Skip to content

Istanbul on kiehtova kaupunki- ja kulttuurikohde

 

Istanbul, turkin kulttuurin ja viihteen keskus sijaitsee ainoana kaupunkina maailmassa kahdella eri mantereella – läntinen puoli kuuluu Eurooppaan ja itäinen puoli Aasiaan.

Turkin suurimman kaupungin Istanbulin värikäs historia tekee kohteesta kulttuurilomailijan aarteen: kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä ovat muun muassa Sininen moskeija, Topkapin palatsi ja Hagia Sofia.

Kesät Istanbulissa ovat todella kuumia ja ilmankosteus saattaa olla jopa tukahduttava. Paras matkustusaika Istanbuliin onkin keväisin ja syksyisin, jolloin kaupunki ei ole myöskään niin täynnä turisteja, kuten kesäisin.

Suomesta matkustaminen Istanbuliin matkustaminen on helppoa ja lentoja kulkeen suoraan. Lennon kesto on noin 3.5 tuntia.

Info:  

Valuutta: Liira (TRY)

Kurssi: 1€= n 4. Liiraa

Kieli: Turkki (kohteessa pärjää englannilla)

Väkiluku: 107 573 (2015)

Pääkaupunki: Ankara

Lentoaika Helsingistä: n. 4h

Matkustuskausi: keväästä loppusyksyyn. Keskikesällä on todella kuuma.

Hintataso:

Olut: 3-4 €

Taksi (aloitushinta): 1,02€  (0,72€/km)

Pääruoka-annos: 5-10€

Coca-cola: 0,79€

Tippi: edullisemmissa paikoissa n. 5%, hienommissa 10-15%

*Hinnat vaihtelevat hieman alueen mukaan

Istanbulin Must do -lista

Sukella arkkitehtuurin, kulttuurin ja eläväisen basaaritunnelman pyörteisiin!

Hagia Sofia & Sininen moskeija

Tutustu Istanbulin kiehtovaan ja uniikkiin kulttuurihistoriaan sekä arkkitehtuuriin kaupungin tärkeimpien nähtävyyksien äärellä.

  • Hagia Sofia on arkkitehtuuriltaan jo näkemisen arvoinen kokemus ja erityisen tiedetty se on upeista mosaiikeistaan ja näyttävästä kupolistaan.
  • Hagia Sofian välittömässä läheisyydessä sijaitseva Sininen moskeija on turistien suosiossa oleva upea rakennus, jonne yleensä joutuu hieman jonottamaan.

Topkapin Palatsi

1920-luvun alussa museoksi muutettu palatsi sijaitsee suurella alueella ja muurien ympäröivän sisäpihan alueelta löytyy puistoja ja huviloita. Palatsialueella pääsee tutustumaan esimerkiksi haaremiin, aarrekammioihin ja valtaistuinsaliin.

  • Palatsin alueella merkittävimmät osat, kuten haaremi ottavat oman muutaman euron suuruisen pääsymaksunsa.
  •  Varaa tutustumiseen reilusti aikaa ja mikäli mahdollista, kannattaa välttää kesäaikaisin iltapäiviä, jolloin on kaikista ruuhkaisinta.

 

Basaarit

Keskeisenä kauppapaikkana ja tinkimiskulttuurista tunnettu Istanbul tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia ostoksille. Basaareilta löytää hyvän valikoiman muun muassa vaatteita, kenkiä, nahka-tavaroita, mausteita, kelloja ja koruja.

  • Kokeile Eminönün alueen 400-vuotta vanha Egyptian Bazaaria, jonka mausteiden väriloisto ihastuttaa.
  •  Basaarien lomasta voit löytää myös katuruokapaikkoja, joita kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Tutustu kaupunkiin ja sen tärkeimpiin nähtävyyksiin ilmaisella kävelykierroksella, maistele katuruokaa ja kokeile kahden maanosan välillä seilaavia illallisristeilyitä!

Ylitä kaksi maanosaa risteillen

 

Koe kahden maanosan ylitys risteilyllä Bosborinsalmella, joka erottaa Euroopan Aasiasta ja salmen voi ylittää lautalla edullisesti. Salmella järjestetään kahden maanosan välillä seilaavia illallisristeilyitä, ja valinnanvaraa on runsaasti – risteilyiltä löydät erilaista ohjelmaa vatsatanssista romanttisempiin kattauksiin. Illallisristeilyiden hinnat alkavat n. 50 eurosta ylöspäin per henkilö.

Osallistu ilmaiselle kaupunkikierrokselle

 

Vanhan kaupungin Sultan Ahmet -puistosta lähtee joka aamu ilmainen kaupunkikierros klo 10.45. Kierrokset kestävät noin 2.5 tuntia ja ne ovat erinomainen tapa tutustua kaupunkiin ja sen tärkeimpiin nähtävyyksiin jalan. Kävelykierroksia löytyy useita erilaisia – Tripadvisorin mukaan suosituin kierros yhdistelee maistiaisia ruoasta kävelyretkiin.

 

 

Maista maistuvaa ja edullista katuruokaa

 

Monet pitävät Istanbulia kulttuurimekan lisäksi katuruoan mekkana, eikä syyttä. Sen lisäksi, että ruoka on erittäin maistuvaa, se on myös edullista. Kokeile ainakin seesaminsiemenistä tehtyä simit-rinkilää, täytettyä uuniperuna kumpiria tai Dürüm -nimistä rullaa. Maistamisen arvoista on myös köfte, eli turkkilaiset lihapullat joita tyypillisesti syödään leivän välissä.

Tempaudu on Matkamessujen oma media. Sivustolta löydät ajankohtaisimmat matkakohteet, käytännöllisimmät neuvot ja kiinnostavimmat reissuvinkit. Tempaudu ja tule seikkailuun!

Haluatko lisää matkavinkkejä ja tarjouksia?

Liity Matkan klubiin!

Psst. Klubilaiset saavat artikkelit luettavaksi aina ensimmäisenä!