Skip to content

 

 

 

 

 

 

”Tänä kesänä kiinnostaa Suomi”

Jesse Ihalainen ajaa työkseen matkustajajunia Etelä-Suomessa.

Aikaisemmin hän vietti lomansa reissaamalla Keski-Euroopan kaupungeissa, kunnes muutaman vuoden ajan uusperheen kesälomat ovat sujuneet lähinnä mökillä.

”Koronakausi on saanut meidät avovaimon kanssa huomaamaan kotimaan hienouden. Tänä vuonna aiomme lomailla kahdestaan kiertämällä Suomen kaupunkeja”, Jesse sanoo.

Tämä reittisuositus vie kuuteen kotimaiseen kaupunkiin. Helsingissä asuva Jesse on erityisen ylpeä, että mukana on hänen syntymäkaupunkinsa, merellinen Kotka.

”Suomessa useimmat kaupungit heräävät kesällä eloon. Myös Kotka on kesäkaudella aivan eri paikka kuin talvella.”
Jessen perhe rakastaa kotkalaisia puistoja: palkittua puutarhamaista Sapokan vesipuistoa sekä aktiivisempaa Katariinan meripuistoa, jossa voi keinua melkein meren päällä. Sen skeittipuistoa kehuvat ammattilaisetkin.

”Kaikkein parasta lomapuuhaa on nousta aamulla Tuuri-laivaan ja suunnata päiväretkelle johonkin Kotkan edustan saarista: Varis- tai Kaunissaareen, Tammioon tai Rankkiin”, Jesse vinkkaa.

Hän itse suhtautuu kaupunkeihin uteliaan tutkimusmatkailijan asenteella ja nauttii selvitellä, millainen on kunkin kaupungin ominaishenki.

”Tykkään myös kuulostella murretta ja poimia ihmisten puheista uusia mielenkiintoisia sanoja.”

Matkaa suunnitellessa on hyvä muistella, asuuko reitin varrella tuttavia. Koronakauden jälkeen moni saattaa ilahtua vierailijoista. Kiireettömään kiertomatkaan voi käyttää parikin viikkoa, vauhdikas hurauttaa reitin muutamassa päivässä.

Jesse viihtyy parhaiten veden äärellä ja Suomessahan järvi- ja merikaupunkeja riittää. Nykyisessä kotikaupungissaan Helsingissä Jesse kuljeskelee mielellään Lammassaareen johtavilla pitkospuilla ja nauttii eväät lintutornissa. Niille, jotka ovat jo nähneet Helsingin keskustan nähtävyydet junankuljettaja suosittelee metromatkaa Vuosaareen. Aurinkolahden ja Kallvikin rannoilla kuulee muitakin kuin suomen kielen murteita.

Matka maata pitkin alkaa kotimaan raiteilta

 

           

Reitin hiilipäästöt 13kg/CO2e per hlö

Info:

Paras aika suunnata tälle reissulla… Kesä on Suomen parasta aikaa lomailla. Syksyllä majoitus on edullisempaa ja kaamosreissuilla on oma lumonsa.

Viehättävät majapaikat: Kotkassa vanhassa kantasatamassa sijaitseva Merikotka on mukavan askeettinen hotelli. Jyväskylässä ylellisen boutique-hotelli Yöpuun kaikki 26 huonetta ovat erilaisia. Moni rakastaa sen pinkkiä Haiti-huonetta. Mikkelissä on kiehtovia kartanoita: Anttolan hovi ja Tertin kartano.

Syö ainakin näissä: Kotkassa Cairo on legendaarinen merimieskapakka. Tampereella ravintola Siipiveikossa Jessen lemppariannos on kanansiivet.  Kuopiossa ravintola Sampo tarjoilee parhaat muikkuannokset.

Hyvää lomaohjelmaa: Sisävesiristeilylle pääsee useimmista tämänkin reitin kaupungeista. Jo muutama tunti järvellä on iso elämys. Testaile antaumuksella yleisiä saunoja: Kuopiossa hiljattain avattu Saana toimii samalla periaatteella kuin Helsingissä Löyly: kylpemisen lisäksi tarjolla on joogaa, uimista ja hyvää ruokaa. Tampereella Rajaportin sauna on klassikko. Vinguta museokorttia: Mikkelin Päämajamuseossa näet sotahistoriaa, Kuopion VB-valokuvakeskuksessa vaihtuvia näyttelyitä, Tampereella sukellat työläisten elämään Amurin työläiskorttelimuseossa.

Jessen motto: ”Miksi matkustaa ulkomaille, kun kotimaassakin on koluamattomia kohteita.”

Jessen vinkit:

* Houkuttele vannoutuneet autoilijat junareissuun näin: Raiteita pitkin näet uusia maisemia eikä kenenkään tarvitse keskittyä ajamiseen. Junalla pääset kaupungin keskustaan ilman huolta parkkipaikoista ja -maksuista. Matkatavarat on helppo jättää säilytykseen asemalle. Isoissa kaupungeissa asemalta on myös kiva hypätä kaupunkipyörän selkään.

* Näppärä ja edullinen tapa reissata on hankkia VR:n uusi Lomalippu, jolla matkustat Suomessa rajattomasti joko viisi, seitsemän tai yhdeksän päivää.

* Haluaako seurueesi lapsi nähdä junan ohjaamon? Kannattaa nykäistä junahenkilökuntaa hihasta ja kertoa toiveesta. Jos vain ehdimme, me junankuljettajat näytämme mielellämme paikkoja, kunhan juna on pysähdyksissä.

Vinkkejä lasten kanssa matkailuun

Tutustu Maata pitkin -reitteihin

Jaa Facebookissa

Katso reitit

Haluatko lisää matkavinkkejä ja tarjouksia?

Liity Matkan klubiin!