Turkkilainen kansantanssi ihastuttaa matkamessuilla

 

Turkkilainen kansantanssi on eloisaa ja värikästä. Alueelliset erot näkyvät musiikissa, liikkeissä ja vaatetuksessa. Myös nykynuoriso osaa pistää jalalla koreaksi.

Turkkilainen varttuu kansantanssin ympäröimänä. Tanssiaskeleet opetellaan jo alakoulussa, sillä jokaisessa koulussa on oma kansantanssi -opettaja. Nykynuorisokin fanittaa kansantansseja. Yliopistoilla on omat tanssiryhmänsä, jotka esiintyvät kansallisina juhlapyhinä, tapahtumissa ja festivaaleilla.

Kansantanssi on tärkeä osa turkkilaista kulttuuria ja juhlaperinteitä. Erityisesti hääjuhlissa ja morsiamen henna-juhlissa esitetään kansantanssi, johon koko seurue lopulta yhtyy.

 

Tuhansien tanssien Turkki

Turkkilaisessa kansantanssissa roihuaa tunteet ja värit. Tanssiminen on tapa pitää yllä vanhoja perinteitä. Kullakin tanssilla on oma tarinansa ja kotipaikkansa. Toisin kuin Suomessa, Turkissa eri alueiden tanssit poikkeavat merkittävästi toisistaan.

Alueelliset erot näkyvät vaatetuksessa, jotka ovat värikkäitä ja täynnä persoonallisia yksityiskohtia. Myös musiikki ja tanssiaskeleet poikkeavat alueellisesti.

Pohjois-Turkissa Mustanmeren alueella kansantanssia kutsutaan Horoniksi, joka muistuttaa rivitanssia. Länsi-Anatoliassa tanssitaan puolestaan vanhaa sankaritarina Zeybekia, josta on olemassa monia eri nopeusversioita. Etelä-ja Keski-Anatoliassa tanssitaan Kaşik havasıa, lusikkatanssia, jossa puulusikat ovat osa tanssia.

Itä-Anatolian alueelta kotoisin oleva Halay on suosituin kansantanssi ja myös tunnetuin matkailijoiden keskuudessa. Tanssijat ovat rivissä tai puolikaaressa tehden erinäköisiä muodostelmia.

Koe tanssi lomakohteessa

Erityisesti keväisin turisteilla on mahdollisuus päästä nauttimaan kaupungeissa tanssiesityksistä, joita esitetään erilaisten pyhäpäivien, festivaalien ja tapahtumien lomassa. Istanbulin Tulppaani-festivaalit huhtikuun puolivälissä on yksi mahdollisuus nähdä yhtä aikaa kukkien ja tanssin väriloisto.

Turkin lomakohteissa kansantanssia pääsee ihailemaan hotellien järjestämissä turkkilaisissa illoissa. Samalla kannattaa laittaa tanssikengät jalkaan ja kokeilla laittaa itsekin koreaksi tanssilattialla.

Liitymällä Matkamessujen messuklubiin, voit päästä tanssimaan jo messuilla!

Matkamessujen messuklubiin