Skip to content

Majoitusvinkit vuodelle 2024: 5 erikoista kotimaan kohdetta, joissa jo pelkkä yöpyminen on elämys

Retkipaikka / Jonna Saari

Miltä kuulostaisi yö heinäladossa tai ylhäällä puuteltassa? Kenties sikeät unet lumijättiläisen tai Salpalinjan vankasti vartioimana? Jos sinä ja ystäväsi kaipaatte jotain todella mieleenpainuvaa, painakaa tämä lista mieleen ja ottakaa se inspiraatioksi vuoden 2024 seikkailuihin!

Tentsile eli puuteltta – kuin trampoliini korkeuksissa!

Tentsile on kuin teltan, riippumaton ja trampoliinin yhdistelmä, ilmassa leijuva majoite, joka tarjoaa ihanan näköalapaikan luontoon ja seikkailun tuntua luonnossa yöpymiseen. Sen joustava pohja on poikkeuksellinen makuusija, joka voi kohota vaikkapa jyrkän rinteen yläpuolella! Poutayönä voi teltan päällikankaan jättää pois ja ihailla tähtiä pötkötellessään. Aamulla on täydellistä saada nousta teltan reunalle istumaan ja heilutella jalkoja kesätuulessa uuden päivän äärellä.

Yöpyä Tentsilessä voi yksin tai maksimissaan kahden ystävän kanssa. Tentsile-öitä voit kokea Suomessa esimerkiksi Nuuksiossa retkeilyreittien äärellä ja Ruokolahden mielettömän hienolla Huuhanrannalla Saimaalla.

Vaivu uneen jäämaailmassa: Arctic Snow Hotel 

Lumihotellissa nukut elokuvamaisissa tunnelmissa! Valaistut, taidokkaasti valmistetut jääveistokset ovat jännittävä ja erittäin kuvauksellinen näky. Huoneet itsessäänkin ovat taideteoksia, satumaisia tiloja, joissa lumi, jää, valot ja mielikuvitus sekoittuvat. Yöpyminen on yhdistelmä arktista luksusta, jäätaidetta ja retkeilyä, jossa nukkuja tarvitsee lämpimän aluskerraston, villasukat, pipon ja hanskat. Majoittujien käytössä on myös mukavuuksia, kuten sähkö.

Uneen tuudittaudutaan tunnelmallisesti makuupussissa ja lämpimässä sisäpussissa. On hieno tunne saada asettua pitkälleen porontaljoilla peiteltyyn, pehmeän ja lämpimään vuoteeseen samalla, kun vieressä kohoaa valtava jääveistos. Hotellissa ajantaju katoaa, kun päivänvaloa ei ole. Myöskään ulkomaailman äänet eivät tunkeudu sisälle vankkojen lumiseinien läpi. 

Heinälato Hiljaisen kansan äärellä

Suomussalmelainen lato Kainuussa on täynnä tuoksuvaa heinää, mutta miten siellä nukutaan? Hiljaisen kansan taideteoksen vieressä voi kokeilla, kun otat yhteyttä paikalla toimivaan Niittykahvilaan! Illan tullen möngi heinien päälle ja muodosta itsellesi mukava, lämpöinen kuoppa, jossa on hyvä matkata makuupussissa nukkumatin maille. Vaikka jokunen heinänkorsi voi pistellä, kokemus on miellyttävä ja erilainen. Kaikki perustuu yksinkertaisuuteen ja perinteeseen; luksusta on turha odottaa, mutta elämystä senkin edestä. Ladossa voi nukkua jopa kahdeksan hengen porukalla, ja hyttysverkon saa tarvittaessa mukaan. Tämä lämmin ja mieleenjäävä yöpymiskokemus sopii mainiosti niille oman elämänsä seikkailuhenkisille tyypeille, jotka eivät ole heinälle allergisia.

Nolla-mökki antaa upean näköalan luontoon

Kolmion muotoinen ja jo itsessään hyvin kuvauksellinen Nolla-mökki on kuin vankkarakenteinen luksusteltta. Maisema on osa kokonaisuutta, sillä mökin pääty on yhtä suurta ikkunaa. Satoi tai paistoi, voit Nollassa unohtaa arjen ihaillen luontoa samalla, kun pötköttelet mukavasti pedissä. Nollasi ikkunasta saatat nähdä saaristo- tai järvimaisemaa, sillä Nollia on tarjolla erilaisissa kohteissa Suomessa.

Nollassa ei tarvitse huolehtia makuupussin kastumisesta tai telttakankaan pakkaamisesta. Nämä mökit ovat minimalistisia, mutta niissä ei tarvita retkikeitintä, makuualustaa tai makuupussia – pedit, pikkuruinen keittiö ja mahdollisuus laitteiden lataamiseen aurinkovoimalla löytyvät sisältä, vaikka ollaankin luonnon helmassa.

Pallokorsussa nukut Suomen historian sylissä

Kiinnostaisiko yö keskellä maamme maailmankuulua sotahistoriaa? Loistovaihtoehto majapaikaksi on pallokorsu. Pallokorsu on Suomen puolustamiseksi 1940-luvulla rakennetun Salpalinjan yleisin betonikorsutyyppi, puolipallon muotoinen betonista valettu rakennelma, joka on alun perin suunniteltu 8-10 sotilaan suojaksi. Yöpyminen pallokorsussa on mahdollista Virolahden Bunkkerimuseossa.

Sisään majoitekorsuun pääsee teeman mukaisesti juoksuhaudan kautta. Korsun uumenissa tunnelma on ehkä hieman yllättäenkin varsin kodikas, eikä lainkaan kolkon kellarimainen! Korsussa on räsymattoja laverilla ja lamppu valaisemassa tilaa. Ulkoa ei tule valoa, ja puoli metriä paksu betonikupu eristää hyvin ääntä, joten täällä todella pääsee irrottautumaan muusta maailmasta hetkeksi.