Skip to content

Kreikan tuntemattomat helmet

Löydä Kreikka täysin uusin tavoin!

Hyvä ruoka, kohtuullinen hintataso ja turvallisuus tekevät Kreikasta monelle mieluisan matkakohteen. Upeat, vaihtelevat maastot, kuvankauniit pikkukylät ja turkoosit vedet valloittavat kenen tahansa matkaajan sydämen.

 

Moni tietää hyvin Kreetan, Rodoksen ja Ateenan suosittuina matkakohteina, mutta Kreikka kätkee sisäänsä myös lukemattoman määrän näkemisen ja kokemisen arvoista tutkittavaa niin rannoilla, merellä kuin vuorillakin.

 

1. Ihana Ithaka

Jooniansaarilla sijaitseva Ithaka on yhdistelmä Kreikan vehreimpiä jylhiä maisemia, upeimpia uimavesiä ja eloisaa paikallistunnelmaa – siksi onkin yllättävää, että Ithakasta ei puhuta enempää. Kapeaa, mutta jyrkkää saarta kierrellessä ovat käsittämättömät merimaisemat silmänilona lähes missä tahansa. Hienostunut Kioni, kukkulakylä Stavros ja pittoreski kalastajakylä Frikes jättävät lähtemättömän vaikutuksen. Autoilijoille idyllisessä poukamassa piilossa olevaa Kaminia-ranta on lekottelupäivälle täydellinen kohde.

Vinkki: Katharan luostarin kellotornilla on saaren upein näköalapaikka lomamuistojen kuvaamiseen.

 

2. Henkeäsalpaava Meteora

Vaikka Kreikkaan mennessä suunnataan monesti rannoille ja saarille, on yksi Kreikan must visit -kohteista ehdottomasti mantereella Kalabakan kylän vieressä sijaitseva henkeäsalpaavan upea Meteora; luonnonnähtävyys ja Kreikan toiseksi merkittävin luostarialue, joka on myös Unescon maailmanperintökohde.

Meteoran maiseman tekee erityiseksi luonnon ajan saatossa pylväsmäiseksi hiomat kalliot, joiden päälle alueen luostarit on rakennettu noin 1300–1500 luvuilla. Mielettömät maisemat on taattu, sillä luostarit seisovat jopa 600 metrin korkeudessa.

Vinkki: Kalabaka on äänestetty Kreikassa yhdeksi maan kauneimmista paikoista eli on ehdottomasti tutustumisen ja yöpymisen arvoinen paikka. Valmismatkakohteista Parga ja Lefkas ovat kohdetta lähimpinä.

 

3. Ios – tulevaisuuden suosikkikohde

Ios saattaa jäädä monella pois suunnitelmista sen bilesaariaseman vuoksi, mutta itse asiassa juhlintakausi kestää vain noin kesäkuun puolesta välistä elokuun puoleenväliin. Kauden ulkopuolella saari on hyvin rauhallinen verrattuna suosittuihin kohteisiin, kuten esimerkiksi Santoriniin. Bilehileille Ios on toki ehdoton kohde myös keskikesällä.

Iosta koristavat huimat yli 300 kappelia, joiden bongailu on hauskaa lomapuuhaa. Mielenkiintoisen Ioksesta tekee sen puitteet ihanteelliselle lomalle ilman tungosta ja melskettä: rantabulevardilla riittää tavernoita, kahviloita, myymälöitä, leipomoita ja autovuokraamoita kaikkiin tarpeisiin. Tässä on takuuvarma tulevaisuuden hitti, joka odottaa löytäjäänsä!

Vinkki: Ioksella on paljon nähtävää mm. Paleokastron linnoituksen rauniot, marmorista rakennettu Odysseas Elytis -amfiteatteri, makuhermoja kutkuttavat Diaseli-juustola ja Ios Winery sekä kauniit Agia Irini ja Panagia Gremniotisa kirkot.

 

4. Seikkailullinen Antiparos

Kykladien saariryhmässä sijaitseva pikkuruinen Antiparos täyttää kaikki paratiisin tunnusmerkit. Antiparoksen kylän bougainvilleoiden ja oleantereiden reunustama pääkatu on kuvankaunis sievine kahviloineen, tavernoineen ja myymälöineen. Vaikka Antiparos ei olekaan kooltaan suuri, se tarjoaa mainiosti nähtävää ja nautittavaa usean päivän ajalle.

Vain 12 km pitkä ja 2–3 km leveä saari on oiva kohde autottomallekin, jos haluaa patikoida pienen aktiiviloman merkeissä: lukemattomia merkittyjä reittejä näkyykin kaikkialla ympäri Antiparosta. Antiparokselle pääsee kätevästi myös auton kanssa lossilla suuremmalta, viereiseltä Paroksen saarelta.

Vinkki: Saaren ehdottomia menotärppejä ovat mm. Antiparoksen tippukiviluola, Agios Georgioksen ranta, Despotikon saaren antiikin aikaiset rauniokaivaukset, vulkaaninen kivimuodostalma Ubini Rocks sekä saaren eteläkärjen autiorannat ja Soros Beach.

 

5. Milos – täydellinen pakopaikka

Historiaa huokuva, romanttinen Milos on loistokohde matkaajalle, joka kaipaa vaihtelua perinteisemmille Kreikan lomille.

Saaren pääkaupunki Plaka on kuin kreikkalaisesta sadusta: vitivalkoiset talot yhdistettynä puisten ovien ja ikkunoiden kirjavaan väriloistoon hakee vertaistaan. Täällä on hyvin rauhallista jopa sesongin huipulla, mutta palveluita on silti kattavasti tavernojen pikkuputiikkien ja kahviloiden merkeissä.

Sarakinikon ranta on Miloksen tunnetuin nähtävyys eikä suotta. Suuret valkoiset kalliot ovat kuin toiselta planeetalta ja muodostavat ainutlaatuisen uintipaikan, joka jää varmasti mieleen loppuelämäksi. Miloksen rannikolla on runsaasti toinen toistaan upeampia kalliomuodostelmia ja luolia, joissa voi vierailla veneajeluiden merkeissä.

Vinkki: Plakan korkeimmalla kohdalla oleva Thalassitran kirkko on koko saariston parhaita (ellei paras) paikkoja katsella auringonlaskua. Tässä jää Santorinin Oiakin hopeasijalle!

 

Vinkit kokosi Kati / Täydellisen Kreikan saaren metsästys