoreet vihannekset, mausteet ja oliiviöljy. Alueella on myös vahva tapas-kulttuuri. ”Chiringuitos” eli perinteiset espanjalaiset rantabaarit, tarjoavat laajan valikoiman pieniä herkkuja nautittavaksi ystävien ja perheen kesken. 

Kanariansaaret  

LA GOMERAPerinteisten makujen ja paikallisten raaka-aineiden sävyttämän La Gomeran erikoisuutena ovat ruokalajit, kuten potaje de berros, paksu keitto, jossa on tuoretta vesikrassia, perunoita ja joskus perinteistä gofio-jauhoa. Toinen saaren erikoisuus on juustosta, pippurista, öljystä ja valkosipulista valmistettu almogrote-tahna, joka on suosittu leivän lisuke. Myös tuoreet kalat kuuluvat vahvasti La Gomeran ruokakulttuuriin ja sitä valmistetaankin monin eri tavoin grillauksesta perinteisiin pataruokiin. Esimerkkinä sancocho gomero, joka on suolakalaruoka höystettynä perunoilla ja mojo-kastikkeella. 

 

La Gomeralla käytetään runsaasti alkuperäisiä raaka-aineita, kuten gofio, almogrote, palmuhunaja ja papas arrugadas con mojo eli mojo-kastikkeella höystetyt ryppyperunat. Alueen identiteettiin kuuluu myös tyypilliset jälkiruoat, kuten mantelipohjainen herkku bienmesabe tai rapadura-sokeri. 

 

GRAN CANARIAGran Canarian ruokakulttuuri on yhdistelmä kulttuurivaikutteita, paikallisia tuotteita ja syvään juurtuneita ruokaperinteitä. Ruokakulttuurin rikkaus perustuu ruokalajeihin, jotka heijastavat meren ja vuoriston makujen yhdistymistä ja monimuotoisia raaka-aineita. Tuoreet kalat ovat pääosassa esimerkiksi sancocho canariossa, joka on perunoilla ja mojolla höystettyä suolaista kalamuhennosta. Kuuluisa musta possu, eli ropa vieja canaria, tarjoaa saaren ruokaperinteeseen voimakkaita makuja maalta. Lisäksi papas arrugadas con mojo, gofio ja paikalliset juustot ovat Gran Canarian ruokakulttuurin peruselementtejä. Merkittävässä asemassa saaren ruokaperinteessä ovat myös jälkiruoat, kuten bienmesabe, maitopohjainen leche asada ja maissista valmistettu frangollo 

 

FUERTEVENTURAFuerteventura on tunnettu erityisesti juustoistaan. Fuerteventuran perinteikäs Queso Majorero -juusto on yksi kolmesta Kanariansaarten tuotteista, joilla on suojattu alkuperänimitys. Fuerteventuran käsin ja perinteisin tekniikoin valmistetut juustot on vuosi toisensa jälkeen tunnustettu maailman parhaiden joukkoon ja ovat myös herkuttelijoiden ja arvostettujen kokkien arvostamia.  

 

Fuerteventuran asukkaita kutsutaan nimellä ”majoreros”, aiemmin ”majos” tai ”maxos”. Tästä johtuu saaren entinen nimi: Maxorata. 

 

LANZAROTEKanariansaarten tuliperäisen saaren Lanzaroten keittiölle on ominaista sen yksinkertaisuus ja tuoreiden, paikallisten raaka-aineiden käyttö. Tuoreet kalat ja äyriäiset ovat olennainen osa paikallista ruokavaliota, ja niitä valmistetaan monin eri tavoin, grillatuista tuoreista kalaruoista kuuluisaan sancocho canarioon, joka on perinteinen kalamuhennos, jota tarjoillaan ryppyperunoiden ja mojon kera. Mojo, joka täydentää useita perinteisiä lanzarotelaisia ruokia, on tyypillinen kanarialainen kastike, jota valmistetaan paprikasta, valkosipulista, öljystä sekä mausteista ja sitä on saatavilla useina eri versioina. Lisäksi gofio, paahdettu viljajauho, on tärkeä ainesosa, jota käytetään monissa annoksissa jälkiruoista keittoihin. Vuohenliha ja Majorero-juusto ovat paikallisen ruokakulttuurin keskeisiä elementtejä.  

 

Myös viininviljelyllä on tärkeä rooli Lanzarotella. Lanzaroten ainutlaatuisia viinejä viljellään tulivuoriperäisessä maaperässä erikoisella viljelytekniikalla, jossa viiniä viljellään ”zocos” nimisissä kuopissa.  

 

Kastilia-La Mancha  

Espanjan sydämessä sijaitsevan Kastilia-La Manchan ruokaperinteessä näkyy alueen rikas kulttuuri ja paikalliset tuotteet. Kastilia-La Manchan tunnusomaisimmat ruoat perustuvat yksinkertaisiin, mutta maukkaisiin ainesosiin. Omaleimaisen makuinen lampaanmaidosta valmistettu Manchego-juusto on yksi alueen kiistattomista tähdistä ja sitä arvostetaankin koko maassa.  

Migas, vaatimaton mutta herkullinen korppujauhoista, valkosipulista, öljystä ja joskus chorizosta tai pekonista valmistettu ruokalaji, on alueen tyypillinen erikoisuus. Toinen alueen perinneruoka, pisto manchego, valmistetaan vihanneksista, kuten tomaatista, paprikasta, sipulista ja kesäkurpitsasta. Myös riistalla on myös tärkeä rooli alueen ruokakulttuurissa, kuten kuuluisa hirvi- tai kanimuhennos a la cazadora osoittaa. Öljykakut, bizcochos borrachos tai gachas manchegas ovat vain muutamia esimerkkejä perinteisistä Kastilia-La Manchan makeista herkuista. Alue on tunnettu myös laatuviineistään.  

Costa Blanca  

Kaakkois-Espanjan rannikkoalueella sijaitsevan Costa Blancan ruokakulttuurissa yhdistyvät Välimeren raikkaus ja rikas kulinaarinen perinne. Tämä auringonpaisteinen alue tarjoaa makuja, jotka heijastavat paikallisten raaka-aineiden monimuotoisuutta ja erilaisten kulttuurien vaikutusta. 

Merenelävät ovat Costa Blancan ruokakulttuurin kiistaton tähti. Tuoreet kalat ja äyriäiset valmistetaan esimerkiksi paellaksi, arroz a bandaksi tai fideuaksi. Myös riisi ja vihannekset ovat keskeisiä ainesosia resepteissä, kuten kuuluisassa gazpachossa, Alicante-salaatissa tai turrónissa, joka on tyypillinen alueen manteleista valmistettu jälkiruoka. Välimeren kulttuurin vaikutus näkyy oliiviöljyn, aromaattisten yrttien ja sitrushedelmien käytössä, jotka tuovat makua moniin perinteisiin ruokiin. Alueen viinit ovat myös erinomaisia, erityisesti valko- ja roseeviinit, jotka sopivat täydellisesti yhteen Costa Blancan välimerellisen keittiön kanssa. 

Formentera 

Pienen ja viehättävän Baleaarien saaren Formenteran ruokakulttuuri on täynnä tuoreita makuja sekä syvään juurtuneita kulinaarisia perinteitä. Paikallisista merenelävistä, kuten kampelasta tai hummerista, valmistetaan yksinkertaisia herkullisia annoksia, kuten hummerimuhennosta caldereta de langosta, kalamuhennosta bullit de peix, sekä grillattua tuoretta kalaa parrillada de pescado fresco. Paikalliset tuotteet, kuten aromaattiset yrtit, tuoreet vihannekset ja ekstra-neitsytoliiviöljy ovat vahvasti läsnä Formenteran ruoassa, kuten tomaatista, paprikasta, sipulista ja öljystä valmistetussa perinteisessä ensalada payesassa. Formenteran tyypillisiä jälkiruokia ovat esimerkiksi flaó (juustokakku aromaattisilla yrteillä) ja vanukkaan tapainen greixonera. Lisäksi Formenteran ruokakulttuuria täydentävät paikalliset viinit ja liköörit, kuten paikallisista aromaattisista yrteistä valmistettu juoma hierbas. 

Galicia 

Luoteis-Espanjassa sijaitseva Galicia on kuuluisa erinomaisista merenelävistään ja tuoreesta kalasta, joka on peräisin sen rikkaista ja kylmistä vesistä. Mariscada ja paprikan ja oliiviöljyn kanssa tarjoiltava galicialainen mustekala ovat esimerkkejä alueen laajasta äyriäisruokien valikoimasta. Kummeliturskan ja piikkikampelan kaltaiset tuoreet kalat muodostavat perustan paikallisille ruokalajeille, kuten galicialaiselle kummeliturskalle tai paistetulle piikkikampelalle. 

Myös lihalla on paikkansa galicialaisessa ruokakulttuurissa. Galicialainen possunlapa vihanneksilla, galicialainen muhennos tai churrasco ovat esimerkkejä perinteisistä ruokalajeista, joissa käytetään lihaa. Galicia tunnetaan myös kuuluisasta Cea-leivästä ja sen käsityöläisjuustoista, kuten tetilla- ja San Simón -juustoista. Lisäksi galicialaiset viinit, erityisesti Albariñon, Godellon tai Treixaduran kaltaisista lajikkeista valmistetut valkoviinit, sopivat täydellisesti paikallisen keittiön kanssa. 

Murcia 

Kaakkois-Espanjassa sijaitsevan Murcian ruokakulttuuri on yhdistelmä Välimeren makuja, tuoreita tuotteita ja paikalliseen kulttuuriin juurtuneita rikkaita ruokaperinteitä. Murcian ruoat erottuvat yksinkertaisuudellaan ja aitoudellaan, ja niissä käytetään tuoreita ja laadukkaita raaka-aineita. Yksi perinteisimmistä ruokalajeista on zarangollo, vatkattujen kananmunien, kesäkurpitsan ja sipulin sekoitus, jossa kiteytyy Murcian keittiö luonne: yksinkertaista mutta herkullista. 

Murcia on kuuluisa maataloustuotteistaan, kuten vihanneksista, joita käytetään muun muassa pisto murcianossa, joka on yhdistelmä haudutettua tomaattia, paprikaa, kesäkurpitsaa ja munakoisoa. Myös riisiruoilla on tärkeä asema Murcian ruokakulttuurissa, ja tarjolla on esimerkiksi Murcian paellaa tai calderoa, joka on mereneläviä, riisiä, kalaa ja aiolia sisältävää muhennosta. Myös Murciassa syödään mereneläviä Murcian salaatin ja suolakalan kaltaisissa ruokalajeissa. Sitruunapuun lehdistä valmistetut paparajotes ja pestiños ovat Murcia tyypillisiä jälkiruokia. 

 

Lisätietoja: Helsingin Messukeskus, tapahtumaviestintä, Anu-Eveliina Mattila, anu-eveliina.mattila@messukeskus.com, 050 555 6183.
 

Matkamessut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa samanaikaisesti Caravan-messujen kanssa 18.-21.1.2024. Kansainvälinen matkailun ostotapahtuma Matka Workshop Day 17.1.2024 ja ammattilaispäivä 18.1.2024.
 

www.matkamessut.fi | @MatkaTravelFair I #Matkamessut #matka2024