Skip to content

Makuja Espanjasta

Ajattele Espanjaa. Ja nyt ajattele espanjalaista ruokaa. Älä kerro meille, voimme arvata: paella, gazpacho, Iberico-kinkku, cocido, fabada… Niin monta reseptiä, jotka ovat ilahduttaneet kaikkia Espanjassa vierailevia.

Mutta harvat tuntevat ne piilotetut, mutta elintärkeät elementit, joita espanjalaiset kokit käyttävät luodakseen nämä ruoat, ne avainainesosat, jotka antavat niille sen uniikin maun.

Jatka lukemista, kun paljastamme ne salatut, ja ei niin salaiset, ainekset, jotka muodostavat kuuluisan Välimeren ruokavalion ja Espanjan ruokakulttuurin, tehden ruoan yhdeksi maailman parhaista!

Extra-neitsytoliiviöljy: nestemäinen kulta

Aloitetaan klassikolla: oliiviöljyllä. Yksi terveellisimmistä rasvoista ja olennainen osa Välimeren ruokavaliota, oliiviöljy on ravitsevaa ja makua rikasta niin vaativimmallekin kuluttajalle. Espanja johtaa maailmaa oliiviöljyn tuotannossa, jalostuksessa ja myynnissä. Andalusiassa (vaikka myös Castilla-La Manchassa ja Kataloniassa) voi löytää itsensä miljoonien hehtaarien laajuisilta upeilta oliivilehdoilta. Se on niin ravitsevaa ja herkullista, että monet espanjalaiset pitävät pulloa oliiviöljyä ja hyvää leipää ateriana sinänsä.

Sahrami – täynnä makua

Vaikka sahramin alkuperä on Intiassa, sahrami otettiin nopeasti käyttöön espanjalaisissa keittiöissä, rikastuttaen riisiruokia, patoja, liharuokia ja jopa jälkiruokia. Se on erittäin kallis raaka-aine, jota jotkut kutsuvat punaiseksi kullaksi, ja sen käsittelyssä on oltava erittäin varovainen, sekä poimittaessa sitä (varhain aamulla estääkseen kukkien kuihtumisen ja varmistaakseen valmiin tuotteen laadun) että keittiössä. Espanjassa sitä viljellään pääasiassa Castilla-La Manchassa, ja alueella on alkuperänimitys. Hauska fakta, yhden kilon sahramin saamiseksi tarvitaan vähintään 150 000 sahraminkukkaa, joiden heteet poimitaan.

La Vera -nimensä saanut jauhettu punainen paprika, jolla on oma suojattu alkuperänimitys

Paprika, ají, punainen paprika. Tällä aineksella on eri nimiä eri puolilla maailmaa. Kristoffer Kolumbus toi sen Amerikoista Espanjaan, ja vuosisatojen ajan sitä tuotettiin vain Yusten luostarin seinien sisällä (Extremadura). Perinne ja käsityömenetelmät tekevät tästä aineksesta ainutlaatuisen, osittain koska sen valmistus vaatii käsintehdyn savustuksen kermesmäntyjen puilla.

Antioksidantteja runsaasti sisältävä mauste, olennainen osa muiden perinteisten espanjalaisten ruokien, kuten chorizon, sobrasadan ja muiden makkaroiden, valmistuksessa.

Bomba-riisi

Maailmassa on yli kaksituhatta riisilajiketta, mutta vain yksi niistä on alkuperäinen avainainesosa paellaan, todennäköisesti Espanjan tunnetuin ruokalaji. Mikä tekee siitä niin erityisen? Vastaus saattaa piillä sen lyhyessä, pyöreässä jyvässä, joka yleensä pitenee kypsennyksen aikana. Tämä tarkoittaa, että se imee nestettä erittäin hyvin, säilyttäen kaikki niiden maut, ja tarttuu vähemmän kuin muut lajikkeet.

Mutta paella ei ole ainoa ruokalaji, jonka tekee herkullisemmaksi. Paahdettu riisi ja keitot, tyypillisiä Espanjan ruokalajeja, ovat paljon maukkaampia, kun ne tehdään bomba-riisistä. Tämä lajike viljellään pääasiassa Valencian La Albuferan perinnemaisemassa.

Sitrushedelmät

Espanjan ilmasto, erityisesti Välimeren ilmasto, on ihanteellinen sitrushedelmien viljelyyn. Appelsiinit, mandariinit, sitruunat, greipit… niitä ei löydy pelkästään kaikkialta kasvamassa, vaan ne myös esiintyvät sadoissa resepteissä. Sitrushedelmiä ei ole tarkoitettu vain jälkiruokiin – ne voivat olla pääraaka-aineita salaatissa, pataruuissa, riisiruoissa ja muissa espanjalaisissa resepteissä, niin perinteisissä kuin innovatiivisissakin, tuoden aina tuoreen maun. Yksi parhaista paikoista nauttia sitrushedelmistä on Castellónin rannikolla, joka tunnetaan Costa Azaharina – Appelsiininkukkien rannikkona.

Valkosipuli

Käytännössä kaikki maailmassa kokkaavat tomaateilla, sipulilla ja valkosipulilla. Mutta et ajattele niitä samalla tavalla kun olet maistanut parhaita parhaimmistoa: näitä ainutlaatuisia espanjalaisia lajikkeita, joilla on omat alkuperänimitykset. Ne tekevät eron. Las Pedroñerasin purppurinen valkosipuli (Cuenca), La Cañadan tomaatit (Níjar, Almería), Fuentes de Ebron sipulit (Zaragoza) ja Galician perunat ovat vain muutamia vihanneksia, joilla on laatusertifikaatit: alkuperänimitys ja suojattu maantieteellinen osoitus.

Valkosipuli, sipuli ja tomaatti ovat myös klassisia ainesosia sofritossa, monien perinteisten reseptiemme lähtökohta, jotka tuovat hyvin erityisen espanjalaisen maun.

Leipä

Kyllä, tiedämme, että leipä ei varsinaisesti ole ainesosa. Mutta Espanjassa on lähes mahdotonta kuvitella syövänsä ilman hyvää leipää, olipa se sitten osana ateriaa, kastikkeen tai pataruuan kanssa tai jaettuna ja täytettynä leiväksi tai bocadilloksi.

Suosittelemme kokeilemaan kaikkia erilaisia leipiä ja paikallisia erikoisuuksia, joita löydät: barra planchada Toledossa, bola Santiagossa de Compostelassa, bollo preñao Asturiassa, cabezón Navarrassa ja Baskimaassa sekä hogaza Castilla-Leónissa ovat vain muutamia variaatioita, joita kohtaat matkustaessasi ympäri Espanjaa.

 

Matkamessujen vuoden 2024 virallisena partnerimaana toimii Espanja.

Tekstien lähde: Espanjan virallinen matkailusivusto.

Lue alkuperäinen teksti täältä