Skip to content

Kroatia yhdistää ranta- ja kaupunkiloman

Adrianmeren rannalla sijaitseva Kroatia on suosittu lomakohde, jossa pääsee nauttimaan upeista kristallinkirkkaista vesistä, historiallisista nähtävyyksistä, hyvästä ruuasta ja ystävällisistä ihmisistä. Monipuolinen luonto koostuu vuorenhuipuista, vehreistä metsistä, saarista ja upeannäköisestä merestä. Hintataso on edullinen, mikä tekee Kroatiasta hyvän kohteen pienemmälläkin budjetilla matkustavalle.

Paras aika suunnata Kroatiaan on kesällä. Matkustuskausi ja leudot kelit kestävät keväästä loppusyksyyn ja keväisin ja syksyisin matkustava pääsee hieman halvemmalla, kun turistikausi ei ole vilkkaimmillaan. Tekemistä Kroatiasta löytyy koko perheelle, sillä aikaa kuluu esimerkiksi vaeltaen, veneillessä, aurinkoa ottaen tai uiden. Matka-aika on suhteellisen lyhyt, hieman kohteesta riippuen kohteeseen lentää n. 3.5 tuntia.

Info

Valuutta: Kroatian kuna (HRK)

Kieli: kroaatti (kohteessa pärjää englannilla)

Väkiluku: 4,013 miljoonaa (2023)

Pääkaupunki: Zagreb

Lentoaika: n. 3.5 h

Kroatian Must see -lista

Linnoituskaupunki Dubrovnik

Linnoituskaupunki Dubrovnikissa vallitsee miellyttävä ilmasto ja se tarjoaa monipuolisen tarjoaman rantoja, kirkkoja, palatseja, luontoa ja hyvää ruokaa. Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva vanhakaupunki kuuluu Kroatian suosituimpiin vierailukohteisiin – tätä ympäröivä parikilometrinen muuri kätkee sisälleen palan keskiaikaista kaupunkikulttuuria.

  • Paras paikka tuliaisten ostoon Dubrovnikissa on vanhakaupunki Grad, josta löytyy kojuja joka lähtöön.
  • Vanhankaupungin kupeesta löytyy myös kaapelivaunu, jolla pääset kaupungin yläpuolella yli 400 metrin korkeuteen Srd-vuorelle.

Satamakaupunki Split

Split on yksi Välimeren aurinkoisimmista kolkista ja Kroatian suurimmassa rannikkokaupungissa pääsee nauttimaan auringonpaisteesta, monipuolisista harrastusmahdollisuuksista ja historiallisista nähtävyyksistä. Aktiiviselle lomailijalle Split tarjoaa esimerkiksi patikointimahdollisuuksia, snorklaamista ja veneilyä.

  • Niin ikään Splitissä kannattaa suunnata vanhakaupunkiin, joka on pullollaan putinkeja ja historiallisesti merkittäviä nähtävyyksiä kuten Diocletianuksen palatsi
  • Splitin keskustan kupeessa sijaitseva Marjan tarjoaa ulkoilumahdollisuuksia pinjapuiden keskellä. Huipulta avautuva näkymä auvautuu Splitin kaupungin ja Adrianmerelle

Plitvicen kansallispuisto

Plitvicen kansallispuistossa pääsee nauttimaan turkooseista järvistä, jotka yhdistyvät toisiinsa vesiputouksilla. Puistoa voi kiertää eri kävelyreittejä pitkin. Puiston mielettömät maisemat ovat näkemisen arvoisia. Plitviceen on helppo matkustaa esimerkiksi Splitistä, sillä Splitin ja Plitvicen välillä liikennöi hyvin busseja, joilla liikkuminen on edullista ja helppoa.

  • Bussilla matka-aika on nelisen tuntia.
  • Alueelta voit bongata turkooseja järviä sekä upeita vesiputouksia noin kahdeksan kilometrin matkalta.

Lähde ihanteelliselle saarihyppelylle, koe laadukkaat paikalliset ruokalajikkeet ja tutustu Kroatian viininviljelyn perinteisiin!

Hypi saarelta toiselle

 

Kroatia on ihanteellinen kohde saarihyppelyyn. Kokeile esimerkiksi yhdistää Dubrovnikin tai Splitin loma kaupunkien lähisaariin ja pääset yhdistämään ranta- ja kaupunkielämän! Saarten uniikkiin maisemaan pääsee tutustumaan pyöräillen tai kävellen. Suosituimmille saarille liikkuminen on helppoa, sillä yhteydet toimivat hyvin ja reiteillä liikennöidään useasti päivässä.

Maistele paikallista ruokaa

 

Kroatialainen keittiö on italialaisen ja balkanin keittiön fuusio, jonka erityisiä helmiä ovat merenelävistä valmistetut ruokalajikkeet. Kroatiassa syödään myös paljon Välimeren keittiölle tyypillisiä ruokia kuten risottoja, ilmakuivattua kinkkua (pršut), oliiveja, lammasruokia ja hedelmiä. Viinit ovat laadukkaita ja lajikkeita on runsaasti. Ota myös huomioon, että vesijohtovesi Kroatiassa on juomakelpoista.

Tutustu viinikulttuuriin!

 

Kroatia on hieman vähemmän tiedetty viinimaa, mutta sitäkin mielenkiintoisempi. Viininviljelyn perinteet Kroatiassa ulottuvat syvälle historiaan, sillä viiniä on viljelty jo yli 2500 vuotta ja noilta ajoilta on olemassa edelleen köynnöslajikeita, joita ei esiinny missään muualla. Kokeile viettää päivä viinitilalla eri lajikkeita maistellen.