Skip to content

 

 

 

 

 

 

”Italiaan, usealla polskuttelupysähdyksellä”

Lasten kanssa junamatkailu sujuu letkeästi, kun liput ja majapaikat on hankittu ennakkoon.

Sofia de Vochtin ja Petri Herralan perhe rakastaa vettä ja heidän kesälomareissullaan on tärkeää päästä uimaan mahdollisimman monta kertaa.

Ensimmäisen kerran perhe pulahtaa altaaseen jo ruotsinlaivalla. Tukholmassa he nousevat junaan. Malmössä ehtii nauttia iltapäiväkahvit ja –mehut ennen siirtymistä Kööpenhaminan junaan.

Toisinaan Sofia ja Petri ovat hiukan kateellisia perheille, joiden jälkikasvu simahtaa junassa. Heidän lapsensa Alma, 6, ja Ena, 2, eivät päiväunia nuku.

”Toisaalta meidän lapset ovat iltavirkkuja, jotka eivät juuri romahtele väsymyksestä illallakaan”, sanoo Sofia ja nauraa.

Kun perhe seuraavana aamuna herää kööpenhaminalaisessa hotellissa, ohjelmassa on pulikointireissu satamaan tehtyihin maksuttomiin luonnonvesialtaisiin. Alma saa pian kavereita ja haavit käsissään lapset tutkivat meren pohjassa kiehtovasti kasvavaa levää. Iltapäivällä perhe pistäytyy 1800-luvun kuvanveistäjä ja matkailija Bertel Thorvaldsenin museossa katsomassa sinne aikanaan kerättyä antiikin ajan esineistöä. Hellepäivänä on nautinto kuljeskella viileässä klassista tyyliä edustavassa rakennuksessa.

”Onnistuneessa lomapäivässä on sopivasti laskottelua ja kulttuuria.”

Sofian perhe suosii päiväjunia, koska vanhempien mielestä hotellissa nukkuu paremmin. Alma ja Ena sen sijaan rakastavat yöjunan pienoismaailmaa ja eväiden syömistä liikkuvassa sängyssä. Näiden toiveiden yhdistäminen onnistuu Hampurissa, jossa perhettä odottaa kolmen hengen makuuvaunu. Yhteys on kuin tehty aamu-uniselle perheelle, koska juna saapuu Zurichiin vasta aamuyhdeksältä.

Sofia rakastaa Zurichia. Uimarit pääsevät turkoosiin Zurichsee-vuoristojärveen Strandbad Tiefenbrunnen -uimalassa, josta on lyhyt siirtymä hipstereiden suosimalle Industriequertierin alueelle.

”Matkalla mieli on hetkessä. Määränpäätäkään ei tule mietittyä, kun joka päivälle on mielenkiintoista ohjelmaa”, Sofia sanoo.

Seuraavassa etapissa, Milanossa, he hyödyntävät vieraanvaraisen aperitivo-kulttuurin eli baarien ilmaiset alkupalat. Naviglin kanaali-alueella arkkitehtivanhemmat ihailevat ihmisten tyylikkyyttä sekä rakennusten eleganssia. Vauraassa Pohjois-Italiassa marmoria on jalkakäytävälläkin.

Viikon matkanteon jälkeen perhe laskeutuu junasta Camoglissa. Viidentuhannen asukkaan kalastajakylässä on samaa henkeä kuin turistien rakastamissa Cinque Terren kylissä, mutta täällä suurin osa ihmisistä on paikallisia.

”Ilman lapsia matkustaville siellä on kiinnostavia joogamajataloja, mutta me emme halunneet lähteä matkarattailla rinteille vaan viihdymme parhaiten rannassa.”

Perhe istahtaa katukahvilaan. Aikataulut voi unohtaa viikoksi.

Paluureitti kulkee nopeita yhteyksiä pitkin Pariisin ja Frankfurtin kautta. Mutta nyt: kuka eka rannalla?

Matka maata pitkin alkaa kotimaan raiteilta

 

           

Reitin hiilipäästöt 196kg/CO2e per hlö

Info:

Lapsia varten pakkaamme…  Kummallekin omat puuhareput, jonne hankitaan kustakin maasta uusi tehtäväkirja. Junassa lasten aika kuluu mukavasti niiden sekä tabletille ladattujen pelien ja elokuvien ääressä.

Matkalla minut yllätti… Rajatarkastusten paluu. Tanskan junissa joutuu vuosien tauon jälkeen esittelemään henkkareitaan. 

Euroopan halki mennessä… Arvostan edullisia ja nopeita pesuloita. Meillä aikuisilla koko viikon vaatetus mahtuu omaan reppuun. Kokemus on opettanut: tarvitaan sekä villapaita että helleasu.

Meidän reissuilla toimii: kaveritreffit! Ystävien ja perheen kanssa on kiva sopia tapaamisia matkan varrelle ja viettää muutama päivä tutussa seurassa.

Sofian motto: ”Perhelomalla ei tarvitse tehdä ainoastaan lasten juttuja.”Matkalla elämästä on karsittu kaikki turha ja saa kerrankin keskittyä olemaan yhdessä.”

Sofian vinkit: 

* Varaa laiva- ja junaliput sekä majapaikat ennakkoon, niin reissussa ei tarvitse huolehtia järjestelyistä ja voit keskittyä hyvään seuraan ja reissun etenemiseen.

* Osta Interrail -lippu ja paikkaliput vaivattomasti interrail.eu-sivustolta. Lippuja on monenlaisia. Kuukauden aikana seitsemän reissupäivää sisältävä lippu maksaa 201 euroa. Alle 2-vuotiaat matkustavat ilmaiseksi, isommat lapset puoleen hintaan. Varausmaksu 2e/lippu.

* Saksassa ei tarvitse paikkalippuja. Istuimien mainiosta näytöstä näkee, millä välillä tuoli on vapaa.

* Hampuri on ihana kaupunki ja siellä on mukava viettää tätä suositusta pidempikin aika. Lasten kanssa itse haluaisin mennä Miniatur Wunderlandiin katsomaan maailman suurinta pienoisrautatietä. Sen lähellä on Unescon maailmanperintölistaukseen kuuluva Speicherstadt-kanavakaupunki ja satamaan valmistunut, arkkitehtuuriltaan kiinnostava HafenCityn alue.

Minne matkata 1 päivässä? 2 päivässä?

Tutustu Maata pitkin -reitteihin

Jaa Facebookissa

Katso reitit

Haluatko lisää matkavinkkejä ja tarjouksia?

Liity Matkan klubiin!