Skip to content

 

 

 

 

 

 

”Teimme häämatkan Japanin Beppuun ja haluamme sinne uudelleen”

Miltä sinusta tuntuisi viettää kokonainen viikko omassa junanhytissä ja katsella kylien ja miljoonakaupunkien vaihtumista ikkunan takana?

Kirjailija Elina Hirvoselle Trans-Siperian junarata oli ainoa oikea tapa viettää häämatka.

”Onneksi Ilpo oli ajatuksessani messissä. Meillä oli takana kiireinen kevät ja halusimme viettää yhden viikon totaalisen rauhassa.”

Ennen häitä sulhanen koodasi kartan, josta häävieraat saivat ostaa lahjaksi kappaleen junamatkaa tai yllätyksiä sen varrelta. Saman kartan avulla pystyi myös seuraamaan parin etenemistä.

Avioparin aika ei käynyt junassa pitkäksi. Käytävältä sai samovaarista teetä, ravintolavaunussa he söivät paistettuja perunoita ja sieniä. Asemilla Elina ja Ilpo kipaisivat ostamassa paikallisten myyjien kaalipiirakkaa. Hytissä he lukivat kirjoja, täyttivät sudokuja ja joivat samppanjaa.

”Siinä on jotain meditatiivista, kun ylittää junalla aikavyöhykkeitä.”

Vladivostok on Venäjän Japaninpuoleisella rannalla neuvostohenkinen teollisuuskaupunki, jonka kaduilla lipui panssaroituja ajoneuvoja. Pariskunta päätyi prameisiin yökerhoihin drinkeille.

”Kaupunki oli erikoinen sekoitus köyhyyttä ja oligarkkien ökyluksusta.”

Merimatka Vladivostokista Japanin Sakaiminatoon taittuu yhdessä yössä, hiukan ruotsinlaivaa vaatimattomammassa aluksessa. Perillä pariskunta otti käyttöönsä Japanin junapassin ja suuntasi kohti Kioton shinto-temppeleitä. Moni häävieras oli ostanut heille kylpylälippuja Beppu-nimisen kaupungin kuumiin lähteisiin.

Välillä pariskunta kallisti päänsä perinteisissä ryokan-majataloissa, joissa majoitus maksoi vain muutaman kympin.

Matkabudjetin toista äärilaitaa edusti Tokion Hayat Park -hotelli. Sinne oli päästävä, koska Hirvonen halusi päästä tunneloimaan fanittamansa Lost in Translation -elokuvan kuvauspaikkoja ja nauttimaan lasilliset samppanjaa. 

”Baariin ei saanutkaan mennä sandaaleissa, mutta henkilökunnalla oli kaapissa mustia puvunkenkiä kaikissa kokoluokissa ja baarireissu lopulta onnistui.”

Luolamaisella punk-klubilla Ilpo ja Elina, entinen punkkari itsekin, pääsivät karistamaan temppelitunnelmat ja riehumaan itsensä hikeen.

”Yllätyimme, että keikka päättyi jo ennen kymmentä. Se sopi meille, kerrankin pääsimme ajoissa nukkumaan”, Elina sanoo ja nauraa.

Nyt 13 vuotta häämatkan jälkeen perhe on alkanut suunnitella uutta junareissua Japaniin. Perheen kahdeksanvuotias kuopus opiskelee japania ja on jo luvannut hoitaa tulkin hommat.

Matka maata pitkin alkaa kotimaan raiteilta

 

           

Reitin hiilipäästöt 1006kg/CO2e per hlö

Info:

Matkatavarat me pakkasimme… rinkkoihin.

Junamatkailussa Venäjällä ja Japanissa minua viehättää… liikkeessä olemisen rauha. 

Japanilaisista ihmisistä opin… Että he eivät sano suoraan, jos ideasi on huono. Me meinasimme lähteä saariretkelle tornadoaikaan. Vasta kun kysyimme suoraan, onko merellä vaarallista, ihmiset huudahtivat että on kyllä. 

Seuraavalla reissulla haluaisin…. Suunnata jälleen Japaniin ja kiivetä Fuji-vuorelle. 

Elinan motto: ”Koronakaudesta selviää suunnittelemalla seuraavaa lomamatkaa.”

Elinan vinkit: 

* Osta Helsinki-Moskovan junan ja Trans-Siperian junaliput VR:ltä. Myynti alkaa koronatilanteen helpottaessa. Japanin junapassi on tarkoitettu ulkomaisille matkailijoille ja se toimii eurooppalaisen reililipun tavoin.

* Trans-Siperian junasta on helppo tehdä välipysähdyksiä. Permin kaupunki on Siperian hipsterikeidas, jonka leffafestareilta suosittelen lämpimästi. Irkutsista pääsee Baikal-järvelle. 

* Ei haittaa, vaikka et osaa venäjää etkä japania. Emme osanneet mekään ja me metkustimme sanakirjojen aikakaudella. Google Translator helpottaa keskusteluja kummasti.

Maata pitkin: Pitkä junamatka

Tutustu Maata pitkin -reitteihin

Jaa Facebookissa

Katso reitit

Haluatko lisää matkavinkkejä ja tarjouksia?

Liity Matkan klubiin!