Skip to content

Näin bongaat kaikki Suomen kansallismaisemat – 27 vinkkiä!

Retkipaikka / Jonna Saari

 

Suomen kansallismaisemat on valittu edustamaan maamme koko kuvaa. Näissä maisemissa silmä lepää, mutta samalla moni niistä kertoo tarinaa raskaasta työstä muun muassa kaskenpolton ja ruukeilla työskentelyn parissa. Useat kansallismaisemat sisältävät joukon kokonaisia kyliä tai haarautuvia jokivarsia. Tässä suosituksemme miten mikäkin maisema kannattaa kokea ja toivomme, että päätät kerätä ne kaikki!

 

1. Merellinen Helsinki

Tämän kansallismaiseman näet Helsingin kauppatorilta, kun katsot merelle. Suosittelemme vierailemaan kauniissa Harakan retkisaaressa, josta löytyy polkuja ja oivallettavaa meriluonnon parista etenkin kesäisin ihan kaiken ikäisille!

2. Porvoonjokilaakso & Vanha Porvoo

Näsinmäeltä sekä muualta Porvoon upean kansallisen kaupunkipuiston alueelta on herkullisia näkymiä värikkääseen Porvoon vanhaan kaupunkiin.

3. Espoon Tapiola

Tämäpä vasta on poikkeuksellinen palanen kansallismaisemien listassa! Tapiolan tarina sijoittuu aikaan, jolloin paljon väkeä muutti pääkaupunkiseudulle ja uusia asuntoja tarvittiin kipeästi. Betoniviidakon tunnelma haluttiin pitää kuitenkin poissa. Tee kävelyretki kirkolta Tapiolan uumeniin ja Otsolahden rantaan.

4. Snappertuna & Fagervikin ruukki, Raasepori/Inkoo

Fagervikin pieni ruukkikylä Inkoossa on varmasti yksi koko maan suloisimmista kylistä ja täydellistä roadtrip- ja pyöräretkialuetta. 

5. Pohjan ruukit, Raasepori

Pohjan ruukkeja ovat Fiskars, Billnäs, Antskog ja Åminnefors. Ota juna Karjaalle ja kulje kauniin Pumppulahden puiston poikki Billnäsiin keväällä kirsikkapuiden kukkiessa! 

Billnäsissä kasvaa runsaasti kirsikkapuita.

6. Aurajokilaakson kulttuurimaisema

Aurajokilaakso on moni-ilmeinen maisemakokonaisuus. Joen varrella on monta yllättävän salaperäistä retkikohdetta, joista eräs komeimmista on Liedon Vanhalinna.

7. Saaristomeri

Saaristomeren kansallismaisema on yksi vaikuttavimmista! Varaa sille aikaa kesästäsi ja suuntaa ylistetylle Örön retkisaarelle.

Örön saarella on kaksi noin viiden kilometrin rengasreittiä.

8. Sundin kulttuurimaisema

Ahvenanmaalta löytyvän Sundin kulttuurimaiseman kruununjalokivi on kiistatta mahtava Kastelholman linna. Sen kupeessa on myös hieno ulkoilmamuseo.

9. Köyliönjärvi, Säkylä

Tuskin kukaan suomalainen on välttynyt kuulemasta Köyliönjärven jäälle sijoittuvaa tarinaa talonpoika Lallista ja piispa Henrikistä. Nykyisin Köyliönjärvi on potkukelkkaparatiisi.

10. Vanajaveden laakso

Hämeen sydänmaita halkova Vanajaveden repaleinen laakso näkyy hienosti Aulangon näkötornista, jota ympäröivät myös kutsuvat retkipolut metsissä ja rannoilla.

Näköalapaikka Aulangon näkötornin edustalla.

11. Rautaveden kulttuurimaisema, Sastamala

Rautaveden kulttuurimaiseman kuuluisin nähtävyys on surullisesti tuhopolton kohteeksi aikoinaan joutunut, sittemmin kunnostettu Pyhän Olavin kirkko seesteisessä järvenrantamaisemassa.

12. Tammerkoski, Tampere

Tammerkoskea ympäröivät punatiilirakennusten lisäksi Koskipuisto ja Kirjastonpuisto, joiden rantaraiteilta näköalaa kannattaa ihailla kaikkina vuodenaikoina. Talvipimeällä valaistus kruunaa koko komeuden!

13. Hämeenkyrön kulttuurimaisema

Hämeenkyrön kulttuurimaisemia hallitsevat kumpuilevat marjanviljelysmaat ja hienot järvinäköalat. Koe tämä kansallismaisema Mahnalan kylää halkovalta Maisematieltä.

14. Imatrankoski, Imatra

Imatrankoski tunnetaan Suomen vanhimpana matkailunähtävyytenä, ja sitä on tultu jopa jo vuosisatoja sitten ihailemaan ulkomailta saakka. 

15. Olavinlinna ja Pihlajavesi, Savonlinna

Vierailemalla kuuluisalla Olavinlinnalla tulet samalla tutustuneeksi tämän kansallismaiseman sydämeen. 

16. Punkaharju, Savonlinna

Punkaharju tunnetaan perinteikkäästi kesäparatiisina. Alueella on paljon reittejä ja kaunista nähtävää retkeilijälle, suosittelemme ainakin Harjunkierrosta.

17. Heinäveden reitti

Heinäveden reitti on vesireitti Suvasvedeltä Haukivedelle. Tälle välille sijoittuu Koloveden kansallispuisto, jossa voi veneetönkin patikoida Nahkiaissalon hienon reitin.

18. Väisälänmäki, Lapinlahti

Väisälänmäellä kiertää pieni luontopolku, joka kannattaa kulkea. Näissä maisemissa on loihdittu maalauksia, muun muassa Eero Järnefeltin kuuluisa Raatajat rahanalaiset on täältä.

19. Koli, Lieksa

Koli kansallispuistossa reittejä on yltäkylläisesti. Huippujen kierros on must, myös talvella! Sieltä näet ikonisimmat Koli-maisemat.

Kolin Huippujen kierros suosittu, mutta ehdottomasti kokemisen arvoinen.

20. Pohjois-Karjalan vaarakylät

Tämä sympaattinen kansallismaisema on täydellinen roadtrip-kohde: se käsittää lukuisia pikkukyliä. Ota keskikesällä reitiksi Joensuusta seuraava: Selkie, Lehtoi, Heinävaara, Kiihtelysvaara, Hyypiä ja Raatevaara. 

21. Kyrönjokivarsi ja eteläpohjalaiset viljelyslakeudet

Näissä maisemissa avaruutta jatkuu loputtomiin. Suloinen kuvauskohde on Lapuan Alajoella sijaitseva Jokitupa, jolle johtava Jokitie halkoo lakeuden sydäntä.

22. Merenkurkun saaristo

Merenkurkun alue on UNESCO:n maailmanperintökohde. Kulje siellä ainakin Bodvattnetin kierros, niin koet hyvän otoksen kohteesta.

23. Hailuoto

Hailuodon saarelle matkataan lautalla, ja osan aikaa talvesta myös jäätietä pitkin. Lähde katsomaan Marjaniemen majakkaa ja maankuuluja auringonlaskuja.

24. Oulankajoen luonnon- ja kulttuurimaisemat, Salla/Kuusamo

Oulankajoki mutkittelee Sallasta Kuusamon kautta Venäjälle ja on osa Oulangan kansallispuistoa. Kanjonin kurkkaus on reitti, jolla voit kokea erityisen jylhää pohjoisen lumoa!

25. Aavasaksa ja Tornionjokilaakso

Aavasaksa on helppo saavuttaa vaikka kunto ei olisi kaksinen, sillä ylös pääsee autolla. Näkötornista näet jokilaakson upeasti, ja reittejäkin on tarjolla.

Näkymä Aavasaksan näkötornista kohti Torniojoen laaksoa.

26. Pallastunturit, Muonio

Suosittelemme Pallastuntureiden itsensä lisäksi Oloksen ja Särkitunturin huippuja, joista ensiksi mainittu on rauhallisempi. Näiltä huipuilta on kirkkaalla ilmalla upea maisema myös Pallaksille.

Maisema Särkitunturilta Pallastuntureille.

27. Utsjokilaakso

Tämä kansallismaisema on tuttu ainakin kaikille Joulutarina-elokuvan nähneille, sillä elokuvaa on kuvattu Utsjoen kirkkotuvilla. Käy kokemassa pihapiiri omin silmin, niin olet valloittanut viimeisenkin kansallismaiseman!