Reppu Reissaaja -

Khanom – vaaleanpunaisten delfiinien kalastajakylä

Tämän pienen nakhonilaisen kalastajakylän löysin sattumalta vahingossa vuonna 2011, jolloin varattiin pakettimatka 3 viikoksi ja halvimmasta paikasta Thaimaassa. Näin päädyin Khanomiin.
Sen jälkeen siellä on tullut käytyä sittemmin yhteensä seitsemän kertaa ja pian koittaa kahdeksas kerta ja erityisenikin pääsee jo Khanomiin neljättä kertaa. Mutta miksi sitten aina päädyn Khanomiin?

Khanomissa on ihana pitkä rauhallinen valkohiekkainen ranta, jota voi kulkea edestakaisin ilman, että törmää muihin kuin rantarapuihin ja jalkojen alla narskuviin simpukan kuoriin. Aamu- ja iltahämärissä voit seurata miten kalastajat nostavat merellä kalaa, kun vain pitkähäntäveneiden silhuetit halkovat taivaanrantaa. Khanomissa on kaksi suurehkoa vesiputousta Hin Lat ja Samet Chun. HinLatille pääsee melkein perille asti tietä pitkin, mukavaa vuoristoista sokkelotietä. Samet Chunille joutuu hieman patikoimaan, mutta on se sen arvoista. Viime vuosien aikana Khanom on kärsinyt tulvista ja vedenvyörymistä, näistä osansa on saaneet myös vesiputoukset.

Khanomin lähettyvillä on myös muutamia tippukiviluolia, joissa suosittelen lämpimästi vierailemaan. Khanomin erikoisuus on vaaleanpunaiset delfiinit, joita voi nähdä rannalla loikoilemalla tai hyppäämällä pitkähäntäveneen kyytiin. Jokainen hotelli tarjoaa erilaista retkeä, joilla voit nähdä vaaleanpunaiset delfiinit. Hyppää siis autoon ja hurauta satamaan, josta pitkähäntäveneet lähtevät. Näillä samoilla reissuilla näet myös Pancake-vuoret ja saaritemppelin. Näitä samoja vaaleanpunaisia delfiinejä myydään pehmoina joka kulmalla ja hotellilla, tien viitatkin on delfiinejä, paitoja koristaa erilaiset vaaleanpunaiset delfiinit, jotka ovat Khanomin tunnusmerkki. Kun ajat kaupunkiin sisään, näet suuren pinkin delfiinipatsaan. Jokaisella hotellilla on omat pinkit delfiininsä.

Khanomissa on keskiviikkoaamuisin suuret markkinat, josta voit ostaa kerralla kaikki. Hedelmät ja tuliaiset, vaatteet ja kukat, kengät ja kassit, lähes mitä vain. Mutta näiden markkinoiden erikoisuus on se, että paikalla pitää olla heti aamuvarhain, sillä jo kello kymmeneltä markkinat ova jo kadonneet. Tämä on myös viikon ainoa ruuhka-aika, ole varovainen. Uutuutena on parin vuoden ajan ollut lauantai-illan katumarkkinat pääkadun varressa, jossa on kaikkea kanssa myynnissä. Pienehköt iltamarkkinat ovat Khanomin toisella laidalla lähes joka ilta, paras tarjonta ehkä keskiviikkoiltaisin. Ja vinkkinä, jos löydät jotakin markkinoilta se kannattaa ostaa heti, sillä seuraavilla markkinoilla sitä ei enää välttämättä ole.

Khanomissa voi majottua joko luxustasoisesti tai ihan vaatimattomasti. Mutta paikallishotelliin majoittuessasii saatat huomata olevasi keskellä firman juhlia tai paikallishäitä, jotka kestää aamusta yö myöhäiseen. Mutta eipä tämäkään haittaa reissaajaa, se on sitä aitoa ja alkuperäistä Thaimaata. Ruokaa saa edukkaasti pienistä kotikatukeittiöistä tai luxusravintoloista. Oma suosikkimme on pieni Dolphin-ravintola lähellä RachaKirin luxushotellia, kaupungista katsottuna kauimpana. Jos koti-ikävä iskee, voi sitä käydä lievittämässä vaikkapa DustyGecko Khanomissa.

Liikkuminen Khanomissa sujuu näppärimmin skootterilla, johon saa parissa viikossa likemmäs tuhannen kilometriäkin äkkiä, kun vähän hurauttelee katsomaan jotain tai käy pari kertaa päivässä vähän katselemassa maisemia tai syömässä kylän toisessa päässä tai eksyy vuoristotiellä. 🙂

Mitenkäs sitten Khanomiin pääsee? Vaihtoehtoja on monia: Lennä Suomesta Bangkokiin tai Singaporeen tai suoraan Koh Samuille. Jos päädyt Singaporeen tai Bangkokiin, ota lento joko Surat Thaniin tai Nakhoniin ja siitä taksilla (varaa etukäteen hotellilta) hotellille. Toki pikkubussitkin kulkee noista isoista kaupungeista Khanomiin, mutta aikatauluista ei voi olla varma. Samuilta pääsee näppärästi lautalla/speedboatilla DonSakiin, josta on n.25km matkaa Khanomiin.

Pala koskematonta Thaimaata ihan sinun käsiesi ulottuvilla. Tervetuloa tutustumaan paremmin!

 


 

Oletko kokenut reissatessasi jotain ikimuistoista, jonka haluat jakaa muiden kanssa? Jaa kokemuksesi täällä!