Skip to content

Prahan viisi parasta

Vinkit: Siru Valleala

Kuva: Sanna Kuitunen

Mitä Prahassa kannattaa ehdottomasti kokea? Lue Siru Vallealan vinkit ja tule kuuntelemaan Antti Helinin Praha-esitys perjantaina 19.1. klo 12.30 Meet the World -lavalle. Tripsterin Praha-oppaat antavat messuvieraille omat parhaat vinkkinsä lomalle Euroopan kauneimpaan helmeen, Prahaan.

Siru Valleala ja Antti Helin: Tripsteri Praha

Readme.fi / WSOY

1. Koe Euroopan kauneimmat kaupunkimaisemat

Matkailijan näkökulmasta Praha on täydellinen kaupunkikohde. Vuosisatoja vanhoihin kulisseihin voi kävellä kuin historiankirjaan tai taideteokseen. Tuosta vaan, mukulakiville, silloille, kujille, torneihin. Praha on myös Euroopan kauneimmin valaistuja kaupunkeja. Upeimmillaan maisemat ovat Vltava-joen äärellä illalla. Prahan linna näkyy kuin postikortissa, Kaarlensillan patsashahmot kurottelevat jylhinä ylle ja Vanhankaupungin aukion goottihenkinen Týnin kirkko on kuin sadusta.

Prahan kauneus on muidenkin mieleen, ja siksi Vanhassakaupungissa eli Staré Městossa saattaa tulla ahdasta. Silloin kannattaa astua syrjäisemmille kujille ja muille kuin Kaarlensillalle. Usein Linnan puolen eli Malá Stranan rinnekujat ovat hämärän laskeuduttua typötyhjiä.

 

Kuva: Malá Stranan rinnekuja. Kuvaaja: Sanna Kuitunen

 

Yksi vinkki väljempään kaupunkinäkymään on herätä aikaisin. Kaarlensilta ei kenties aamuseitsemältäkään ole täysin tyhjä, mutta vielä ennen yhdeksää se on mukavan rauhallinen – ja erityisen upea näky auringon noustessa. Linnan alue taas illalla, laumojen poistuttua, on hämyisän tunnelmallinen.

Eräs maisemienkatseluvinkki on polkuveneen vuokraus Slovanskýn saarelta läheltä Kansallisteatteria (Národní divadlo) ja polkaisu Vltava-joelle. Tunnin veneily maksaa noin kympin, ja lapsille on pelastusliivejä. Niin hauskaa!

 

Kuvaaja: Sanna Kuitunen

2. Olutta kaksin käsin

Kolpakolle: Praha on oluenhuuruiltaan historiallinen kaupunki, ja pivo on aina tuoretta ja laadukasta. Perinteiset oluttuvat, joissa tunnelma on korkealla ja oluen hinta matalalla, tunnistaa etuliitteestä “U” eli ”jonkin luona”. Mitä enemmän vanhoja pappoja sitä perinteikkäämpi tunnelma.

Prahan kuuluisimpia oluttupia on U Pinkasů, jossa alettiin ensimmäisenä tarjoilla plzeniläistä Pilsner Urquellia. Vähemmän tunnetuista tuvista lyömätön tunnelma on Malá Stranan sivukujalla sijaitsevassa U Hrocha -kapakassa

Perinteisten tšekkiläisten merkkien ohella nykyisin on tarjolla paljon pienpanimoiden tuotteita. Tunnettuja artisaanipanimoja ovat vaikkapa Matuška, Vinohradský pivovar ja Břevnoský pivovar. Olutvalikoimiin kannattaa tutustua vaikkapa näissä paikoissa: BeerGeek, Craft House Prague ja Bad Flash Bar.

 

Kuvaaja: Jani Kesänen

Olutkylpyyn: Kun ensi kertaa kuulin termin ”olutkylpy”, mieleen tuli pulikointi ehdassa pilsnerissä. Samalla kyydistä hörppien? Olutkylpylät, kuten Original Beer Spa, Spa Beerland ja Bernard Beer Spa tarjoavat kuitenkin aidon terveyselämyksen: porekylvyn ammeessa, jonka lämpimään veteen on lisätty mallasta, oluthiivaa ja humalaa. Ne ovat hyväksi ihohuokosille ja verenkierrolle.

Toki oluttakin saa nauttia. Useimmiten kylpylöillä on tietty brändisponsori, jonka olutmerkkiä saa itse laskea omasta hanasta tuoppiin mielin määrin sekä kylvystä käsin että lepoalueella. Olutkylpyä on useimmiten saatavilla tuntitaksaperusteisesti. Kylpy poreilee puoli tuntia, ja sen jälkeen kietoudutaan lakanaan ja rentoudutaan olkipedillä kuin lokoisan tallin pahnoilla.

3. Kulttuurisukellus

Prahan taidemuseoista erityisen hieno on modernin taiteen museo Veletrži Palác, jossa taiteen rinnalla on esillä saman aikakauden huonekaluja, astioita ja muita käyttöesineitä. Prahalle ominainen näyttämötaiteen muoto ja koko perheelle sopiva kulttuurikokemus taas on ”musta teatteri”, joka yhdistää valotaidetta, tanssia, mimiikkaa ja stand-upia. Eräs tasalaatuinen ja pitkäikäinen mustan teatterin tarjoaja on Image Black Light Theatre.

Vaihtoehtoisempaa kulttuuria löytyy esimerkiksi Holešovicén kaupunginosasta katutaiteen muodossa sekä mainiosta nykytaiteen museo DOXista.

 

4. Vieraile kaupunkikeitaassa

Vaikka Prahan ulkoasu on ihanan ikivanha, ei Praha ole jäänyt historiansa vangiksi. Nuoremmat sukupolvet ovat jatkaneet Prahalle leimallista boheemia kulttuuria sivummalla. Kaupunginosien aktiiviset yhteisöt ovat kehitelleet mitä hauskempia ulkoilmapaikkoja. Nämä paikat ovat luonteeltaan helposti vaihtuvia, mutta tarkasta esimerkiksi Kasárna Karlín, Metronome ja Přístav 18600. Luonteeseen kuuluu, että yksi kioski myy olutta, toinen burgereita ja DJ soittaa musiikkia.

Esimerkiksi Kasarna Karlín on entiselle kasarmialueelle on luotu eläväinen keikka-, baari-, galleria- ja ulkoilmaelokuvakeskus. Iltaisin aukiolle sytytetään nuotio ja grillataan yhdessä makkaraa, ja sisätiloissa on musiikkikeikkoja.

Metronomen hengailukeidas sijaitsee Letnán puiston rinteillä, Přístav 18600 pöheikön keskellä Karlínin joenrannassa.

 

5. Nauti perinteisiä herkkuja – myös vegaanisina

Kuvaaja: Sanna Kuitunen

 

Traditionaalinen tšekkisapuska on tuhtia ja lihapainotteista, mutta nykyään perinneannoksia voi nauttia keveämpinä vegeversioinakin. Maistele läpi vähintään nämä paikat:

Maitrea restaurace

Instituutioksi muodostunut kasvisravintola on tunnelmallisimmillaan ja romanttisimmillaan kellarin uumenissa. Testaa vegaaniversio gulassiannoksesta paikallispivon kera.

restaurace-maitrea.cz

 

Lehká Hlava

Sopivan syrjäisellä Vanhankaupungin kujalla sijaitsevassa kasvisravintolassa on hyvää, kekseliästä ja edullista kasvisruokaa viihtyisän värikkäässä ympäristössä.

lehkavlava.cz

 

Vegan’s Prague

Upeat näkymät Prahan kattojen yli sekä herkullista ruokaa, erityisesti burgereita. Sisätilat ovat viihtyisät, ja ulkona on romanttinen maisematerassi.

vegansprague.cz

 

Lue lisää vinkkejä Tripsterin Praha-oppaasta. https://www.suomalainen.com/products/praha-6 ja Tripsteri Praha -sivustolta. https://tripsteri.fi/praha/

 

Majoitusvinkki! Miltä alueelta hotelli kannattaa valita?

Hotellin valinnassa kannattaa miettiä, mitä matkaltasi erityisesti haluat. Aiotko enimmäkseen koluta Vanhankaupungin aluetta vai oletko kiinnostuneempi uudemmista kaupunkikeitaista, gallerioista, kahvipaahtimoista ja kirppiksistä?

 

Vanhassakaupungissa majoittuminen ei välttämättä ole kalleimmasta päästä, sillä hotelleja on runsaasti. Varaudu siihen, että hotellit sijaitsevat vanhoissa ja usein ahtaissa ja kynnyksellisissä rakennuksissa. Toisaalta Staré Měston hotellit ovat hyvin tunnelmallisia.

 

Mikäli uudempi kaupunkikulttuuri kiinnostaa, harkitse vaihtoehtoisempia kaupunginosia, kuten Letnáa, Karlínia, Vinohradya ja Holešovicea. Näillä alueilla on paljon paikallistunnelmaa, pieniä ravintoloita ja kahviloita, pienyrittäjien putiikkeja ja kiinnostavia baareja.

 

Parasta joka tapauksessa Prahassa on se, että olipa majapaikkasi missä vain, ovat kulkuyhteydet hyvät. Prahassa on mahdollista vain kävelläkin paikasta toiseen, mutta ratikat ovat erityisen kiva keino reissata helposti ja edullisesti.

Matkamessuilla:

  • Prahan parhaat

Tripsteri Praha -opaskirjan tekijä Antti Helin kertoo suosikkipaikoistaan Prahassa. Lisäksi kuulemme, kuinka opaskirjat syntyvät ja mihin niitä edelleen tarvitaan.

Perjantaina 19.1.2024 kello 12.30–13.00 | Paikka: Meet the World Stage

Lue lisää majoitusvinkkejä: https://tripsteri.fi/praha/

Vinkit laati: Siru Valleala

Siru Vallealan ja Antti Helinin Tripsteri Praha -kirja löytyy messuhintaan Kirjaspotista (7r108).