Siirry sisältöön
Blogi Interrail lasten kanssa – 9 vinkkiä
Artikkeli

Interrail lasten kanssa – 9 parasta vinkkiä perheille

Julkaistu

Junalla Euroopassa lasten kanssa – voiko tällainen onnistua ja olla peräti rentouttavaa?
Kyllä, ehdottomasti! Junalla näet ja koet niin paljon enemmän, ja interrail-matkassa riittää muisteltavaa pitkään. Tässä parhaat vinkit elämäsi matkan suunnitteluun.

Mikä on oikea ikä lähteä lasten kanssa junalla Eurooppaan?

Paras aika lähteä junalla lasten kanssa Eurooppaan riippuu hyvin monesta asiasta.

Ehkä olennaisin kysymys on, kuinka hyvin omat lapset jaksavat odottelua ja paikoillaan olemista, jota junamatkailussa tulee vastaan vääjäämättä. Junat voivat olla myöhässä ja suunnitelmat mennä uusiksi. Kuinka hyvin lapset sietävät tällaista?

Junalla tehtävät matkat ovat myös verrattain pitkiä, koska jo Suomesta Saksaan pääseminen vie puolitoista vuorokautta. Mitä etelämmäs Eurooppaa matka suuntautuu, sitä enemmän aikaa on tietenkin varattava.

Usean viikon reissu, jossa paikat vaihtuvat verrattain usein, ovat väsyttäviä aikuisillekin, saati lapselle. Toisaalta junissa voi liikkua vapaammin, ja fiksusti suunnitellen välietapit saa järkeviksi.

Ehkä alakouluikäiset ovat otollisimmassa junamatkailuiässä. He ovat jo verrattain jaksavaisia, kärsivällisiä ja kiinnostuneita tutkimaan ja ihmettelemään, mutta tätä on tietenkin vaikea yleistää. Lisäksi Interrail-lippu on alle 12-vuotiaille ilmainen, mikä on etenkin pidemmillä reissuilla merkittävä säästö.

Interrail-lippu vai yksittäiset junaliput?

Tämä riippuu paljon siitä, minne matka suuntautuu ja kuinka monta paikkaa reissun aikana on tarkoitus nähdä. Osaan junista on joka tapauksessa ostettava pakolliset paikkavaraukset, vaikka olisikin Interrail-lippu.

Karkeasti yleistäen voisi sanoa, että jos matkustaa Länsi-Euroopassa ja reittiin osuu useita kalliita junia, esimerkiksi yöjunia ja Eurostar-junia, Interrail-lippu voi tulla edullisemmaksi. Jos taas matkan tarkoitus on mennä nopeasti yhteen maahan ja liikkua maan sisällä, yksittäiset liput voivat tulla edullisemmaksi. Esimerkiksi Ranskassa operoi Ouigo-halpajunayhtiö, joka vie Pariisista Nizzaan 29 eurolla, jos matkan varaa ajoissa.

Mikä on paras ajankohta lähteä junalla Eurooppaan?

Koululaisten kesäloman aikaan Euroopassa voi olla jo todella kuuma ja junat täysiä. Kevät ja syksy ovat säiltään ja matkustajamääriltään leppoisempia ja rauhallisempia, jos vain lapsille pystyy järjestämään usean viikon poissaolon. Toisaalta poissaolo koulusta pitää kuroa kasaan kotikouluna, eli matkan aikana täytyy järjestää aikaa säännölliselle opiskelulle. Eka- ja tokaluokkalaisten läksyt ovat vielä aika yksinkertaisia, mutta jo viitosluokkalaisen urakka lohkaisee päivästä ison ajan. Toisaalta monen tunnin junamatkoilla on aikaa tehdä läksyjä. Koulukirjoja ei tarvitse kantaa mukana, kun skannaa kirjat pädille.

Suosi suoria yhteyksiä

Rakenna interrail-reitti mahdollisimman väljäksi suosimalla suoria junayhteyksiä. Yksin matkustaessa säätäminen ei ehkä niin haittaa, mutta lasten kanssa yö juna-asemalla ei ole kovin leppoisa. Esimerkiksi junat Tukholmasta Kööpenhaminaan ja Hampuriin ovat valitettavan usein myöhässä. Jos vaihdat junaa saman tien, varaa vaihtoon varmuuden vuoksi vähintään kaksi tuntia ja saat mielenrauhaa. Muista, että voit hakea jälkeenpäin junayhtiöltä korvauksia myöhästyneestä junasta.

Yöjunat ovat todella näppäriä: nukut ja heräät aamulla perillä. Lapsista liikkuvassa junassa nukkuminen on hauska seikkailu. Varteenotettavia yöjunareittejä ovat esimerkiksi Tukholma–Hampuri, Berliini–Pariisi ja München–Verona. Perhe voi varata koko kuuden hengen hytin omaan käyttöönsä.

Mistä kohteista lapset etenkin ilahtuvat?

Suunnittele reitti niin, että matkalle osuu kaikkien toivekohteita. Legoland ja Lego House Etelä-Tanskassa ilahduttavat alakouluikäisiä, mutta paikka ei sijaitse aivan pääradan varressa. Pariisin lähellä on Disneyland Paris. Myös Lontoo musikaaleineen ja Harry Potter -studioineen on junamatkan päässä: Englannin kanaalin alittava Eurostar-juna vie Pariisista Lontooseen vain kahdessa tunnissa! Huomioi, että moniin suosittuihin nähtävyyksiin on varattava liput hyvissä ajoin ennen matkaa.

Lataa reitin suunnittelua varten Eurailin ylläpitämä Rail Planner -appi, josta voit hakea kätevästi eri reittivaihtoehtoja kaupunkien välillä. Myös Google Maps on näppärä reittimahdollisuuksien hahmottamiseen, sillä se näyttää junien lisäksi bussit. Paikkaliput kannattaa ostaa suoraan reittejä operoivilta junayhtiöiltä, koska Eurail ottaa myös palvelumaksun.

Mihin koko perheen vaatteet?

Kaksi ihan tavallista perässä vedettävää matkalaukkua osoittautui yllättävän käteväksi ratkaisuksi. Interrailaajien perinteinen rinkan kanniskelu voi olla selälle urakka, ja toisaalta on kätevää pakata pieneen selkäreppuun jokaiselle matkustajalle tärkeimmät tavarat itse kannettavaksi ja omille paikoille otettavaksi. Ota mukaan pari kevyttä kangaskassia eväitä ja sateenvarjoja varten.

Mitä vähemmän vaatteita mukaan pakkaa, sitä parempi. Itsepalvelupesuloita löytyy jokaisesta kaupungista helposti. Alusvaatteita on helppo pesaista käsinkin hotelleissa. Merinovillaiset teepaidat eivät kaipaa samalla tavalla pesemistä kuin puuvilla, vaan tuulettaminen riittää.

Kengät ovat pitkällä matkalla ehkä kaikkein kriittisimmät. Nahkaiset lenkkarit pitävät vähän vettä ja toisaalta ovat mukavat kävellä. Vaihtopohjalliset voivat olla hyvä idea varsinkin kuumina kuukausina.

Ota huomioon myös nämä

Hanki majoitus läheltä asemaa

Jos vain mahdollista, varaa majapaikka kävelymatkan päästä juna-asemaa. On niin kätevää kävellä perille sen sijaan, että lähtee reuhtomaan kaikkien matkatavaroiden kanssa vaikkapa metrolla ruuhka-aikaan.


Viihdykettä matkoille

Varaa lapsille runsaasti puuhaa junamatkoille. Lataa jo
kotona pädille leffoja ja äänikirjoja, joita voi kuunnella ilman
verkkoyhteyttä. Monissa junissa on kyllä langaton verkko, mutta on toinen asia, kuinka hyvin se toimii. Matkakokoiset pelit, värityskirjat, piirroslehtiöt ja puuhakortit mahtuvat pieneen tilaan.

Muista matkaeväät

Junissa, yöjunissakaan, ei ole aina ravintolavaunua. Joissakin junissa voi tilata ruoan hyttiin, joissakin voi ostaa pientä purtavaa kioskista. Ostamalla runsaat eväät ennen junaan hyppäämistä vältät yllätykset. Salaatit, hedelmät ja täytetyt leivät ovat näppäriä syötäviä. Vältä kalaa, jotta vaunu ei haiskahda loppumatkasta. Pakkaa kosteuspyyhkeet ja runsaasti serviettejä käden ulottuville. Lusikat kannattaa ottaa mukaan jo kotoa.

Muista myös juomat. Yöjunissa on yleensä tarjolla muutama vesipullo, ja jotain juotavaa toki voi ostaa välipalakojusta matkan aikana.

Sitten vain istut alas ja nautit vaihtuvista maisemista.


Artikkelin kirjoittaja Satu Koivisto on toimittaja ja ruokakirjailija, joka toteutti perheensä kanssa vuosien jahkailun jälkeen neljän viikon Interrail-matkan Keski-Eurooppaan. Nyt hän toivoo, että olisi lähtenyt matkaan jo paljon aiemmin. Uusi reissukin on suunnitteilla.

Lue lisää