Skip to content

Mitä huomioida unelmieni autolomaa varatessa? Osa 2

Luithan jo ’Mitä huomioida unelmieni autolomaa varatessa? Osa 1’, sillä tämä on artikkelin jatko-osa.

 

 

 

Matkailuauto luo erinomaiset puitteet rennolle, ajasta riippumattomalle yhdessäololle, leppoisalle matkustamiselle, sekä helppoon elämiseen ja majoittumiseen vuoden ympäri niin retkeileville perheille kuin aikuisten kesken kiireettömästä vapaa-ajasta nauttiville. Tilavia asuntoautoja ja pienempiä pakettiauton kokoisia retkeilyautoja vuokraavat nykyisin niin yksityiset pienvuokraajat, autoliikkeet kuin matkailuautoiluun erikoistuneet toimijat.

Selvitä vakuutukset ja vastuut

”Jokaisessa autossa on valmiina lakisääteinen liikennevakuutus, mikä korvaa vastapuolen auto- ja henkilövahingot. Tämä lakisääteinen liikennevakuutus ei kata kuitenkaan vuokratun auton vahinkoja tai sen matkustajille koituneita vahinkoja. Auton vuokrauksen yhteydessä onkin hyvä selvittää millainen on palveluntarjoajan vakuutus vuokraamallesi autolle.”

 

Vuokra-auton törmäys- tai vahinkovakuutus kattaa usein varkaustilanteet ja vuokraamasi auton ulkopintojen vahingot jättäen vakuutuspiirin ulkopuolelle sisätilojen vahingot. Tämä juontaa juurensa käyttövastuiden määrittelystä. Ulkotilojen vahingoittumiseen ei voi aina itse vaikuttaa kuten onnettomuustilanteessa tai toisen auton tai eläimen törmätessä vuokra-autoon.

Vaikkakin ulkovaurioita tapahtuu myös asiakkaan virhearvioinneista esimerkiksi ajettaessa liian matalaan tilaan kuten parkkihalliin tai huoltoasemien rakennusten läheisyydessä, mutta myös peruutettaessa puiden alle tai käännettäessä autoa liian ahtaissa tiloissa. Auton peruutustutka ja  -kamera eivät pysty havaitsemaan kaikkia riskikulmia. Tämän vuoksi suositellaankin, että apukuski siirtyy aina ulos varmistamaan, että ajoneuvolle on riittävästi tilaa jokaiseen suuntaan autoa käsiteltäessä erityisen ahtaissa paikoissa.

Auton sisätilojen siisteys ja kunto on puolestaan täysin riippuvainen, miten vuokralainen käsittelee tiloja. Turvallinen ja taloudellinen ajaminen sekä auton toimintojen oikeanlainen käyttö käydäänkin yleensä huolellisesti läpi autoa noudettaessa.

 

”Vuokraehdoissa täsmennetään vakuutusten ulkopuolelle jäävät tilanteet ja millaisin lisävakuutuksin asiakas voi turvata ne (kuten tuulilasin ja renkaat).”

 

Lisäksi ehdoissa määritellään vuokraajalle jäävä kulukorvausvastuu vahingon tai rikkoutumisen sattuessa. Omavastuuosuus tarkoittaa sitä maksimisummaa, jonka voi joutua korvaamaan vahingosta. Kuten autovuokrauksissa yleensä, asiakas voi pienentää omavastuuosuutta päiväkohtaisella lisämaksulla. Lisäksi matkustajilla tulee olla aina voimassa oleva henkilökohtainen matkavakuutus, joiden kattavuus on hyvä varmistaa omasta vakuutusyhtiöstä.

Unelmamatkasi kustannukset

Auton ikä, kunto, koko, varuste- ja peruspalvelutasot määrittelevät autovuokrauksen hintatason. Päiväkohtainen vuokrahinta vaihtelee yleensä vuokrausajankohdittain (kesä, syksy, talvi, kevät). Osa palveluntarjoajista vaatii tiettyä minimivuokrausaikaa, mutta täysin rajoitevapaita vaihtoehtojakin löytyy. Lisäksi voit yksilöidä matkasi valitsemalla erilaisia lisävarusteita ja -palveluja kausiperusteisen hinnaston mukaisesti. Erityisesti viralliset vuokraamoketjut tarjoavat lisäksi mahdollisuus palauttaa auto eri paikkakunnalle kuin noudettaessa. Näihin yhdensuuntaisiin matkoihin lisätään kuitenkin poikkeuksetta välimatkaan perustuva lisäpalvelumaksu.

 

”Vertaillessasi autovuokrauksen hintaa henkilöauto-hotelli -lomavaihtoehtoon, voimme taata, että perheiden ajomatkat ja ruokailutilanteet sujuvat leppoisammin matkailuautossa.”

 

Syrjäisten seutujen luontomatkustajille ja aktiiviharrastajille asuntoauto voi olla ainoa vaihtoehto teltan lisäksi majoittua aktiviteetin vieressä tai luonnon äärellä. Kaveriporukalle voi olla puolestaan huomattavasti edullisempaa majoittua juuri ’pyörien päällä olevassa hotellihuoneessa’ kalleimpina matkasesonkiaikoina ja korkeamman hintatason kohdemaissa. Kesäaikaan pienellä paikkakunnilla tapahtumien yhteydessä vapaata majoituskapasiteettia ei välttämättä ole edes saatavilla, jolloin matkailuauto on äärimmäisen kätevä valinta myös kaupunkilomalle.

Mikäli olet puolestaan harkitsemassa oman auton ostoa, suosittelemme valitsemaan matkailuautoja myyvän tahon. Useat heistä tarjoavat Try-Buy-mahdollisuutta, jolloin pääset pidemmälle koeajomatkalle juuri sillä automallilla, jonka ostoa harkitset. Vuokraushinta yleensä hyvittää ostohinnasta. Lisäksi markkinoilla on nykyisin tarjolla erilaisia rahoitus- ja sijoitusmalleja, jotka ovat käteviä omaan autoon investoiville.

 

Tie kutsuu jo sinua ja matkaseuruettasi. Vastaa rohkeasti vapauden kutsuun.

 

Kirjoittaja: Touring Cars / Mustonen – blogin jatko-osa julkaistaan pian.