Skip to content

Romanttinen Tallinna on lähimatkailijalle paras talvilomakohde!

Kirjallisissa lähteissä tasan 800 vuotta sitten ensi kertaa mainittu Tallinna on jännittävä sekoitus uutta ja vanhaa. Koska pääkohteet sijaitsevat lähellä toisiaan, ennättää wellness– ja kylpylämukavuudet, tasokkaat ruokailuelämykset ja rosoisen hipster-ilmapiirin kokea yhden viikonlopunkin aikana tehtävillä kävelyretkillä. 

Tallinnan Vanhakaupunki on yksi maailman parhaiten säilyneistä hansakeskuksistaToisaalta vain kivenheiton päässä siitä sijaitsee kontrastisen moderni liikekeskusta tornitaloineen, ostoskeskuksineen ja ylellisine hotelleineen 

Meritunnelmaa Tallinnassa voi aistia kaupungin ranta-alueilla, jotka tarjoavat upeita näkymiä maalaukselliseen kaupunkimaisemaan ympäri vuoden. Toki kaikkein houkuttelevimmillaan kävelytiet, rantaterassit ja hiekkarannat ovat kesäisin. 

Useimmille suomalaisille Tallinna on kuin portti Viroon. Saavutpa kaupunkiin sitten laivalla tai lentäen, kestää siirtyminen ydinkeskustaan julkisilla liikennevälineillä tai taksi-/Bolt-kyydillä vain kymmenisen minuuttia. Sukellus kaupungin sykkeeseen, sen rikkaaseen tapahtuma- ja kulttuurielämään sekä Euroopan ehkä romanttisimpaan historialliseen ympäristöön voi alkaa. 

Info:

Valuutta: Euro (€)

Kieli: viro, englanti, venäjä, suomi

Väkiluku: 454,245 (2023)

Pääkaupunki: Tallinna

Lentoaika Suomesta: 35 min

Matkustuskausi: ympäri vuoden

Mitä tehdä Tallinnassa? Tallinnan Must See -lista:

Fotografiska

Tukholmasta lähtöisin oleva maailmanluokan valokuvataiteen kohtaamispaikka avasi ovensa kesällä 2019 ja kohosi yli 200 000 kävijän myötä alle puolessa vuodessa Viron eniten vierailluksi taidekohteeksi. Fotografiska Tallinna on monipuolinen taiteen eri ilmaisumuotojen, hyvän ruoan, designin ja avoimen ajattelun keidas. 

Ylimmän kerroksen ravintolasta (johon pääsee hissillä ilman lippuakin), avautuu kaupungin trendikkäin näköala Vanhankaupungin suuntaan yli Telliskiven luovan keskuksen ja Balti Jaama Turg -kauppahallin 

Keksintötehdas PROTO

Kouluikäisten lasten kanssa matkaaville PROTO on Se Juttu: laboratorio, jossa virtuaalitodellisuuden ja oikeiden tiedekokeiden avulla koko perhe voi tutustua 1800- ja 1900-lukujen taitteen ihmeellisiin keksintöihin sähköstä valokuvaukseen, sukellusveneisiin, lentokoneisiin ja autoihin. Kyseisenä ajanjaksona tiedettä tehtiin hämmästyttävällä innolla, joka ilmentää myös Keksintötehdas PROTOn konseptia: olla yhdistelmä fiksujen keksintöjen ja hullujen fantasiakoneiden museota, tiedepuistoa ja viihdekeskusta. Vuosisata sitten PROTOn tiloissa toimi oikea Noblessnerin sukellusvenetehdas! 

Merimuseo

Marraskuussa 2019 avatussa Merimuseon radikaalisti uudistetussa Paksun Margareetan näyttely- ja vierailukeskuksessa on esillä Euroopassa ainutlaatuinen 700 vuotta vanha hansalaivan eli koggin hylky esineistöineen. Tornin katetulle sisäpihalle ja Suuren Rantaportin käytäviin rakennetuissa uudistiloissa voi tutkia ja kokeilla kymmeniä interaktiivisia näyttelykohteita ja laivojen pienoismalleja. Unohtaa ei kannata Lentosatamaakaan, jossa voi kiivetä oikean sukellusveneen sisään ja lentää kaupungin yllä sotien aikaa kuvaavalla lentosimulaattorilla. 

Mini-Berliiniksikin luonnehdittu kaupunki uudistuu jatkuvasti. Hyppää raitiovaunuun tai trollibussiin ja anna sen kuljettaa itsesi pohjoiseen Noblessneriin tai Kopliin, itään  Kadriorgin puistoon tai länteen Rocca al Maren seudulle. Löydät taatusti uutta nähtävää ja persoonallisia vinkkejä muillekin jaettavaksi. 

Tallinnan eläintarha

Rocca al Maren vierellä sijaitseva ja syksyllä 80-vuotisjuhliaan viettänyt Tallinnan eläintarha on avoinna päivittäin myös pyhien aikaan. Sen suojissa asuu noin 500 eri lajin tai alalajin yli 10 000 eläinyksilöä Australiasta Alaskaan. Entistä luonnonläheisemmiksi viime vuosina uudistetuissa tiloissa viihtyvät niin jättimäiset paksunahkaiset eli norsut ja sarvikuonot, vaaralliset pedot, hauskat apinat ja muut kädelliset, jääkarhut kuin maailman laajimpien joukkoon kuuluvaksi arvioitu vuorikauriiden ja argaalien kokoelmakin. 

Taiteen ystävien ikisuosima KUMU

Viron taidemuseo täytti marraskuussa 100 vuotta. On hyvä muistaa, että Kadriorgin puistossa sijaitseva KUMU on vain yksi museon viidestä rakennuksesta. Juhlavuoden näyttelyistä kahdella on erityinen Suomi-sidoshelmikuun loppuun asti esillä oleva Ateneum-yhteisnäyttely naisten yhteiskunnallisesta asemasta 1800- ja 1900-luvuilla sekä lokakuussa 2020 avautuva ja yhteistyössä Amos Rexin kanssa toteutettava, yli 500 muinaisen Egyptin näyttelyesineestä koostuva suurprojekti. 

Rakastettu laulaja Georg Ots

Lokakuussa Vanhankaupungin Pikk-kadulla Viron historiallisessa museossa avattu Georg Ots, rakastan sinua -näyttely kertoo tasan 100 vuotta sitten syntyneen laulajalegendan elämästä. Saarenmaan valssin ja Moskovan valot suomeksi levyttänyt sekä 1960-luvulla Suomessakin esiintynyt operetti- ja oopperasolisti istuu näyttelyn valokuvissa presidentti Urho Kaleva Kekkosen pöytäseurueessa. Ots sai fanikirjeitä rautaesiripun taakse myös Suomesta. Niitäkin esittelevä näyttely on avattu huhtikuun loppuun asti.